Innenriks

Kald vår på Stortinget

Ap har en nøkkelrolle i vårens tøffe oppgjør om flyktningene.

Utenfor Huset på Løvebakken vil det spire og gro når de folkevalgte tar fatt på debatten og forhandlingene om flyktningene. Inne i huset vil det blåse kaldt mellom høyresiden og venstresiden. Posisjonen har frosset fast. Tida for brede forlik om flyktningene er over.

Behandlingen av innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) tilstramningspakke starter neste uke med åpen høring. Uansett hva hun hører vil Listhaug holde fast ved sin knallharde tilstramningsliste i 40 punkter.

Les også: Støre: – Vi foreslår «Tough love» for flyktningene

Hun hørte ikke på den harde kritikken som ble rettet mot asylforslagene hun sendte på høring i romjula. Aldri har et så omfattende lovforslag blitt slaktet så grundig av fagfolk og stortingsfolk som Listhaugs liste.

Det Stortinget skal behandle er en blåkopi av slakten. De folkevalgte kommer ikke til å svelge det rått. Det vet Listhaug. Hun vil derfor trolig forsøke seg med slalåmkjøring mellom partiene for å berge mest mulig av tilstramningspolitikken. Hun kan satse på støtte fra KrF og Venstre om det de ble enige om i samarbeidsavtalen. Resten vil hun forsøke å redde med støtte fra Ap og Sp. Det er en dristig taktikk. Muligheten for å ramle mellom portene er stor.

Asylforliket fra i fjor høst mellom alle stortingspartiene med unntak av SV og MDG, er i oppløsning. Venstre har for lengst meldt seg ut. Også KrF er på vei ut av asylforliket. Partiets fungerende leder i Knut Arild Hareides pappapermisjon, Dagrun Eriksen, sa til KrFs landsstyre i går at regjeringens forslag til asyltilstramninger bryter med KrFs grunnkrav i asylpolitikken.

«For det første: Vi skal verne om retten til familieliv. For det andre: Vi skal ta oss av barna som kommer hit på en god og verdig måte. For det tredje: Vi skal respektere folkeretten.» Eriksen mener at dette burde være selvsagt. «Men dessverre stryker regjeringens innstramningslov på alle disse punkter.»

Les også: – Sylvi Listhaug er Norges Donald Trump

Eriksen har rett. Sylvi Listhaug har lagt fram en politikk som i praksis gjør det nesten umulig å få asyl og permanent opphold i Norge. Ungdom skal leve i årevis i usikkerhet om de kan få bli her for godt. Kravene til familiegjenforening er så strenge at det for de fleste ikke blir mulig å få familiemedlemmer hit. Målet med Listhaugs politikk er å hindre flyktninger og asylsøkere fra å komme til Norge.

Ap har en nøkkelrolle i de videre forhandlingene i Stortinget. Helst ville nok partiet holde fast ved asylforliket. Men når forliket revner fordi regjeringens samarbeidspartier bryter ut, vil det være galt av Ap å gå inn som regjeringens støtteparti. Sp, som i asyl- og flyktningpolitikken har hoppet over på høyresiden, vil nok strekke seg langt for å bli enig med regjeringen. Ap kan ikke hoppe etter. Signalene fra partiets fylkesårsmøter er helt klare om at Ap må komme seg ut av skyggen fra Frp. Ap-leder Jonas Gahr Støre, som tidligere har fått kritikk for å være uklar i asylpolitikken, svarte et tydelig nei da han ble spurt om partiet vil stemme for Listhaugs politikk.

Ap kan svelge en del, men ikke det verste som blant annet dreier seg om behandlingen av ungdom, familiegjenforening og den utstrakte bruken av midlertidig opphold.

Se bildene: Prisvinnerne fra Middelhavet

Etter kampen i Stortinget om asylpolitikken vil slaget stå om integreringen. I mai kommer regjeringens stortingsmelding. Ap er bedre forberedt foran dragkampen om integreringsmeldingen enn det partiet var da Listhaugs liste kom i romjula. I Dagsavisen i går la Ap-leder Jonas Gahr Støre, Oslos integreringsbyråd Geir Lippestad og Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård fram Arbeiderpartiets krav til regjeringen. Ap vil blant annet at alle barn i asylmottak skal ha barnehageplass. Opplæringen i norsk må styrkes, opplæringstilskuddet må økes slik at bedriftene kan ansette flere folk. Intro­duksjonsprogrammet må gjøres mer fleksibelt. slik at det er mulig å kombinere det med arbeid. Ap krever også at det blir flere utleieboliger.

Dette er gode tiltak som det er mulig å få flertall for i Stortinget. På integreringens område har Ap ingenting å skamme seg over. Ap må nå stå på sitt og ikke gjemme vekk politikken i forlik.

Mer fra Dagsavisen