Innenriks

Ine ga Mohammad en familie

Mohammad kom til Norge som 17-åring. Her ble han plassert på hybel. Ine Johannessen inviterte ham til å bli en del av sin familie.

Bilde 1 av 3

SKIEN (Dagsavisen): – Det er ingen bedre måte å bli integrert i Norge på enn å bo i en norsk familie. Her lærer jeg alt jeg trenger. Jeg har fått en mamma, en bror, en mormor og morfar, sier Mohammad.

På norsk, selvfølgelig.

Etter ett år og sju måneder i Norge snakker Mohammad flytende norsk.

For første gang i livet går Mohammad på skole og har avansert fra null til ni års norsk grunnskole på ett år. Der lærer han norsk, engelsk, samfunnsfag, historie og matematikk og er blitt en kløpper i norsk rettskrivning.

– Jeg har aldri opplevd noen med høyere læringskurve enn hans, sier Reidun Johannessen, pensjonert lærer og Mohammads norske mormor.

– Jeg har fått et nytt barnebarn. Å følge Mohammads utvikling er utrolig spennende. Jeg hjelper ham ofte med leksene, sier hun.

– Hva liker du best med Ine, Mohammad?

– Du mener mamma! At hun er så utrolig snill og vet hva det vil si å være mindreårig asylsøker.

LES OGSÅ: Slik hjelper nordmenn flyktningene

Verge

Ine Johannessen er utdannet barnevernspedagog. På oppdrag fra Fylkesmannen jobber hun nå som verge for mindreårige asylsøkere. På et mottak i Mysen møtte tilfeldigvis Mohammad.

– Jeg var ikke hans verge, men han hjalp meg å finne dem jeg skulle være verge for. Jeg likte ham umiddelbart. Mohammad er en helt spesiell gutt, sier Ine Johannessen.

– Verger er barnas talspersoner. Vi følger barnet gjennom asylprosessen, registreringen, ankomstsamtale og asylintervju et hos Utlendingsdirektoratet, forklarer hun.

Mohammad ble flyttet fra Mysen til et asylmottak for mindreårige på Sunndalsøra. Så ble han plassert på hybel i Vadsø kommune i Finnmark. Kontakten med Ine Johannessen beholdt han på Facebook og chat. Der ga han uttrykk for at han følte seg isolert og savnet en familie.

– Mindreårige trenger ikke bare praktisk hjelp, men mye omsorg. Spesielt savner de en mamma, sier Ine Johannessen.

I fjor inviterte hun Mohammad til Skien for å feire jula med familien sin. Mohammad fløy ned fra Vadsø, var med på å pynte juletre hos Ine og hennes foreldre. Da påsken kom, fikk han komme på besøk til familien i Skien igjen – denne gang i to uker.

– Vi snakket mye sammen og ble enige om at Mohammad skulle få flytte til oss fast, sier Ine Johannessen.

Rekkehusleiligheten familien bor i er liten, så Mohammad fikk Ines store soverom. Den er nå dekket av FC Barcelona-plakater og bilder av stjerna, Lionel Messi. Fotballinteressen deles med broren Jesper (20) og mormor Reidun – begge ihuga Odd-supportere.

Selv sover Ine på sofaen i stua.

– Det går helt fint. Som verge reiser jeg mye, drar tidlig hjemmefra og kommer kanskje hjem i 19-tida. Da er det godt å vite at Mohammad og Jesper har hverandre og lager mat sammen. Laksepasta er favoritten for øyeblikket.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Sju måneders flukt

– Hvordan kom du til Norge? Tok du bare et fly fra Kabul? undrer fotografen.

Mohammad smiler skjevt og rister på hodet.

– Det gikk jo ikke. Jeg bodde jo i Iran uten identitetspapirer. Flukten til Norge tok sju måneder. Vi tok bil deler av veien og gikk til fots over de stupbratte fjellene i Tyrkia. Det var fryktelig farlig, det snødde, var glatt og kaldt, vi var tynnkledde og hadde lite vann. Om natta så vi ikke veien. En 13-åring, som ikke orket å gå mer, bar vi på ryggen. Flere dør på den turen, sier Mohammad som falt og skadet beinet stygt.

I Tyrkia ble han fengslet to ganger for ulovlig grensepassering. Det samme skjedde i Bulgaria. Et forsøk på å komme inn i Hellas mislyktes. Han fikk være med i en bil som skulle til Danmark. Derfra tok han tog til Oslo.

– Et problem med å gjøre som jeg har gjort, er at integreringstilskuddet gis til den kommunen asylsøkeren får plass i. I vårt tilfelle mente både Vadsø og Skien at dette er virkelig integrering, sier Ine Johannessen.

Hun har tatt hele ansvaret for Mohammad og ikke bedt om økonomisk kompensasjon. Skien kommune slipper å finne bolig, eller følge ham opp på annen måte.

– Da var det lett å si ja. Det var også enklere fordi Mohammad hadde fylt 18 år. Her trenger han ikke stresse, her skal han få bo, gå på skole og utdanne seg så lenge han vil, sier Ine Johannessen.

LES OGSÅ: Flere asylsøkere - bosettingstilskudd redusert

Jobb på Rema 1000

Allerede neste uke skal Mohammad begynne å jobbe noen timer i uka på Rema 1000 ved siden av skolen. Det er en del av introduksjonsprogrammet til Nav, men jobben har Mohammad skaffet selv.

– Drømmen er å tjene nok penger til å ta førerkortet, smiler han.

– Det er ikke bare vi som gir Mohammad mye. Han gir oss så mye positivt tilbake. Vi er kjempeglade for å ha fått ham inn i livet vårt, sier Ine Johannessen.

LES OGSÅ: Åpner hjemmet for flyktninger

Mer fra Dagsavisen