Innenriks

Hverdagslig hjelp fra kommunen

BOLIG: Etter å ha sonet ferdig en lengre dom, var Frank Magnussen Mjøen (41) klar for å starte livet på nytt i egen bolig. Med hjelpen fra booppfølgingstjenesten greier han seg bra i hverdagen.

Tre ganger har 41-åringen sonet lengre dommer. De siste tre årene har han vært på rett side av murene, og har etablert seg med kone og stedatter i en kommunal leilighet på Tøyen.

Og har fått orden på livet.

- Nå har jeg det bra, og vi trives. Men jeg hadde gjerne sett at kommunen la litt mer i oppgradering av kommunale leiligheter, sier han henvendt til byråd for helse og sosiale tjenester, Øystein E. Søreide (H), som er med på besøket til Magnussen Mjøen.

Byråd Søreide lover økt satsing på området, og øker budsjettene neste år, og viser til at Boligbygg de siste ti årene har brukt 1 milliard kroner på oppussing av kommunale leiligheter.

Tida bak murene har han brukt til trening, og han har blant annet deltatt i Oslo maraton. Han har også utdannet seg til personlig trener, og har gjennom Nav-systemet fått arbeid i «Aktiv på dagtid.»

Svaksynt

- Den jobben mister jeg etter jul. Selv om de har fått økt bevilgningene noe, er det langt ifra nok, sier han.

Igjen henvendt til byråden.

- Jeg skulle gjerne jobbet som personlig trener, men siden jeg er svaksynt, greier jeg ikke å bruke PC uten hjelpemidler. Og hjelpemidlene som jeg kan bruke, som for eksempel Ipad, er ikke godkjent av Nav, sier han.

- Men jeg er optimistisk, og ønsker å greie meg selv. Så jeg håper jeg får noe å fylle dagene med også etter jul, legger han til.

Søkte

Allerede ett år før løslatelsen søkte Frank Magnussen Mjøen om booppfølging av kommunen. Men den kommunale kverna maler ofte langsomt. Noe Søreide nikket bekreftende til.

- For å få kommunal bolig, måtte jeg forplikte meg til booppfølging. men det å få kommunal bolig kan ofte ta ett, to år, legger han til.

- Ofte er det sik at når du er blitt sluppet ut, står du der med to bæreposer og en avtale med Nav. Prøver du å få hjelp, blir du satt over fra person til person, og ender om med beskjed om å ringe igjen på mandag. Da jeg slapp ut fikk jeg en privat leilighet på Etterstad, og beskjed om å greie meg selv, sier 41-åringen.

- Det gikk ikke så bra, sier han stille.

Gir trygghet

Gjennom boppfølgingstilbudet har Magnussen Mjøen en fast person å forholde seg til. I dag er booppfølger Henrik Holen innom for å hjelpe til med å fylle ut noen papirer.

- Det gir trygghet å ha en fast person som jeg kan forholde meg til. Han kjenner meg, og jeg kjenner ham. Jeg er ikke bare et nummer i systemet. Henrik kan jeg ta kontakt med når som helst. Selv om jeg helst gjør det innenfor normal kontortid, sier han med et smil.

- Med helhetlig oppfølging føler jeg at jeg har noen på min side. Det er veldig greit å ha, når jeg for eksempel skal gjennom tungrodde systemer som Nav. Henrik ser meg ikke ovenfra og ned, sier 41-åringen.

Trenger bistand

For noen personer er ikke boligproblemet løst ved innflytting i egen bolig. Enkelte har også behov for bistand til å mestre sitt boforhold. Det kommunale tjenesteapparatet yter hjelp til dette på mange måter, for eksempel gjennom individuell booppfølging, hjelp til å disponere egne inntekter og generelt bomiljøarbeid. Sosialtjenesten følger opp når de blir kjent med at personer står i fare for å bli kastet ut av boligen sin.

- Det er mange årsaker til at folk trenger booppfølging, og de har ulike behov og livserfaring. Mange har en bakgrunn fra rus og psykiatri, og det er mange forskjellige ting de trenger hjelp til, sier teamleder for booppfølgingstjenesten i bydel Gamle Oslo Anne Elin Hagevik til Dagsavisen.

- Det er hjelp til alt fra til å hjelpe dem gjennom offentlige kontorer, fylle ut skjemaer, eller praktiske ting som å lese av strømmålere eller ordne med husleie, sier hun.

Øker budsjettet

For Oslo kommune er dette et tilbud de saster på. De ser at det virker, og at de som bruker tilbudet raskere kommer seg på egne bein.

- Vi ser hvor avgjørende det er for folk å ha hus og hjem. Vi vil at færrest mulig skal bo i døgnovernattingstilbud, eller på korttidsintstitusjoner. Jo flere som kan bo hjemme og klare seg selv, jo bedre er det. Vi ser ofte at det skjer magiske ting når folk får beskjed om at her skal du bo, dette er ditt. Det gir en egen ro og trygghet, sier Søreide til Dagsavisen. Som nesten dobler budsjettet til dette tilbudet neste år.

- I år er budsjettet 12 millioner kroner. Neste år øker vi til 20 millioner kroner. Så dette er noe vi satser på, sier byråd Søreide til Dagsavisen.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen