Innenriks

Langt færre «lillavelgere»

Velgerne vandrer mindre mellom blokkene i norsk politikk, viser de første funnene fra velgerundersøkelsen etter høstens stortingsvalg.

Denne delen av undersøkelsen ser på hvilke partier som har de mest lojale velgerne, altså hvor mange av de som stemte på et parti i 2013, stemte på det samme i 2017.

Det er Statistisk sentralbyrå (SSB) og Institutt for samfunnsforskning som har gjennomført undersøkelsen.

Hele 32 prosent av velgerne skiftet parti ved stortingsvalget i høst.

Men undersøkelsen viser at velgervandringer mellom partier som ideologisk ligger nær hverandre er hyppigere enn vandringer på tvers av «blokkene». 

– Ser vi altså færre av disse såkalte «lillavelgerne» som veksler mellom rød og blå side i politikken?

–  Ja, undersøkelsen viser at blokkene i norsk politikk er ganske satt. Velgere som beveger seg, går ikke langt. Den største blokkoverskridelse ser vi fra Venstre til de rødgrønne partiene, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Dagsavisen.

Tidligere Høyre-velgere reddet Venstre

Undersøkelsen viser at Venstre hadde de minst lojale velgerne. Partiet som fikk 4,4 prosent oppslutning i stortingsvalget, beholdt bare 34 prosent av velgerne fra 2013. De mistet velgere til både Ap, MDG, Sp og SV.

Les også: Grande hevder at Venstre vant valgkampen

–  Venstre var likevel et av partiene som løftet seg mest gjennom valgkampen. Hva reddet Venstre?

– Det som reddet Venstre er tidligere Høyre-velgere. Det er en betydelig andel tidligere Høyre-velgere som gikk over til Venstre. Så de holdes over sperregrensen ved hjelp av disse velgerne. Nettovelgervandringen fra Høyre til Venstre tilsvarer over 32.000, sier Bergh.

Valgresultatet viser at Venstre fikk totalt 128.000 stemmer.

På grunn av velgervandringene på borgerlig side kom altså Venstre over sperregrensen på 4 prosent, og den borgerlige siden vant valget.

Les også:Innrømmer å ha feilet med grønn ambisjon

Fragmentert venstreside

–  Forklarer denne undersøkelsen noe mer om hva som skjedde med Ap?

– Ap var det partiet med størst velgerovergang, og de mistet jo velgere til de fleste partier, men først og fremst til Senterpartiet. Den største velgerbevegelsen vi så under dette valget var fra Ap til Sp.

 Ap har mistet 63.000 velgere til Senterpartiet og 40.000 velgere til SV. 

På rødgrønn side skjer det en fragmentering: Velgerne går fra det største partiet (Ap) til de andre, mindre partiene, viser undersøkelsen.

– Ap mister ikke i hovedsak velgere til de borgerlige partiene. De mister til Sp, SV, Rødt og MDG. Det er en situasjon som ikke er gunstig for rødgrønn side når det gjelder representasjon på Stortinget. De er nå fem partier på Stortinget, hvor to av dem er under sperregrensen.

Les også: – Dette er ytterst alvorlig for Arbeiderpartiet

Mer fra Dagsavisen