Innenriks

Kolberg tar fire nye år

Martin Kolberg mener det er behov for ham i Arbeiderpartiet og på Stortinget også de neste fire år. Derfor vil han gjerne fortsette som stortingsmann.

– Jeg har tenkt meg veldig grundig om og kommet fram til at jeg stiller meg til disposisjon og ber om tillit for fire nye år på Stortinget. Etter mitt syn så har jeg fortsatt mye å bidra med, sier Kolberg til Dagsavisen.

Aps tidligere partisekretær har vært i politikken i en mannsalder, men har «bare» åtte år på baken i Stortinget. Om han får fire nye år, tar stortingskarrieren slutt når Kolberg er 72 år.

Den som tror Kolberg blir en stille, gammel pensjonist på bakerste stortingsbenk, må tro om igjen.

– Hvis jeg hadde vært i nærheten av den tanken, ville jeg ikke bedt om fornyet tillit. Sånt går ikke an. 72 år er mye, men om jeg fortsetter å være så frisk og rask som i dag, er det mulig å gjennomføre. Jeg vil være med å bygge partiet videre, sier han.

Les også: «Tja» fra Hareide til Støre

Buskerudlista

Mens Kolberg varslet valgkomiteen om gjenvalg, sa samfylking Torgeir Micaelsen nei takk til en ny periode for Buskerud Ap.

– Har hans nei en forbindelse til at du fortsetter?

– Det har ingen sammenheng. Det er trist at han gir seg, han har mye å bidra med. Men jeg respekterer også hans beslutning.

Om Kolberg beholder 1.-plassen på Buskerudlista, vil han ikke svare på, men henviser til nominasjonskomiteen.

– Jeg har respekt for de diskusjonene som skal gå der, sier Kolberg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Min store oppgave

Hva er det så Kolberg ser for seg at han kan bidra med de neste fire år?

– Jeg vil bygge bru fra det som har vært til det som skal komme. Sosialdemokratiske partier i Europa har lidd den ublide skjebne at de har kutta bånd til sin politiske praksis og fortid, dermed mistet grepet og velgerfundamentet du skal ha om du skal være et stort parti over tid. Det har vi unngått til nå. Og her kan jeg spille en rolle gitt min erfaring.

– Hvilke fallgruver står Ap overfor i Norge?

– Det er det samme. Sosialdemokratiet må alltid ha det krystallklart for seg at man alltid skal være for dem som sitter nederst ved bordet. Den store utfordringen nå er å hindre at et klassesamfunn får utvikle seg og at forskjellene øker. Det ser jeg på som min store oppgave.

– Er Ap i ferd å glemme dette?

– Nei, jeg vil ikke si det. Men det er nødvendig med konstant diskusjon om sosialdemokratiets vei og vi må bevare selvtilliten på vår samfunnsanalyse.

Dersom det blir regjeringsskifte, er Kolbergs mål å få innflytelse på to viktige saker for hjemfylket Buskerud:

– Det er store saker som fortsatt henger i Buskerud, videre utbygging av riksveg 23 og sykehus-spørsmålet. Det er lettere å få en hånd på rattet om man sitter i posisjon, sier han.

Les også: Raymond Johansen: Grønn vei til makt i 2017

Allianse i 2017

Kolberg overlater til partiledelsen å uttale seg om hvordan Ap skal sikre seg regjeringsmakt og om partiet bør gå til valg alene eller i en konstellasjon.

– Det viktigste er å opprettholde at Ap er det desidert største partiet og at vi bevarer sosialdemokratiets autoritet i samfunnet.

– Kan Ap gjøre det sammen med KrF?

– Det er en grunnleggende forbindelse mellom Kristen-Norge og sosialdemokratiet: Nestekjærlighet og solidaritet. Det kan bære mye, selv om det er utfordringer.

Les også: Ap går for flertall eller alenegang

Inspirert av Telenor-sak

Kolberg vil ikke lette på sløret om han ser for seg å fortsette i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, hvor han har vært leder denne stortingsperioden. Kolbergs lederstil i kontrollkomiteen har vært hyllet og kraftig kritisert. Spesielt stor oppmerksomhet fikk den såkalte Vimpelcom-saken, hvor Kolberg ble anklaget for å gå langt utover sitt mandat – og til og med sette hele den norske eierskapsmodellen i fare – da Stortinget ville komme til bunns i Telenors tilknytning til det korrupsjonsdømte teleselskapet Vimpelcom.

Kolberg erkjenner at arbeidet i komiteen til tider har vært utmattende, men at det også ga ham lyst til å fortsette på Stortinget.

– Jeg ble politisk sliten av arbeidet i komiteen, men det har vært helt nødvendig å gå inn i de sakene vi har gjort. Jeg er ikke skrudd sammen sånn at jeg tenker at «nok er nok». Det har virket nesten motsatt! Det inspirerer meg, sier Kolberg.

Les også: Kan gi bort trygg stortingsplass

Mer fra Dagsavisen