– Dette er en av de største sakene jeg har vært borte i. Jeg føler et stort ansvar for at vi skal behandle denne saken skikkelig. Det kan få stor innvirkning på norsk økonomi i mange år framover og vi utfordrer Grunnloven. Det kan vi ikke ta lett på, sier Senterpartiets Liv Signe Navarsete.
Etter en intensiv hastebehandling vil et stortingsflertall bestående av Høyre, Frp, Arbeiderpartiet og Venstre, om kort tid vedta en av de største suverenitetsoverføringene til EU siden EØS-avtalen ble vedtatt i 1992, nemlig at Norge slutter seg til EUs finanstilsyn.
Finanskomiteen på Stortinget har avgitt sin innstilling og saken ligger nå hos utenriks- og forsvarskomiteen. Komiteen har fått en knapp frist til å komme med sin uttalelse før saken skal tilbake til finanskomiteen.
Navarsete mener dette er risikosport, og har derfor sendt et brev til utenrikskomiteen med krav om at hele saken blir utsatt til høsten.
– Jeg vil gjøre en jobb jeg kan forsvare i ettertid, og at jeg kan stå for det jeg har vært med på å behandle. Det er praktisk talt umulig på den tida vi har fått, sier hun.
Les også: Tror EU vil ta mer makt over Norge
To-tre dager
For ifølge Navarsete har Utenrikskomiteen i realiteten bare to–tre arbeidsdager på seg. Komiteen fikk saken per mail fredag ettermiddag. Etter planen skal de være ferdig med saken tidligst onsdag, seinest torsdag.
– I tillegg skal komiteen avgi innstilling i seks andre saker på de samme dagene. Dette er ikke forsvarlig håndtering av en så omfattende sak, sier Navarsete.
– Siden partiene allerede har behandlet saken i en annen komité, trenger vel ikke dere tid til å gå igjennom saken på nytt?
– Siden den sendes til vår komité må det være et poeng at vi skal behandle saken skikkelig, sier Navarsete.
Men hennes hovedargument for utsettelse er at det har kommet fram flere nye opplysninger de siste dagene som er så vesentlig for Stortinget at det behøver en bedre gjennomgang.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Nye opplysninger
Navarsete viser til tre ting:
Nationen har avdekket at EU ønsker å bruke den samme modellen for norsk tilknytning til finanstilsynet i spørsmål om norsk deltakelse i EUs energibyrå, ACER.
Ifølge Geelmuyden Kiese Brussel, som avisen viser til, bekrefter kilder i EU at Norge skal ha gått med på dette. Europaminister Elisabeth Aspaker erkjenner overfor Nationen at dette er en «oppskrift vi kan bruke i flere sammenhenger».
– At EU og regjeringen er enige om å bruke den samme modellen for suverenitetsoverføring til andre EU-byrå, har ikke regjeringen kommunisert til oss, sier Navarsete.
Statssekretær i Finansdepartementet Tore Vamraak bekreftet på NRKs Politisk Kvarter at dersom det norske finanstilsynet blir innlemmet i EUs tilsyn, står ikke lenger Norge fritt til å innføre så strenge reguleringer som vi ønsker, som for eksempel i spørsmål om kapitalkrav til banker og for innskuddsgarantier.
Det siste Navarsete reagerer på, er at ESA allerede har ansatt én mann, Per Christian Bærøe, som følge av Norges forventede tilslutning til EUs finanstilsyn. Bærøe sa til ABC Nyheter at man ikke kan si hva som blir konsekvensene av at Norge overfører suverenitet til EU.
– Når det har dukket opp nye elementer må vår komité få anledning til å sjekke ut dette og gå inn i disse problemstillingene, sier hun.
Forsøk nummer to
Dette er imidlertid Senterpartiets andre forsøk på å få saken utsatt. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum forsøkte å få med seg finanskomiteen med på en utsettelse, men ble nedstemt.
– Hva er dine odds for å få gjennomslag?
– Hvis vi hadde stemt over det i Stortinget, uten binding fra partiene, ville det ikke vært et 3/4 flertall, men fordi de store partiene binder gruppene sine, blir det flertall likevel. Jeg har snakket med noen partier allerede og håper å få gehør. Vi prøver ut alle måter for å få det utsatt. Mer kan jeg ikke gjøre, sier Navarsete.
Ingen grunn
Elin Agdestein, som sitter i utenrikskomiteen for Høyre, vil ikke utsette saken.
– Fra Høyres side ser vi ingen grunn til å utsette behandlingen av denne saken. Vi mener vi har et godt grunnlag for beslutning og at det er viktig å få på plass disse tilsynsordningene uten ytterligere forsinkelser, skriver Agdestein i en SMS.