Innenriks

Hva vil Helgesen?

Vil regjeringen kjempe for dagens kompensasjonsordning eller godta EU-parlamentets svekkelse av ordningen, spør Aps Per Rune Henriksen.

– Vi ser at Vidar Helgesen er positiv til EUs innstramninger i kvotesystemet, og det er vi i Ap også. Det er nødvendig å få opp kvoteprisen, men det som er bekymringsfullt, er hva som skjer med C02-kompensasjonsordningen, sier Henriksen i Ap.

Som Dagsavisen omtalte i går vedtok EUs ministermøte denne uke flere tiltak for å stramme inn antall kvoter og kvoteprisen i det europeiske kvotemarkedet.

Les også: Varsler klimaregning til industrien

Ordningen

Mye av europeisk kraftproduksjon foregår med kull og gass, og kvoteprisen påvirker derfor kraftprisen i Europa, men også i Norge. Fordi man frykter at industrien kan flagge ut til land uten CO2-avgift, har industrien fått kompensert delene av kraftprisen som skyldes CO2-kvoteprisen i Europa.

– Dagens EU-ordning varer fram til 2021, men hva som skjer videre, er en del av forhandlingene i EU nå. EU-parlamentet vil svekke ordningen, og vi har gang på gang forsøkt å få regjeringens standpunkt på dette. De sier de fortsatt vil ha CO2-kompensasjon, det vil vi alle, men spørsmålet er om Norge kommuniserer til EU at vi vil ha dagens ordning eller at vi godtar EU-parlamentets ordning, som er en svekkelse, sier Henriksen og legger til:

– Regjeringen har alt forsøkt å svekke ordningen, men det måtte de gå tilbake på da stortingsflertallet presset dem på plass, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Aps krav

I intervjuet i Dagsavisen sier Helgesen at han er positivt til de videre forhandlingene mellom EU-kommisjonen og EU-rådet, og at han har troa på at kvotesystemet blir enda strammere. Det bekymrer Henriksen.

– EU-parlamentet har tabbet seg ut på CO2-kompensasjonsordningen, siden de vil svekke den. De vil ha en gradvis lavere andel av kompensasjonen. De mener det er god klimapolitikk og tar ikke hensyn til utflagging av arbeidsplasser og karbonflukt. Ap har et klart standpunkt: Vi må minimum ha dagens ordning også etter 2020, og det må være et tydelig krav fra norske myndigheter.

Viktig for industrien

Henriksen legger vekt på at CO2-kompensasjonsordningen er viktig for norsk industri.

– I Norge er det 16.000 industriarbeidsplasser som produserer metall som det er stort behov for, og som Norge, med vårt kraftoverskudd, kan øke produksjonen av, som vil skape flere arbeidsplasser. Det vil også være et godt bidrag for klima om det produseres mer aluminium med norsk vannkraft enn av kullkraft i Kina, sier han.

Mer fra Dagsavisen