Innenriks

– Hvorfor skal en lommelykt-app vite hvor jeg er?

Appen er kanskje gratis, men vi betaler med personopplysninger, advarer Datatilsynet. Sammen med ungdommer har de undersøkt personvernet i de mest populære appene.

Bilde 1 av 2

Appene vil ha unødvendig mange opplysninger om oss, mener Datatilsynet.

– Hvorfor skal en lommelykt-app vite hvor jeg befinner meg?

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tryggere internett

Seniorrådgiver Kari Laumann i Datatilsynet spør tiendeklassen fra Fyrstikkalleen ungdomsskole i Oslo. Som en del av «Safer Internet Day», en konferanse om barn og unges vaner på nett, har klassen kommet for å undersøke hvorvidt «appene» de bruker ivaretar personvernet deres. Elevene Sindre Eidskrem og Mina Okur undersøker appen Messenger, et chatteprogram knyttet til Facebook. Er det lett å finne personvernerklæringen? Gjør den godt rede for hva slags informasjon den spør etter, og hva den brukes til?

– Ja, syns Sindre.

– Jeg tenker ikke så nøye over personvern når jeg laster ned apper, sier han.

LES OGSÅ: – 30 prosent av butikkene kan forsvinne innen 15 år

Kontroll på innstillingene

– Hva tenker du hvis det kommer annonser på Facebook på ting du har søkt etter i Google, for eksempel?

– Google vet nok mer om deg enn du tror. Men i innstillingene på telefonen kan man begrense hvor mye appene får tilgang til.

Han viser hvordan det gjøres, og det skorter ikke på digitale ferdigheter. Det viser også resultatet av den lille undersøkelsen klassen gjør. Elevene har lett seg fram til vilkårene til de mest brukte appene, notert seg hva slags opplysninger appen vil ha, og hva de skal brukes til. I 94 prosent av de 22 appene elevene har undersøkt, synes de at det er lett å finne personvernserklæringen. Mer uklart er det hvorfor appene samler all informasjonen. Kun én av 22 apper krever bare et kallenavn, og det er et spill. De resterende vil ha opplysninger som navn, e-post, kjønn og telefonnummer, samt tilgang til GPS-plasseringen, bilder og lyd du har lagret på telefonen.

– Problemet er at det kan være vanskelig å skjønne hva informasjonen om deg brukes til. Vi har sett eksempler på at ting lekker. Erklæringene kan være veldig lange og vanskelige for unge å forstå, forteller Laumann i Datatilsynet.

LES OGSÅ: Birtes app hjelper deg til å bevare minnene

Ni kapitler personvern

Chatteprogrammet Kik er den appen som samler inn aller mest informasjon. Kapitlene «samling av informasjon» og bruk av informasjon» i programmets vilkår, inneholder alene 4600 ord. Det er kun to av ni kapitler. Tobias Judin er juridisk rådgiver i Datatilsynet, og forteller at informasjonen lett havner i kommersielle hender:

– Appene kan samle informasjonen om deg, og senere selge det til bedrifter som tilpasser sin markedsføring etter din profil. Vi kan si at selv om appen er gratis, betaler vi med opplysninger om oss selv. Datatilsynet oppfordrer app- utviklere til å ikke samle inn flere opplysninger enn det som er «nødvendig» for appen.

LES OGSÅ: Smartby-framtiden er her:– Teknologien finnes

Mer fra Dagsavisen