Innenriks

Innvandrermenn gjør norsk arbeidsliv mindre kjønnsdelt

Vi har fortsatt et svært kjønnsdelt arbeidsmarked, men ikke-vestlige menn drar ned snittet, viser fersk rapport.

En fersk rapport fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som lanseres i dag viser at 85 prosent av norske arbeidstakere jobber i et kvinne- eller mannsdominert yrke. Arbeidsmarkedet er altså fortsatt ganske kjønnsdelt. Kjønnssegregering har sunket med 2 prosentpoeng i løpet av en tiårsperiode, viser rapporten.

I tillegg til den yngre generasjonen, bidrar også ikke-vestlige innvandrere til å redusere kjønnsdelingen.

– Kjønnssegregeringen ville gått ned uansett, men er på et lavere nivå særlig på grunn av ikke vestlige innvandrere, sier ISF-forsker Kjersti Misje Østbakken, som har hatt hovedansvar for rapporten.

Går inn i lavstatusyrker

Det handler blant annet om at det er færre kvinner som har innvandret fra et ikke-vestlig land som jobber.

– Sysselsettingsandelen blant innvandrerkvinner er ganske lav. Hvis de hadde vært en del av arbeidsmarkedet, er det grunn til å tro at det hadde bidratt til en høyere kjønnsdeling enn det vi har i dag, sier Østbakken.

Men det handler også om at flere menn jobber i tradisjonelle kvinneyrker som renholdsarbeider.

– Menn fra ikke-vestlige land, går oftere inn i tradisjonelt kvinnedominerte yrker som renhold, og andre lavtlønte, lavstatusyrker, sier ISF-forskeren.

Innvandrere fra de nye EU-landene jobber derimot i større grad i kjønnstradisjonelle yrker.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Diskriminering

Det peker seg ut noen hovedforklaringer på hvorfor innvandrermennene fra ikke-vestlige land ender med å ta disse jobbene.

Og det handler mest sannsynlig ikke om preferanse, understreker forskeren.

– Det vi vet fra andre undersøkelser er at innvandrere ofte har en annen type kompetansen enn de som har tatt utdanning og vokst opp i Norge, og derfor har litt andre muligheter enn majoritetsbefolkningen. I tillegg er det er også tidligere gjort undersøkelser som viser at innvandrere diskrimineres i ansettelsesprosesser, sier Østbakken.

Må motivere tidlig

Undersøkelsen viser også at kvinner er fortsatt overrepresentert i offentlig sektor og menn i privat sektor, og denne forskjellen har økt de siste 20 årene.

– Få velger også å skifte jobb fra et kvinnedominert yrke til et mannsdominert, og omvendt. Mobiliteten her er lav.

Men den yngre generasjonen velger mer utradisjonelt.

– Hvis man ønsker å gjøre noe med det kjønnsdelte arbeidsmarkedet er det kanskje mest effektive å motivere unge gutter og jenter til å velge utradisjonelt, og kanskje spesielt trenger gutta en slik oppmuntring.

Ja, for blant de unge er det flere kvinner velger mannsdominerte yrker som for eksempel finans og industri enn for ti år siden, mens det fortsatt er få menn som velger kvinnedominerte yrker.

Mer fra Dagsavisen