Innenriks

Kantarellene er små – men mange!

Nedbøren og temperaturen har sørget for at det blir et supert soppår, men eksperter anbefaler å la kantarellene stå litt til før de plukkes.

Bilde 1 av 4

Av Monica Hägglund Langen og Marius Helge Larsen

– Her i skogen er det mye smått, og det lover godt for en god sesong, sier daglig leder Reidun Braathen i Norges sopp- og nyttevekstforbund.

De jevnlige regnskurene har gjort at kantarellsesongen starter tidlig i år. Lederen i Eiker soppforening, Berit Krømer, oppfordrer likevel ivrige sopplukkere til å vente.

– Det er rapportert at det finnes en del kantareller, men da plukker man sånne små som jeg lar stå, sier hun til Drammens Tidende. Ikke bare blir soppen større, men ifølge Krømer får den også tid til å sette sporer slik at det kommer sopp også neste år.

LES OGSÅ: Vi som bygger landet

På gamle veier

Ifølge soppeksperter må man ikke være rakettforsker for å finne skogens gull.

– Gamle, gjengrodde kjerreveier er ofte en bra lokalitet for kantareller, forklarer Braathen.

Kantarellene er avhengige av trær, så om man er på soppjakt burde man holde seg nær gran, furu og osp.

Kantarellen trives i lyst og åpent terreng, men det kan ikke være for åpent.

– Da blir det for mye oppvarming av sola og soppen tørker ut, sier hun, og blir raskt skuffet når hun kommer til et område hvor hun forteller at hun fant mye kantareller i fjor.

– Nå er alle trærne hogget ned, så her vokser det ingenting lenger, sier hun og ser ut over det åpne området i skogen hvor det i år kun er stubber og gresstuster igjen.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Godt gjemt

Selv hvor mye man skulle ønske seg smørstekte kantareller på ristet brød til kvelds, gjør ikke kantarellen det nødvendigvis lett for soppelskere. Den gule, viltvoksende soppen trives nemlig godt i moserik skog, og er ikke enkel å få øye på.

– Man må skanne terrenget nøye for å se om man ser noe, forteller Braathen.

Men har man først funnet noen kantareller, kan man nesten være sikker på at det er flere i området.

– De som vokser i mosen er fine, kraftige i stilken og har sjelden mark i. Helt perfekte, mener sjefen i Norges sopp- og nyttevekstforbund. (NTB)

Mer fra Dagsavisen