Innenriks

Makan til maktarroganse!

KOMMENTAR: Ledigheten går rett i været. Hva skal folk med skattelettelser når de ikke har arbeid?

I samme øyeblikk som statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen startet onsdagens budsjettkonferanse, slapp Statistisk sentralbyrå nyheten om ny kraftig øking i arbeidsledigheten. 124 000 personer er nå uten arbeid. Det er 4,5 av arbeidsstyrken. Dette vil åpenbart sette et sterkt preg på regjeringens arbeid med å sluttføre statsbudsjettet for 2016.

Den blåblå regjeringen, som alle dens forgjengere. vil bli målt i forhold til ledigheten. Når ledigheten vokser, faller oppslutningen om regjeringen. Undersøkelser viser riktig nok at norske velgere, i motsetning til for eksempel de amerikanske, ikke stemmer med lommeboka. Det er andre ting enn personlig økonomisk vinning som teller når folk stemmer. Men regjeringer som ikke klarer å holde folk i arbeid, får problemer ved valget.

De siste ledighetstallene viser at regjeringen står overfor sitt største utfordring siden den overtok i 2013. Ledigheten spratt opp for et år siden og går nå rett opp. Hovedårsaken er fallet i oljeprisene som i denne perioden er mer enn halvert. Nedturen i oljebransjen har smittet over på andre viktige deler av næringslivet. Hittil har regjeringen stått passivt og sett på at ledigheten har eksplodert.

LES OGSÅ: Ap-milliarder mot økende ledighet

I det reviderte nasjonalbudsjettet som finansministeren la fram i mai, ble ledigheten anslått til 4 prosent i år og neste år. Virkeligheten har løpt fra prognosemakerne. Regnearkene må byttes ut. Statsbudsjettet må forandres på viktige områder når landets inntekter svikter og ledigheten går opp. Statsrådenes ønsker om mer penger til sine hjertesaker må legges bort. Nå er det tiltak for å holde folk i arbeid som gjelder.

Regjeringens løfte om store skattelettelser er i faresonen. Finansministeren har rett og slett ikke råd til det hvis oljeprisen holder seg lav og ledigheten stiger i samme tempo som nå. Både finansministeren og statsministeren holder foreløpig fast på løftet om skattelette for bedrifter og personer. Lettelser i bedriftsbeskatningen virker trolig positivt i en tid med betydelig økonomiske problemer for næringslivet. Lettelser i formuesskatten kan Erna Solberg bare glemme. Det har ingen positiv virkning på aktiviteten og sysselsettingen. Men i ren trass holder de fast på å kutte i formuesskatten. Vanlige lønnsmottakere vil derimot neppe få noen skattelettelse å snakke om.

LES OGSÅ: LO: – Gjør jobben din, Erna

Skattelettelsene må finansieres med oljepenger. På inneværende års statsbudsjett henter finansministeren 169 milliarder i oljefondet. Det er 2.6 prosent av fondet og under handlingsregelen på 4 prosent. Oljepengebruken må trolig økes for å få neste års statsbudsjett til å gå opp med skattelettelser. Det er stikk i strid med rådet finansministeren har fått fra sitt eget ekspertutvalg -Thøgersen-utvalget. Ekspertenes råd er å begrense oljepengebruken i årene framover. Vi må spare og ikke bruke opp oljepengene med tanke på de neste generasjonene.

Ledigheten trumfer de fleste sakene i et valgår. Ledigheten har allerede fått en større plass i årets valgkamp. Ap har for sin del lansert en omfattende tiltakspakke mot ledighet på 2,5 milliarder kroner. Den smaker av tradisjonell sosialdemokratisk Keynes-politikk som vi vet virker.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Satsministeren har svart med å annonsere en ungdomspakke og mer penger til gründere. Ungdomspakken er viktig. Økningen i ledigheten er sterkest for de under 25 år. Ut over dette er vi henvist til å vente på statsbudsjettet. Det legges fram i oktober og begynner først å virke neste år. Da kan det være for sent.

Statsbudsjettet skal også bidra til det som kalles grønn omstilling, det vil si å legge til rette for en økonomisk aktivitet som får ned klimagassutslippene. Statsminister Solberg nevnte grønn omstilling i en bisetning da hun møtte pressen før budsjettkonferansen. Finansministeren nevnte det ikke. Det må vi ta som et signal på det i statsbudsjettet ikke blir tatt noen krafttak for å få fortgang i den grønne omstillingen. Ikke så merkelig egentlig. Finansminister Siv Jensen tror ikke at klimaendringene skyldes menneskelig aktivitet.

Mer fra Dagsavisen