Innenriks

«Kom dere tilbake dit dere kommer fra»

Personer med innvandrerbakgrunn ble utsatt for vold og grove skjellsord i timene etter terrorangrepet i fjor sommer, viser ny rapport.

Like etter at bomben gikk av i regjeringskvartalet i Oslo 22. juli gikk en 21 år gammel kvinne med somalisk bakgrunn på en buss i Gamlebyen i Oslo. Hun hadde hørt eksplosjonen, men visste ingenting om hva som hadde skjedd.

Om bord på bussen reagerte hun på at hun fikk uvanlig mange blikk rettet mot seg. Ett av dem kom fra en etnisk norsk gutt hun kjente fra før. Han kom bort til henne, spyttet ved beina hennes og sa «nå har dere gjort det, og dere skal få svi, ut av landet vårt!». Jenta svarte med å be dem fjerne seg, hvorpå en jente og to gutter som tydeligvis var sammen med gutten kom bort.

- Det er dere som skal fjerne dere. Dere skal pules og sendes ut i skam som de horene dere er, skal en av dem ha sagt.

Da samtlige av dem gikk av ved Lambertseter senter fulgte gjengen i slutten av tenårene etter den 21 år gamle kvinnen. En av dem spente bein på henne. Jenta i gjengen grep tak i flettene hennes og kastet henne rundt før hun rev flettene ut av hodebunnen. 21-åringen kom fra det med et stort sår i hodebunnen og flere blåmerker.

Ny rapport

Denne historien er en av flere som fortelles i en fersk rapport om trakassering av muslimer og personer med innvandrerbakgrunn etter eksplosjonen i regjeringskvartalet 22. juli. Rapporten er skrevet av Antirasistisk Senter på oppdrag fra 22. juli-kommisjonen. 23. juli i fjor, dagen etter terrorangrepet, intervjuet Dagsavisen flere personer med utenlandsk bakgrunn som sa at de selv eller personer de kjenner hadde opplevd trakassering i timene etter eksplosjonen. Andre medier rapporterte om lignende episoder.

Kari Helene Partapuoli, leder av Antirasistisk Senter og en av to forfattere bak rapporten, viser til at det har vært sådd tvil om de første historiene om trakassering av muslimer og innvandrere som kom fram i dagene etter terroren Hun sier at det har vært viktig å finne øyenvitner eller personer som selv ble utsatt for trakassering i timene etter bombeeksplosjonen. Partapuoli forteller at senteret vil fortsette arbeidet med å kartlegge trakasseringen, også etter at rapporten er overlevert kommisjonen.

Dybdeintervjuer

Rapporten er skrevet på grunnlag av dybdeintervjuer med 15 personer. Det er ikke en helhetlig kartlegging av hendelser.

- Vi har ikke snakket med et representativt utvalg statistisk sett, sier Partapuoli, og forteller at de begynte å nøste i de nettverkene de har fått adgang til.

- Jeg tenker det er viktig å dokumentere de historiene som kan dokumenteres, legger hun til.

Partapuoli understreker at det er vanskelig å si noe om hvor mange som ble utsatt for vold, trakassert og truet 22. juli. Men hun legger til at vi heller ikke vet noe om omfanget på en vanlig dag.

- Hatkriminalitet er generelt sett underrapportert, sier hun, og viser til at mange som utsettes for dette ikke rapporterer det til politiet. Hun viser til at mange ikke kontaktet politiet om ting de ble utsatt for 22. juli, noen sier de ønsket å beholde samholdet som oppsto, andre har forsøkt å kontakte politiet om hatkriminalitet tidligere og regnet ikke med å bli tatt alvorlig.

Det er også mange med innvandrerbakgrunn som sier de ikke opplevde noe i denne perioden, påpeker Partapuoli.

Grove skjellsord

En kvinne i 30-årene med bakgrunn fra Kongo forteller i rapporten at hun var på jobb i Storgata da bomben gikk av. Vinduene rundt henne ble sprengt. Kvinnen og en kollega fra Irak gikk straks mot regjeringskvartalet for å se om de kunne hjelpe til, men da skal de ha blitt møtt med tilrop som «hva gjør dere i Norge?» og «kom dere tilbake dit dere kommer fra».

En ung jente med marokkansk bakgrunn gikk alene gjennom byen samme dag, og skal ha fått direkte tilrop som «se hva dere har gjort med vårt land», «at dere tør å gå forbi oss» og «dra ut fra vårt land».

En annen av historiene handler om en 23 år gammel mann med bakgrunn fra Kenya som slettet 30 venner på Facebook 22. juli på grunn av hets. Samme mann skal ha opplevd å få ropt «jævla muslimske faen» og «jævla terrorist» etter seg av en etnisk norsk mann i 40-årene i Tollbugata i Oslo like etter bombeeksplosjonen.

En mann med algerisk opphav skal ha blitt truet med kniv av tre norske menn i 20-årene da han var på vei hjem fra jobb.

Anmelder ikke

Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, kjenner selv til historier som minner om dem som er omtalt i rapporten. Han synes det er viktig at de kommer fram, fordi det har blitt sådd tvil om det var trakassering i timene etter angrepet, blant annet fordi politiet ikke har registrert slike tilfeller.

- Når flere mennesker blir drept i regjeringskvartalet og nasjonen er traumatisert, så løper ikke folk på rekke og rad til politiet for å anmelde trakassering, for å si at «hijaben min ble revet av» eller «noen spyttet på meg». Det ville heller ikke jeg ha gjort. Også muslimer er pragmatiske mennesker, sier Afsar til Dagsavisen.

Zakaria Saaliti, leder av organisasjonen «Ung muslim», mener muslimer og andre med minoritetsbakgrunn må bli flinkere til å anmelde trakassering.

- Det er viktig når vi ser at enkelte medier har satt spørsmålstegn ved om det var trakassering, siden ingen hadde anmeldt, sier Saaliti.

Han understreker at han selv ikke opplevde å bli hetset 22. juli.

- Jeg har bare positive erfaringer, det samme har søsteren min som bruker hijab. Men når vi hører om disse historiene er det viktig at vi lærer av dem. Det viktige spørsmålet å stille er hvorfor disse menneskene reagerte som de gjorde. Så håper jeg at flere holder hodet kaldt hvis vi skulle bli utsatt for noe så alvorlig igjen. Vi må ikke glemme at et terrorangrep rammer oss alle, sier Saaliti.

samfunn@dagsavisen.no

Dere skal pules og sendes ut i skam som de horene dere er.

Sagt til kvinne (21) med ­somalisk bakgrunn

Hvorfor hjelper du de som vil drepe oss?

Mann til kona da hun hjalp de somaliske naboene med å bære kofferter

Tenk å vise seg ute etter det de har gjort.

Sagt ved Oslo S i nærheten av en etnisk norsk muslim og to marokkanske kvinner

Jeg vet ikke om jeg tør ta dere på, etter det som har skjedd i dag.

Taxisjåfør til en etnisk norsk muslimsk kvinne med hijab, 
og barna hennes

Jævla motherfuckers.

Sagt til beboere ved den ­palestinske leiren ved ­kulturkirken Jacob i Oslo

Jævla muslimske faen.

Sagt til en 23 år gammel mann med bakgrunn fra Kenya i ­Tollbugata i Oslo

Er dere sånne al-Qaida-muslimer?

Sagt utenfor en kiosk i Storgata i Oslo til kvinne med bakgrunn fra Marokko

Mer fra Dagsavisen