Innenriks

Krabbekampen

Øst-Finnmark tingrett har ilagt et latvisk rederi en millionbot etter ulovlig snøkrabbefangst nær Svalbard. Dommen er foreløpig siste kapittel i en het strid mellom Norge og EU.

Bilde 1 av 2

Av Bjørn S. Kristiansen og John Trygve Tollefsen

Det latviske rederiet er idømt en millionbot etter at snøkrabbefartøyet Senator i januar satte ut 2600 teiner på norsk sokkel i nærheten av Svalbard.

Dagsavisen har ikke lyktes i å nå selskapets advokat, Hallvard Østgård, og det er derfor ennå ikke kjent om dommen ankes.

Saken har imidlertid et annet bakteppe: Den foreløpige dommen fra Øst-Finnmark tingrett utgjør siste kapittel i en stadig hetere strid mellom Norge og EU.

– Ingen tvil

Saken er spesiell fordi det latviske fartøyet, sammen med 15 andre fartøy, er gitt tillatelse til å fangste i områdene utenfor Svalbard av EU – en tillatelse norske myndigheter mener er ugyldig. EU og Norge har ulikt syn i denne saken på tolkningen av de internasjonale avtalene om farvannet rundt Svalbard.

– Det er ifølge retten ingen tvil om at kaptein og rederi har forbrutt seg på Havressursloven og forbudet mot snøkrabbefangst. Skipet har vært på norsk sokkel, det er ulovlig å fangste snøkrabbe og de har ikke hatt dispensasjon fra forbudet, sier Harald Sakarias Hansen, forsker ved Fridtjof Nansens Institutt, til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kan bli en oljestrid

Men striden stikker dypere – bokstavelig talt. Fangst av snøkrabbe kan i seg selv bli en milliardindustri, men siden snøkrabben er en bunnlevende ressurs som lever på kontinentalsokkelen, kan en tillatelse til fangst for øvrige europeiske land få konsekvenser også for vurderingene av hvem som kan høste av ressursene under kontinentalsokkelen – nemlig olje og gass.

– Denne dommen er i alle fall godt nytt for Norge som støtte i konflikten med EU. Regjeringen har støtte i norsk lovverk og i domstolens tolkning av Svalbardtraktaten. Så får vi se om det nærmer seg en løsning i konflikten med EU, sier Hansen.

Mer fra Dagsavisen