Innenriks

Lytt til Pippi Langstrømpe

KOMMENTAR: Gode nyttårstaler av Kongen og statsministeren.

Bilde 1 av 2
Kong Harald siterte Pippi Langstrømpe i sin nyttårstale:«Den som er veldig sterk, må også være veldig snill». Mange følger Pippis oppfordring. Kongen nevnte to eksempler. Etter terrorhandlingene mot jødene i Paris og København tok en gruppe unge, norske muslimer initiativet til å skape en ring rundt synagogen i Oslo. Det var en enkel og svært effektfull handling som viste mot og engasjement gjennom å bry seg om andre.

Kongen viste også til høstens store flyktningstrøm som har kommet oss tett innpå livet. Hele vår verdensdel opplever en stor utfordring i å ta dem imot på en god måte. «Mange mennesker over hele landet har samlet inn og delt ut klær og mat, undervist i norsk og også åpnet  sine hjem for dem som trenger det. Spontane tiltak- og et uttrykk for medmenneskelighet. Slik har mennesker blitt sett og viktige fellesskap bygget.»

Flyktningkrisen måtte nødvendigvis bli ett av mange temaer i Kongens nyttårstale. Jeg var spent på hva han ville si om flyktningstrømmen til Norge som er den mest betente politiske saken for tida. Kongen håndterte det på en flott måte. Budskapet om at de sterke må hjelpe de svake, uttrykt blant annet ved Pippi Langstrømpe-sitatet, og oppfordringen til medmenneskelighet, gjorde inntrykk. Nyttårstalen bekreftet at kong Harald er opptatt av flyktningsaken og at vi som nasjon skal ta imot flyktningene på en positiv og inkluderende måte.

Også statsminister Erna Solberg la an en inkluderende og positiv tone da hun tok for seg flyktningsaken i sin nyttårstale. Hun startet talen med å vise til at det er flere i Norge som ønsker det nye året velkommen i år enn det var i fjor. Både fordi 60.000 barn er født og mange har kommet fra Europa for å arbeide. «Men også fordi 30.000 mennesker har kommet som asylsøkere.» Statsministeren sa at en streng, men rettferdig asylpolitikk gir signal om at asylinstituttet er til for dem som trenger beskyttelse. Hun la til:«De som får innvilget opphold, skal vi ta imot i tråd med god folkeskikk.» Statsministeren siterte Solbjørg Mikkola fra flyktningtjenesten som hun hadde møtt i Sør-Varanger: «Med medmenneskelighet, respekt og samarbeid.»

Erna Solberg understreket at samarbeid er viktig for å få til integrering. Nyankomne må vre villige til å følge våre lover og regler. Til å lære seg norsk, arbeid og delta i samfunnet. Integrering er aldri problemfritt. «Men det er heller ikke håpløst.»

Statsminister Erna Solbergs saklige og forsonende tone står i skrikende kontrast til den populistiske og innvandringsfiendtlige ordbruken hennes innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug fra Frp benytter seg av. I romjula la Listhaug fram regjeringens oppfølging av det stortingspartiene, minus SV og Miljøpartiet De Grønne, er blitt enig om. I stedet for å understreke enigheten på Stortinget og sende en invitasjon til asylsøkerne og flyktningene om å samarbeide, pisker Listhaug fram strid i Stortinget og motstand til flyktningene i befolkningen. Listhaugs uttalelse om at flyktningene ikke kan «bli båret på gullstol inn i Norge» er ikke en statsråd verdig.

På en pressekonferanse før jul sendte Ap-leder Jonas Gahr Støre statsminister Erna Solberg en melding som ikke var til å misforstå: Listhaug må overfor Stortinget framstå på en inkluderende måte. Statsråden kan ikke komme med uttalelser som splitter folket og øker motsetningene mellom partiene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Statsminister Erna Solberg bør følge opp med å sende sin nyttårstale til Sylvi Listhaug sammen med Kong Haralds sitat fra Pippi Langstrømpe.

Arbeid var et annet hovedtema i statsministerens nyttårstale. Om tiltak mot arbeidsledighet hadde hun ikke noe nytt å si. Men statsministeren understreket at arbeidet for å sikre flere en jobb å gå til, vil være regjeringens viktigste oppgave i årene som kommer. Det er stortingsvalg neste år. Regjeringens mulighet for å overleve vil i stor grad avhenge av om den lykkes med denne jobben.

Mer fra Dagsavisen