Innenriks

Mange meninger om Jensens SSB-håndtering – nå venter kontrollkomiteen

Finansminister Siv Jensen (Frp) må forklare Stortinget hva som skjedde forut for SSB-direktør Christine Meyers avgang.

Meyer gikk av som direktør for Statistisk sentralbyrå (SSB) natt til mandag. I forkant av dette hadde Jensen sagt at hun ikke lenger hadde tillit til direktøren.

Tirsdag må Jensen forklare seg for kontrollkomiteen. Spørsmålet er om statsråden blandet seg for tett inn i omorganiseringen i den uavhengige etaten.

– Med utgangspunkt i dette oppslaget i VG om hva ansatte i departementet skal ha sagt til direktøren i SSB om disponeringen av konkrete navngitte personer i SSB, er det naturlig at vi diskuterer og stiller spørsmål, sier lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Dag Terje Andersen (Ap) til NTB.

– Det som er vanlig, er at vi stiller et spørsmål til statsråden som vi forventer å få svar på i løpet av en uke.

Les også: Siv Jensen om Meyer: – Jeg måtte trekke i nødbremsen

På galt spor

Jussprofessor Mads Andenæs mener finansministerens opptreden overfor Meyer har skadet SSB, det politiske systemet og det norske samfunnet.

– Det spiller ingen rolle hva som var grunnlaget for den erklærte mistilliten. Dersom det nå etableres at SSB-direktøren må ha tillit fra finansministeren, er vi kommet på helt galt spor. Dette åpner for alle slags former for misbruk i fremtiden, sier Andenæs til Dagens Næringsliv.

Til NRK sier han at det er utøvd upassende politisk press i denne saken.

Les også: Meyer fikk beskjed om at hun ikke hadde tillit

Støtte

Men finansministeren får støtte for sin håndtering fra Geir Woxholth, som er professor ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, skriver Klassekampen. Han er også tidligere lovrådgiver i Justisdepartementet og har skrevet kommentarene til forvaltningsloven.

Woxholth skriver på sin Facebook-side følgende om Statistisk sentralbyrå: «At organet benevnes uavhengig, er ikke til hinder for instrukser. Det er helt klart at departementet kan gi enhver form for administrativ instruks om organiseringen av SSB, generell eller konkret».

Taktikkeri

– Å stanse omorganiseringen i påvente av mer kunnskap er helt innenfor ordinær instruksjonsmyndighet. Meyer må ha skjønt at hun ikke kunne bli sittende og valgte å gå til offensivt motangrep, dels for å redde egen ære og dels for å sikre seg en god sluttpakke. Denne åpne forestillingen smaker veldig av taktikkeri, sier Woxholth til Klassekampen.

Samtidig understreker han at finansministeren ikke har myndighet til å avskjedige SSB-direktøren, men finner det underlig at ikke Meyer ikke gikk av når hun fikk et så sterkt signal om at hun ikke lenger var ønsket som direktør.

NTB

Mer fra Dagsavisen