Innenriks

Iran-avtalen blant Nobel-favorittene

Den omdiskuterte atomavtalen med Iran står sterkt i spekulasjonene timer før kunngjøringen av Nobels fredspris fredag. Etter tiår med strid, har denne avtalen stått sentralt for å skape samarbeid mellom Midtøsten og Vesten.

– Iran-avtalen har sannsynligvis stanset en ny krig i Midtøsten, forhindret ytterligere spredning av atomvåpen og ført til en åpning av forholdet mellom Iran og Vesten, sier Pål T. Jørgensen til TV 2.

Iran-avtalen ble inngått 14. juli i fjor mellom Iran og den såkalte 5+1- gruppen, bestående av de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd – USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike – samt Tyskland.

Mange hadde lenge mistenkte Iran for å ha ambisjoner om å skaffe seg atomvåpen, noe som førte til isolering og økonomiske sanksjoner mot landet. Den nye avtalen går blant annet ut på at Iran reduserer sitt atomprogram og åpner alle atomanlegg for inspeksjon. Til gjengjeld ble sanksjonene mot landet opphevet.

Ifølge NRK er det uvisst hvem som vil få prisen dersom Iran-avtalen vinner. Blant favorittene er USAs utenriksminister John Kerry og Irans utenriksminister Javad Zarif.

Kontrovers

Norges fredsråd plasserer Edward Snowden, som avdekket massiv amerikansk overvåking, som sin favoritt sammen med Kathryn Bolkovac og Arundhati Roy for deres arbeid mot militarisme og problematiske maktstruktur. Snowden som vinner vil imidlertid skape mye kontrovers, noe fredsprisen allerede er kjent for.

– Jeg tror en pris som skaper litt bråk er ønskelig, for det har nå vært to til tre priser på rad som har vært ganske ukontroversielle, påpeker nobel-ekspert og direktør Kristian Harpviken ved Fredsforskningsinstituttet PRIO til VG.

– Kan Norge garantere at han ikke blir arrestert hvis han kommer for å motta en pris? Det er mye mer pinlig for Norge og vil gi mye mer oppmerksomhet hvis han ikke kan komme for Nobelprisen, sier han.

Gjengangere

Hos spillselskapene er det de greske mottakerne av flyktninger som har størst sjanse for å vinne, og dermed lavest odds. Blant dem som nevnes som mulige prisvinnere, er det også mange gjengangere, som pave Frans for sine reformer, den kongolesiske legen Denis Mukwege og Tysklands statsminister Angela Merkel.

Klimaavtalen under COP-21, eller Parisavtalen, seiler også i medvind etter at både USA, India, Kina og EU har gitt grønt lys. Direktør Dan Smith ved det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI, er blant dem som har tro på at fredsprisen kan gå til Parisavtalen.

Tirsdag understreket han overfor NTB at Parisavtalen er en stor seier for det internasjonale diplomatiet, og at den kan sees på som en fredsavtale fordi global oppvarming kan forsterke prosessene som føret fram til voldelige konflikter.

Spådommer

De 3.000 frivillige som hver dag risikerer livet for å hjelpe bombeofre i Syria, får støtte på lederplass i The Guardian som en symboltung og opplagt kandidat.

– De hvite hjelmene er en sivil gruppe som jobber for å redde liv under umenneskelige forhold. De er ikke politisk aktive, men likevel en viktig stemme. En pris til dem vil være et sterkt signal om at verden ser det som skjer i Syria, sier Marianne Virik i TV 2.

De siste årene har forhåndstipsene blitt gjort til skamme, og i forrige uke røk flere av nobel-eksperters favoritt ut etter den overraskende avvisningen av fredsavtalen med FARC i Colombia i folkeavstemningen.

Blant dem som nå mener Colombia definitivt er ute, er Kristian Harpviken. Han har nå den russiske menneskerettighetsaktivisten Svetlana Gannuskaja som sin favoritt, og Edward Snowden på fjerdeplass. (NTB)

Mer fra Dagsavisen