Innenriks

KrFs Dagrun Eriksen mener Ap utfordrer etikken

KrF rister på hodet over Ap-forslaget om å åpne for flere juridiske foreldre. Skal en sekt få eie et barn, spør fungerende partileder Dagrun Eriksen.

Bilde 1 av 2

Som Dagsavisen skrev forrige uke går Aps familieutvalg inn for å fjerne begrensingen på at kun to kan være juridiske foreldre.

Fungerende partileder i KrF Dagrun Eriksen er klart uenig i Aps foreldreforslag.

– Dette forslaget reiser så mange etiske problemstillinger at jeg lurer på om det er helt gjennomtenkt, sier Eriksen.

Selv ser hun flere tenkelige problemstillinger.

– Hvilke konsekvenser får det å ikke ha noen begrensninger på hvem som kan være juridiske foreldre? Skal en sekt kunne ha foreldreansvar for et barn, med de plikter og rettigheter som medfølger? Ap har også åpnet for eggdonasjon. Kan vi se for oss at både eggdonor, sæddonor, surrogatmor og et homofilt par kan være foreldre til et barn, spør Eriksen retorisk.

Hun gjør det klart at KrF ikke vil støtte et slikt forslag om det blir Arbeiderpartiets politikk i 2017.

– Jeg vil ikke at et barn skal kunne eies av en sekt, som kan være konsekvensen av dette forslaget, sier Eriksen til Dagsavisen.

Den fungerende KrF-lederen ser også problematisk på hvordan samværsrett skal løses om det blir brudd mellom flere enn to foreldre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Ikke bigami

Arbeiderpartiets Martin Henriksen understrekte i intervjuet at det ikke er bigami utvalget går inn for.

– En kommer ikke i en situasjon der det er aktuelt for barnet å ha seks foreldre. Vi går ikke inn for bigami. Dette er gjerne snakk om to homofile foreldre som blir foreldre sammen med andre. Målet er å gi trygge rammer til familier som finnes i dag, sier Henriksen.

– Men hvordan skal Ap sikre at dette ikke åpner for bigami hvis de ikke skal ha noen begrensning på hvor mange som kan bli juridiske foreldre? undrer Eriksen.

LLH gir Ap honnør

Problemstillingen knyttet til juridiske foreldre handler om par som ikke kan få barn sammen, men må ha inn en tredjepart for å få barn. Det er også flere rettigheter som følger med å være juridisk forelder. Du får for eksempel ta ut foreldrepermisjon og være hjemme med sykt barn. Barnet får også automatisk arverett.

Ingvild Endestad, som er rådgiver i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), forteller til Dagsavisen at de får mange henvendelser fra ganske mange par som av ulike grunner ikke kan få barn sammen, og derfor ønsker å få inn en annen part.

– Det er vanskelig å si noe tall. De står av åpenbare grunner ikke i noe register, siden de ikke rommes av lovverket. Men vi er i kontakt med ganske mange. Dette er gjerne et lesbisk par som får barn sammen med et homofilt par. I slike tilfeller blir de to biologiske foreldrene de juridiske foreldrene. Da vil det være to som mister rettigheter, sier Endestad.

LLH har fram til nå måttet fraråde folk fra å gjøre slike private avtaler. De har ventet lenge på at lovgiverne på Stortinget skal ta tak i problemstillingen og gir Ap honnør for at de går foran.

Mer fra Dagsavisen