Innenriks

Knips! Så er 1240 kroner borte.

KOMMENTAR: «Det er helt frivillig», forsvarer skolefoto-firmaene seg med. Og det er det jo. Men fortell meg hvilke unger som ikke vil ha klassebilde når «alle andre» får.

Det er høst, skolen har starta, og gullungene har blitt tatt bilde av. Det ble de for så vidt gjennom hele sommeren også, men dette er de offisielle bildene. Klassebilder og portretter. Med nykjemmet hår og hestehale på snei. Noen elever har slengt på seg noe før de raste av gårde, andre har nøye utvalgte klær.

Nå har bildene kommet, fra firmaer som Smil, Fovea og Ariel. Er du ikke oppmerksom, kan du raskt ha bestilt bilder for 1239 kroner. For ett barn! Et gruppebilde og noen portretter, som venner gjerne bytter seg imellom.

Det er mulig å velge vekk, og komme seg ned på en pris på 5-600 kroner. Men det må du ut med, skal du få tilgang til de digitale filene.

LES OGSÅ: Far raser mot rådyre skolefoto (Dagsavisen Rogalands Avis)

Gjennomsnittsfamilien har to barn, og 2500 kroner er dermed en helt normal årlig sum å betale for skolebilder. Mange familier har flere barn og ender dermed opp med en fryktelig regning for en tjeneste som i vår digitale tidsalder burde kunne være billig.

«Det er helt frivillig», forsvarer firmaene seg med. Og det er det jo. Men fortell meg hvilke unger som ikke vil ha klassebilde når «alle andre» får. Det er og blir et press, en forventning, om at dette må man betale.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Norsk skole er gratis. I prinsippet. Det er det veldig mange gode grunner til. Så har vi jevnlige diskusjoner om hvordan vi i så fall skal kunne finansiere skoleturer og andre positive goder for barna. Helt til slutt mumler noen om hva vi skal gjøre for dem som dette er en stor og kanskje umulig utgift for. Vi glemmer det så lett, fordi så mange av oss har det så bra. Bildene er dyre, men la gå. Det velter ikke matbudsjettet, det er bare irriterende.

For andre er ikke dette småpenger. Det er kanskje akkurat de pengene som er til overs, som kunne finansiert fotballtreninga til guttungen eller en kinotur i ny og ne. Vi må få i gang en debatt nå om skolenes bruk av disse firmaene, og hvordan vi kan presse prisen ned. Hva sier du, fungerende skolebyråd Kristin Vinje (H) – og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)? Skal norsk skole være gratis «på ekte», eller må vi lete etter det som står med liten skrift?

Mer fra Dagsavisen