Innenriks

Islam Net tilbyr halal-jobber på internett

Ekteparet Jones 
Shokri og Lyla Bendhi mener en rekke jobber er helt uaktuelle for dem. De er i strid med islam. 
Ap-topp advarer mot religiøse
regler.

– Jeg kunne ikke ha jobbet i bar, og heller ikke i bank, for de opererer med renter. Å jobbe i ­inkassoselskaper strider også mot islam. Å selge svinekjøtt og alkohol går heller ikke, ramser Shokri opp. Han og kona Lyla Bendhi mener det er en islamsk tanke å være i arbeidslivet, men ikke alle jobber er i tråd med ­islam.

For ekteparet fra Oslo byr ikke slike holdninger på store utfor­d-
ringer:

– Du må bare tenke gjennom hvilke jobber du faktisk søker på. Det nytter ikke å ta en jobb som du etterpå innser er haram, sier Shokri. Haram betyr noe som er i strid med islam.

Les også: Mener Agenda-notat forsterker synet på at vi allerede er et segregert samfunn

Dropper jobber

For andre er situasjonen annerledes:

– Det store flertallet av muslimer i Norge ønsker å tilpasse seg vårt arbeidsliv, men i visse miljøer er det grunn til bekymring: Religiøse skikker og regler blir et hinder for sysselsetting, advarer Jan Bøhler, storbypolitisk talsmann for Arbeiderpartiet.

I en interpellasjon i Stortinget­ i juni tok stortingsrepresentanten­ fra Oslo opp nettopp dette ­temaet, og mener enkelte innvandrerkvinner presses til å droppe jobber som følge av ­religion.

– Hva baserer du dine uttalelser på?

– Jeg har blant annet møtt flere Nav-ansatte som har sagt at de jevnlig opplever denne problemstillingen. For eksempel møter de dem som ikke kan jobbe på restauranter, kafeer og hoteller fordi de selger alkohol. Andre har ikke lov å berøre, og enkelte til og med ikke se på, motsatt kjønn utenom nærmeste familier. Særlig rammes kvinner, forteller han.

I Nav er de kjent med problemstillingen.

– Vi har opplevd eksempler på at noen vegrer seg mot å ta jobb eller praksisplass på grunn av religiøs, politisk, kulturell eller etisk overbevisning. Dette har aldri hatt noe større omfang, og har ikke vært problematisk å håndtere, sier Kjell Hugvik, tjenestedirektør i Nav.

Les også: Nektet å klippe kvinne med hijab – må møte i retten

Forbudt å selge svinekjøtt I

slam Net er blant dem som fronter forestillinger som kan være til hinder for yrkesdeltakelse, ifølge Bøhler. De er Norges største, muslimske ungdoms­organisasjon målt i antall medlemmer, og har i et par år drevet en arbeidsformidlingstjeneste på Facebook. Gruppen teller i overkant av 2.600 medlemmer, og har blant annet som mål å formidle ledige jobber som de mener er halal.

På Islam Nets egne nettsider formidler de blant annet dette om muslimer og arbeidsliv:

• «Å jobbe på en arbeidsplass hvor både menn og kvinner omgås er haram.»

• «Å selge svinekjøtt er haram»

• Det er haram for en taxisjåfør å kjøre passasjerer til steder med alkohol.

I en kronikk i VG i forrige uke gikk blant andre Ali Chisti og 34 navngitte muslimer ut og kriti­serte den konservative ungdomsorganisasjonen for blant annet disse holdningene.

– Slike forbud er svært uheldige. Hva ønsker man å oppnå med å oversette slike fatwaer til norsk? At muslimer ikke skal være en del av arbeidslivet? ­Haram er et sterkt ladet ord, og betyr totalt forbudt. Det er jo omtrent ikke mulig å bo og jobbe i Norge om man skal følge slike regler, sier Chisti til Vårt Land.

Sammensatte årsaker

Jan Bøhler mener det er behov for å tydeliggjøre for minoritetsgrupper med muslimsk bakgrunn hvordan det norske arbeids­livet fungerer.

– Sysselsettingen er særlig lav blant kvinner fra land hvor fundamentalistiske grupper har et visst fotfeste. For førstegenerasjons kvinner fra Somalia er den 22 prosent, fra Pakistan vel 30 prosent, sier Bøhler, og viser til tall som Statistisk sentralbyrå la fram i mai.

– Men er det først og fremst religion som er problemet til at de ikke kommer seg ut i arbeid?

– Årsakene er sammensatte, men jeg tror religion er én av flere­
grunner – og det må vi våge å peke på, sier han, og legger til:

– Så lenge vi har grupper som fortsatt fronter dette tankegodset, så må vi ta det opp til debatt. Man må ikke tro at dette er holdninger som forsvinner av seg selv, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ikke deres syn

Fahad Qureshi­
 skriver i en epost til Vårt Land at svarene på nettsiden til Islam Net er oversatt til norsk fra­ 
engelsk, og at mange av kjennelsene er utgitt av lærde fra ikke-vestlige land.

– Dermed vil det ikke alltid være passende å implementere­ alle detaljene fra deres kjennelser i en norsk kontekst. Hvis det finnes kjennelser som er utgitt av lærde i Vesten, er de ofte mer egnet å forholde seg til enn kjennelser fra lærde ­andre steder i verden. Artiklene på denne­ nettsiden representerer ikke nødvendigvis Islam Nets synspunkt eller ståsted, da denne siden er ment for opplysningsformål.

– Hvorfor driver dere et prosjekt for opplysningsformål hvis dette er meninger dere ikke kan stå inne for?

– For å gjøre informasjon tilgjengelig om hva som finnes av meninger innad sunniislams tolkningstradisjon, og fordi det er få lærde som utgir kjennelser på norsk. Det vil også kunne være motstridende meninger på våre nettsider da forskjellige lærde har forskjellige meninger, skriver han.

Misforståelse

På spørsmål om Islam Nets holdninger er til hinder for å komme ut i arbeid, svarer han at dette er «basert på en misforståelse».

– Vi mener at så fremt en muslim holder seg unna de store­ syndene og det som ­leder til disse,­ som for eksempel drap, renter, sex og pornografi, å støtte­ antimuslimer, å skade andre mennesker, så kan man jobbe i de forskjellige yrker, skriver han, og legger til:

– Hvis jobben inneholder noe som er forbudt i islam, men ikke leder til en av de store syndene direkte eller indirekte, kan det overses.

(Denne saken ble først publisert i Vårt Land).

Mer fra Dagsavisen