Innenriks

Maks flaks med satsingen på laks

HAVETS GULL: - Vi kan ikke lenger snakke bare om det norske oljeeventyret. Sjømat­eventyret er en like stor suksesshistorie, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Nok en gang er det satt ny eksportrekord for norsk sjømat. I fjor kjøpte andre land fisk fra Norge for hele 61 milliarder kroner, viser tall fra Norges sjømatråd. Den forrige rekorden, fra 2010, var på snaut 54 milliarder kroner.

Laks på topp

Laksen har det meste av æren for den nye rekorden. Gjennomsnittsprisen for fersk, hel laks økte med 44 prosent i fjor. Så selv om lakseeksporten i volum gikk ned med 3,5 prosent fra året før, økte inntektene med hele 35 prosent. Den nye eksportrekorden for laks lyder på 39,8 milliarder kroner.

Verdien av norsk lakseeksport er dermed dobbelt så høy som for all annen sjømat til sammen.

- Det er et fantastisk eventyr hvordan oppdrett av laks har utviklet seg, sier Aspaker til NTB.

- Dette er en næring som har vokst til en stor industri. Dette skal vi forvalte på den best mulige måten videre, forsikrer hun.

Den forrige eksportrekorden fra 2010, ble passert allerede i november.

- Spenningen ut over i desember var hvor den nye rekorden ville lande. Den endte på 61 milliarder kroner. Det er en formidabel vekst, og det er store volumer som har gått ut, opplyser administrerende direktør Terje E. Martinussen i Norges sjømatråd, ifølge NTB.

- Næringen leverer år etter år solide eksportrekorder. Den betyr stadig mer for norsk sysselsetting og leverer store verdier tilbake til det norske samfunnet, konstaterer Aspaker.

Hvitfiskrekord

Den fine, feite, norske torsken, fikk også sett mye av verden i fjor. Aldri før har Norge eksportert mer torsk enn i 2013, men høye kvoter førte til lavere priser. Eksportverdien av torsk, sei og hyse var på 10 milliarder kroner. Det er omtrent samme nivå som i 2012, mens mengden økte med 11 prosent.

- Vi ser at vi har historisk høye torskekvoter som vi ikke får så godt betalt for som vi skulle ønske. Utfordringen nå er å se på markedsadgangen for torsken, finne nye markeder, drive produktutvikling og prøve å strekke torskesesongen, sier Aspaker.

Torskehotell

Hun ønsker seg «torskehoteller» langs kysten der villfanget torsk holdes i merder for å selges etter at den store skreisesongen fra januar til april er over.

- Da kan du selge torsk i juli som fortsatt har høy kvalitet, og som betales bedre enn et fryst produkt, sier Aspaker til NTB.

For å øke levendelagringen varsler fiskeriministeren at ordningen med dobbel kvote for fiskere som leverer levendefanget torsk, blir utvidet fra 1.000 tonn i fjor til 4.000 tonn i år.

Russland størst

Tallene fra Norges sjømatråd viser igjen at Russland er det største enkeltmarkedet for norsk fisk. I fjor endte sjømateksporten til Russland på 6,6 milliarder kroner. Dette er en økning på 10 prosent fra 2012.

Frankrike er det nest største enkeltmarkedet med norsk sjømatimport for 5,9 milliarder kroner. Eksporten økte mest til Polen.

Fra nyttår innførte Russland importstopp for norsk hvitfisk og pelagisk fisk som rammer 485 norske eksportører. Russerne skylder på dårlig helse- og hygienekontroll og krever nye inspeksjoner.

Dette er langt på vei den samme prosessen som laksenæringen opplevde da det ble satt stopp for import av norsk laks i 2006. Flere ganger har norske fiskeeksportører opplevd lignende sanksjoner mot norsk fisk. Likevel har Russland vokst til å bli det største enkeltmarkedet for norsk fisk.

- Jeg tror at dette regimet gjør at vi ikke klarer å ta ut det hele og fulle potensialet som det russiske markedet har, sier Martiniussen.

- Men næringen tilpasser seg. Det blir et mer byråkratisk system med godkjenningsordning. Erfaringene fra laks er at vi får det til, men at eksport til Russland krever mer innsats og gir økte kostnader.

Aspaker vil nå legge til rette for at inspeksjonene av norske anlegg kan skje så raskt som mulig.

- Jeg oppfatter ikke at det er umulige krav som stilles fra Russland, sier hun.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Saltet, tørket, 
frossen og fersk

Interessen for fersk, norsk torsk nærmest eksploderte i mange land i fjor.

I volum ble det eksportert totalt 44.457 tonn hel, fersk torsk fra fiskeriene. Det innebærer en økning på hele 83 prosent sammenlignet med 2012.

Men det er også dem som foretrekker torsken sin på helt andre måter.

Blant annet ble det sendt 97.000 tonn klippfisk ut av landet. Portugiserne kjøpte mest, og handlet klippfisk for 870 millioner kroner. På andreplass følger brasilianerne, som kjøpte klippfisk for 852 millioner kroner.

Eksporten av saltfisk var på 31.279 tonn. Portugal er fortsatt det desidert største markedet for saltfisk.

Det ble også eksportert 6.033 tonn tørrfisk. Mye av den havnet på italienske tallerkener.

Kineserne kan derimot ikke få nok av frossen, norsk torsk. Eksporten til Kina av denne varen, økte med hele 23 prosent i fjor, sett i forhold til 2012.

Også den samlede ekspor­­ten av frossen torsk, sei og hyse økte betydelig, går det fram av oversiktene til Norges sjømatråd.

Mer fra Dagsavisen