Innenriks

Innsynssak

En opptelling av avslag i statsråd er ikke egnet til å belyse praksis.

REPLIKK

Tor Borgersen, kommunikasjonssjef, Statsministerens Kontor

Dagsavisen har 15. april et oppslag om «20 år med hemmelighold». I artikkelen gjennomgås klagesaker om innsyn som har vært behandlet i statsråd de siste 20 årene. Dagsavisen skriver at «Ingen gis innsyn fra Kongens bord». Artikkelen mangler en viktig faktaopplysning; nemlig at ingen klager som innvilges legges frem for Kongen.

En innsynsbegjæring til et departement behandles i første hånd av departementet selv. Hvis departementet avslår begjæring om innsyn, kan man klage til overordnet organ, som i dette tilfellet vil være regjeringen eller «Kongen i statsråd», slik det heter i loven.

Først må imidlertid det aktuelle departementet gjøre en fornyet vurdering av saken, slik forvaltningsloven § 33 pålegger. Denne fornyede vurderingen vil i en del tilfeller ende med at vedtaket omgjøres. Disse sakene finner ikke veien til statsråd, og dermed heller ikke til Dagsavisens opptelling.

Hvis departementet mener at vedtaket skal opprettholdes, vil saken bli meldt opp til statsråd. Før sakene formelt behandles i statsråd avholdes et forberedende statsråd, enten i tilknytning til torsdagens regjeringskonferanse eller i forkant av selve statsråd. Hvis det i forbindelse med forberedelsene til statsråd viser seg at saken er særlig tvilsom, at statsministeren eller andre regjeringsmedlemmer er uenige i departementets tilrådning eller at saken trenger en fornyet vurdering, vil saken også kunne ende med omgjøring.

Men selve omgjøringsbeslutningen fattes også i disse tilfellene av departementet selv – ikke av Kongen i statsråd. Dermed vil heller ikke disse sakene fremgå av Dagsavisens opptelling.

Statsrådsbehandling er en omstendelig prosess, som i henhold til Grunnloven skal begrenses til «saker av viktighet». Det er derfor fast og langvarig praksis for at Kongen bare blir forelagt saker om avslag på klager, ikke saker der klager innvilges. Dette gjelder både innsynsklager og andre klager.

Statsapparatet må tåle et kritisk lys på sin praktisering av offentlighetsloven. Men en opptelling av avslag i statsråd er ikke egnet til å belyse praksis.

Mer fra Dagsavisen