Innenriks

Krever grep om pensjon

For tredje året på rad fikk norske pensjonister en negativ inntektsutvikling. Fire fylkeslag i Ap krever at pensjonene vokser på lik linje med lønna hvert år.

Av: Stian Fyen

Denne uka kom trygdeoppgjøret i havn. For tredje året på rad fikk norske pensjonister en negativ inntektsutvikling.

Hovedgrunnen er at i dag følger pensjonene lønnsutviklingen, men minus 0,75 prosentpoeng. Med flere svake lønnsoppgjør bak oss mister pensjonistene kjøpekraft.

Det er dette fratrekket flere Ap-lag nå vil til livs.

Demokratisk problem

Partilagene i Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Østfold og Hordaland krever nå at partiets landsmøte i april skal vedta at pensjonistene får en kjøpekraftutvikling på lik linje med folk i arbeid, og at fratrekket på 0,75 prosentpoeng gjøres noe med.

– I to år på rad har pensjonistene opplevd reallønnsnedgang. Det var aldri hensikten med pensjonsreformen. Meningen var at pensjonistene ikke skulle ha en utvikling som sprang fra resten, men nå har det ført til nedgang to år på rad. Det mener vi er uakseptabelt, sier nyvalgt leder i Sør-Trøndelag Ap, Karianne Tung til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun understreker at partilaget ikke ønsker å fjerne 0,75-regelen helt.

– Vi ønsker at regjeringen fraviker hovedregelen ved noen tilfeller slik at pensjonister ikke opplever reallønnsnedgang. Det er ikke snakk om å fjerne hele regelen, sier Tung.

Pensjonsforliket

I sitt svar til partilagene som krever pensjonsomleggingen skriver partiledelsen i Ap at det bør være en «svært høy terskel» for å rokke ved pensjonsreformen.

Pensjonspolitisk talsperson på Stortinget, Lise Christoffersen, mener kjøpekraftutviklingen for pensjonister ikke har vært som den burde de siste årene, og kommer av svake lønnsoppgjør. Alternativet til å trekke fra 0,75 prosent er å bruke snittet av pris- og lønnsvekst, men at dette er en komplisert måte å regne på.

– Vi er klare for å diskutere måten man regner pensjonsutviklingen på. Det er fordeler og ulemper med alle måter. Jeg mener det er grunnlag for å diskutere det og finne en løsning i samarbeid med pensjonistorganisasjonene. Akkurat hva den løsningen vil bli har jeg ikke helt klart nå. Men regjeringen er altfor passive i dette spørsmålet, og burde ha gjort noe for å løse det, sier Christoffersen.

(ANB)

Mer fra Dagsavisen