Innenriks

– Ikke kast valgkortet i søpla

– Stemmeseddelen kan få slutt på diskrimineringen av homofile og lesbiske, sier Gard Sandaker-Nilsen. For ham står årets valg om kirken skal vie homofile eller ikke.

Bilde 1 av 3

– Toget går nå. Ikke kast valgkortet i søpla, men vær med å skape endring, sier Sandaker-Nielsen, som står på andreplassen for Åpen folkekirkes Oslo-liste.

Den 14. september i år er det ikke bare et valg om hvem som skal styre Oslo og andre kommuner. Det er også kirkevalg. Sandaker-Nielsen mener valget er det viktigste noensinne.

– Stemmeseddelen kan få slutt på diskrimineringen av homofile og lesbiske en gang for alle, sier han.

Historisk valg

Når du i år står ved valgurna har du for første gang flere alternativer å stemme på i kirkevalget. Tidligere opererte kirken med én liste, hvor man kunne kumulere personer. I år har kandidater som er for homofilt ekteskap i kirken samlet seg om et alternativ, Åpen folkekirke, som stiller med lister i ni av elleve bispedømmer.

– Da kirkemøtet i 2014 ikke ønsket å vedta en liturgi for å vie eller velsignelse av homofile og lesbiske par, har vi som ønsker at kirken går i en annen retning, samlet oss på en egen liste. Ettersom kirken blir mer løsrevet fra staten, må folk forstå at Stortinget og regjeringen ikke lenger vil komme inn og «ordne» opp. Nå er det opp til oss selv – og vi må ta ansvar for hvilken kirke vi vil ha, sier han.

Sandaker-Nielsen oppfordrer alle som er for homoekteskap om å stemme på deres liste selv om det kan være kandidater på den andre listen som også er for homoekteskap.

– Stemmer man på den andre listen kan man godt krysse av for progressive kandidater, men man vil fortsatt gi motstanderne av ny ekteskapsliturgi en stemme. Stemmer man på vår liste, står alle kandidatene bak vårt syn. Det er avgjørende å huske på, i og med at valget i år står mellom to lister og ikke mange enkeltpersoner.

Dårlig valgdeltakelse

Valgdeltakelsen i landet ved de to siste kirkevalgene har vært på litt over 13 prosent. I Oslo var den kun på 7,4 prosent. Sandaker-Nielsen håper homospørsmålet kan mobilisere.

– Vi tror mange er enige i vårt ståsted, men det er utfordrende å få folk til å forstå at vi nå har mulighet til å få slutt på at kirken gjør forskjell på folk. Det er ikke bare de som bruker kirka hver søndag som skal få bestemme, alle som er døpt tilhører også kirken og kan nå påvirke, sier han.

LES OGSP: Widvey ønsker homo-endring

– Polarisering

Harald Hegstad (56) leder dagens bispedømmeråd i Oslo, og er førstekandidaten på nominasjonskomiteens liste, det vil si listen hvor begge synspunktene i spørsmålet om homofil vigsel er representert.

– Det er positivt med engasjementet som ligger bak Åpen folkekirke, men polariseringen av debatten rundt vigsel av homofile par i kirken er ikke nødvendigvis bare positivt for kirkedemokratiet, sier Hegstad.

Han mener det går på bekostning av andre saker som også er viktige for kirken, som organisering og økonomi.

Motstander

Selv er han motstander av at kirken skal gifte homofile og oppfordrer velgerne til å stemme på nominasjonskomiteens liste.

– Det går først og fremst på ekteskapsforståelsen, og at ekteskapet er mellom mann og kvinne. Da blir det galt å inkludere likekjønnede ekteskap i kirkens forståelse av ekteskapet, sier han.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Villet utvikling

– Vi har over lang tid jobbet med kirken og medlemmenes innvirkning i demokratiet. At det nå er flere lister, er et resultat av dette. Det ble stilt krav fra Stortinget om å videreutvikle demokratiet i kirken for at kirken skulle få en friere stilling til staten, sier leder av Kirkerådet, Svein Arne Lindø.

Han det kan være en utfordring at man ved årets valg har en liste som fronter særlig én sak.

– Personer på ulike lister velges inn til sentrale posisjoner og må håndtere mange kirkepolitiske saker utover den ene saken som var viktig på nominasjonsmøtet. Valg av nytt lederskap handler om mer enn vigsel av likekjønnede. Kirken skal i denne perioden fullføre skillet mellom stat og kirke og det blir en krevende prosess, sier Lindø.

Også Lindø er imot vigsel av homofile.

– Dersom flertallet i kirkemøtet går i en annen retning, vil jeg akseptere og respektere det. Det ligger i demokratiets natur, sier han.

Mer fra Dagsavisen