Innenriks

Krangler om EØS

Nye EØS-regler gjør at kommuner ikke lenger kan si nei til kommersielle helse- og sosialaktører, mener NHO. – Helt feil, svarer Fagforbundet.

Bilde 1 av 2

«Nye EØS-regler åpner for at kommersielle aktører skal vurderes på lik linje med ideelle i anbudsrunder på helse- og sosialtjenester», meldte NTB i går.

Kommuner som Tromsø og Oslo sa etter valget i fjor at de ikke lenger ønsket å la kommersielle aktører drive tjenester for kommunen. I stedet ville man prioritere kommunale og ideelle aktører, blant annet på sykehjem og hjemmetjenester.

Men nå mener NHO at et nytt EØS-direktiv som trer i kraft i høst forbyr kommuner å si nei til kommersielle helseaktører.

– Det er en god nyhet for mange at EU og EØS-avtalen i høst vil sørge for at det blir forbudt å diskriminere kommersielle aktører, skriver avdelingsdirektør for næringsjus i NHO, Arnhild Gjønnes, i en pressemelding.

– Fortsatt muligheter

Den beskjeden fikk Fagforbundet til å klø seg i hodet.

– Det er litt underlig. Men det er NHOs jurister som sier det. Alle andre ser at det fortsatt er et mulighetsrom for at kommunene kan velge å prioritere ideelle aktører. De siste dagenes oppslag om hvor stor profitt de kommersielle aktørene tar ut viser at det opplagt er best at man sørger for at overskuddet tilfaller brukerne, og ikke havner rett i lomma på private aktører, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord til Dagsavisen.

Hun viser blant annet til de siste dagers VG-saker, der man har avdekket at selskap som leverer barnehager og sykehjem tok ut over 100 millioner i overskudd i fjor.

– Andre jurister har andre betraktninger, og sier at det fortsatt finnes mulighet for å prioritere ideelle aktører. Den mener vi det er viktig å bruke. Det er samarbeid som skaper bedre tjenester, ikke konkurranse, mener Nord.

Regjeringen usikker

NHO og Fagforbundet er dermed rasende uenige om et regelverk som skal tre i kraft allerede til høsten. Men hvilken tolkning stemmer best? Ifølge Næringsdepartementet er det fortsatt usikkert.

«Når det gjelder muligheten for å forbeholde konkurranser for ideelle, så har regjeringen tidligere innhentet en utredning fra professor Fredrik Sejersted som konkluderte med at slikt unntak ikke vil være tillatt etter de nye reglene.», skriver statssekretær Lars Jacob Hiim i en e-post til Dagsavisen.

Han fortsetter: «Flere har utfordret dette synet, blant annet med henvisning til nye dommer. Stortinget har derfor bedt regjeringen om innhente en ekstern juridisk utredning av handlingsrommet for å ivareta de ideelle aktørene etter de nye reglene. Vi vil snarest mulig innhente en slik vurdering og vil vurdere eventuelle regelendringer på bakgrunn av utredningens konklusjoner.»

Mer fra Dagsavisen