Innenriks

– Listhaug har gått for langt

Tyste, mistillit og rangering av menneskeverdet. Er dette de nye norske verdiene, spør Loveleen Rihel Brenna.

Bilde 1 av 2

Det var til NRK torsdag at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) oppfordret mannen i gata til å melde fra til UDI om flyktninger som reiser hjem på ferie:

– Folk har kommet til meg i valgkampen og fortalt om naboer og andre i lokalsamfunnet som har vært på ferie i landet de flyktet fra. Det synes mange er veldig rart, ettersom disse når de kom til Norge sa de flyktet fra krig og forfølgelse. Likevel finner at de kan reise tilbake dit på ferie, sa innvandrings- og integreringsministeren til NRK.

Blant de mange som har reagert på utspillet er Loveleen Rihel Brenna. Hun sier selv at hun prøver å holde seg unna politikk.

– Men det kommer et punkt hvor jeg lurer på hvem jeg er opp i dette. Kan jeg bli tysteren, eller kan jeg bli tystet på, spør Brenna.

Hun utdyper:

– De færreste av oss vet bakgrunnen for at noen har fått opphold i Norge. Så hvordan skal egentlig en nabo vite om du er flyktning, og om så hva som kan bryte med ditt grunnlag for oppholdstillatelse?

– Skummel utvikling

Brenna er utdannet i sosialpedagogikk og har mastergrad i ledelse, og er tidligere FUG-leder. Hun mener utspillet til Listhaug kan bidra til mistillit mellom hvite og ikke-hvite nordmenn.

– En minister som oppfordrer til å tyste på flyktninger mener jeg har gått for langt. Dette er en skummel utvikling, sier Brenna og understreker at tillit er selvet limet i et samfunn.

– Men kan det ikke undergrave asylinstituttet om en flyktning som har fått opphold reiser på ferie til samme land?

– Det vil alltid være noen som undergraver asylinstituttet, akkurat som det alltid vil være noen som utnytter trygdesystemet. Spørsmålet her er hvordan det å oppfordre til å angi flyktninger på denne måten påvirker tilliten oss imellom. Hvor mye oss og dem skal vi skape? Dette går også begge veier. Må jeg nå være oppmerksom på hvordan mannen på toget observerer meg?

– Tragisk valgkamp

Brenna reagerer også på hvor stor plass innvandringsspørsmålet har fått i en rekke debatter så langt i valgkampen.

– Jeg mener vi er i ferd med å få en tragisk valgkamp. Vi har et helt massivt fokus på innvandring fra mange partier, på tross av at det ikke er en flyktningbølge i Norge. Det synes som om man prøver å konstruere saker for å snakke om innvandring, sier hun.

Brenna skulle ønske Listhaug også kunne være inkluderingsminister, ikke bare innvandringsminister.

– Bør ikke enhver statsråd og partileder ha som sin fremste oppgave å binde oss sammen, ikke skape mer avstand. Det som kjernen i norske verdier kommer til uttrykk gjennom kvaliteten i møte mellom mennesker. Likeverd, tillit, omsorg, solidaritet og ansvar. Verdiene i Norge har visst forandret seg fra de jeg lærte da jeg var liten, sier Brenna og undrer seg:

– Hvilke verdier skal jeg lære barna mine, tyste, mistillit og rangering av menneskeverdet er det de nye norske verdiene?

Avviser angiveri

Listhaug mener Loveleen Brenna har misforstått.

– Dette handler om tilfeller hvor personer har konkret informasjon å gi til UDI. Dette handler ikke om angi eller tyste på andre, men om å avdekke undergraving av asylsystemet. Hvorfor i all verden skal ikke folk gi beskjed om at personer som har fått flyktningstatus reiser hjem på ferie til landet de har rømt fra? Da har de i realiteten lurt norske myndigheter. Jeg mener at dette skal være like naturlig som å si ifra om trygdejuks og skattesnusk, sier Listhaug i et skriftlig svar til Dagsavisen.

Hun mener også at det er naturlig at innvandringsspørsmålet har fått en sentral plass i valgkampen så langt.

– Grunnen til at mange er opptatt av innvandringspolitikk er fordi de så med egne øyne hva som skjedde i 2015 Arbeiderpartiet og Senterpartiets inviterte 10.000 flyktninger til Norge. Folk ser at vi har integreringsutfordringer, og ønsker ikke svenske tilstander i Norge. Det forstår jeg veldig godt at folk er opptatt av. Samtidig er det selvsagt slik at mange innvandrere er godt integrert og bidrar til samfunnet, sier statsråden.

UDI: 80 saker

Fungerende avdelingsdirektør Torun Mølstad opplyser til Dagsavisen at de har 80 saker på bordet hvor en flyktning kan ha reist på ferie til et land som han eller hun har flyktet fra, og som de derfor mistenker kan ha fått oppholdstillatelse på feil grunnlag.

– Når en person har fått beskyttelse i Norge, er det slik at personen enten er forfulgt i hjemlandet, eller står i reell fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling ved retur til hjemlandet. Personen er altså ikke trygg i hjemlandet sitt. Hvis en flyktning reiser på ferie til et land som han eller hun har flyktet fra, kan det derfor tyde på at oppholdstillatelsen er gitt på feilaktig grunnlag eller at personen ikke har behov for beskyttelse lenger. Men personene kan naturligvis ha gode grunner for å reise til hjemlandet, sier Mølstad.

Hun opplyser også om at hvis personen har fått permanent oppholdstillatelse og forholdene i hjemlandet har bedret seg, vil det ikke være grunnlag for å trekke tilbake til oppholdstillatelsen.

Mer fra Dagsavisen