Innenriks

Historisk budsjettkaos

Aldri før har finanskomiteen avgitt en budsjettinnstilling uten flertall uten å få på plass tilleggsinnstilling med et flertall. Nå skjer det fordi regjeringspartiene, KrF og Venstre ikke er enige om budsjettet.

Bilde 1 av 3

I går ble det klart at regjeringen, Venstre og KrF ikke ble enige om statsbudsjettet innen deadline i går klokken 18.00.

Ifølge Stortinget er dette første gang siden budsjettreformen i 1997 at finanskomiteen på Stortinget avgir en finansinnstilling uten flertall og uten å få på plass en tilleggsinnstilling med flertall.

Det har vært eksempler tidligere hvor finanskomiteen har avgitt en innstilling uten et flertall, men i de tilfellene har finanskomiteen til slutt kunnet avgitt en tilleggsinnstilling med flertall.

Fristen for å få på plass en tilleggsinnstilling  gikk ut i går.

For første gang må en regjering fremme løse forslag, og ikke en budsjettenighet, under finansdebatten.

– Det er et uttrykk for at det er en krevende budsjettsituasjon. Det er større avstand i år enn før. Det er så enkelt, og så vanskelig, sier leder av finanskomiteen Hans Olav Syversen (KrF).

Les også: Full oppvask etter budsjettkaos

Fristebrudd

På mandag vil altså Stortingets finanskomité avgi en finansinnstilling uten flertall. Det som skjer videre, er at regjeringen og samarbeidspartiene fortsetter å forhandle. I teorien kan de forhandle helt fram til finansdebatten 5. desember.

Blir de enige, må enigheten foreligge innen samme dag som finansdebatten kl. 08.30.

Enigheten blir lagt fram som løse forslag i selve stortingssalen, det vil si at man stemmer over rammene for hver politikkområde. Med en enighet i bakhånd, vil Solberg og Jensen være sikker på at de får de rammene de har bedt om.

Men blir ikke partiene enige, lever regjeringen mer farlig:

Et alternativ er at Høyre og Frp går til Stortinget uten budsjettenighet, leverer inn løse forslag, og håper å få subsidiær støtte fra andre partier.

Får de likevel subsidiær støtte i salen, har de flertall og regjeringen fortsetter.

Får de ikke støtte, er regjeringskrisen et faktum.

– Vi har lagt inn vårt alternative budsjett. Nå er det opp til regjeringen å finne flertall for et budsjett, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Flertall i salen

Et tredje alternativ er at statsminister Erna Solberg kommer til Stortinget og stiller et kabinettsspørsmål på budsjettet. Det betyr at Solberg truer med å gå av dersom hun ikke får flertall for sitt forslag.

Etter det Dagsavisen forstår, er ikke Solberg for øyeblikket innstilt på å stille kabinettsspørsmål. Flere snakker heller om at man må løse budsjettet med å få subsidiær støtte til løse forslag. Enkelte peker på at det mest tenkelige utfallet per nå, er at partiene ikke blir enige, men at regjeringen vil gamble med at man får flertall for rammene. En taktikk som er skissert, som Dagsavisen har omtalt tidligere, er at regjeringen vil legge inn såpass mange av KrFs hjertesaker, at det blir vanskelig for KrF å stemme mot budsjettet.

Krangel om frister

Uavhengig av om det blir enighet eller ikke, så skaper den nye situasjonen store problemer på Stortinget.

Nå vet ikke fagkomiteene rammene for budsjettene de skal behandle før finansdebatten 5. desember. I tillegg vil ikke partiene ha noe skriftlig dokumentasjon å forholde seg til. For enkelte komiteer, som f.eks. transport og næring, vil de kun få en dag til å behandle sine respektive budsjett i sine komiteer. Og med denne fremgangsmåten vil ikke fagkomiteene, som skal behandle hver enkelt lille post i budsjettet, ha noe annet grunnlag for prioriteringene enn det som er sagt muntlig i stortingssalen.

Etter det Dagsavisen kjenner til skal finanskomiteen og Stortingets presidentskap ha vært uenige om hvordan løse denne floken.

Finanskomiteen skal ha foreslått at dersom partiene ikke ble enige innen fristen, kunne man skyve finansdebatten fram til 2. desember slik at fagkomiteene fikk noen ekstra dager på å behandle sine budsjetter. Det satte presidentskapet ned foten for. De ville at planene skal gå som planlagt.

Syversen vil ikke kommentere Dagsavisens opplysninger.

– Hva som skjer i fagkomiteene etter finansdebatten er ikke finanskomiteens område, sier Syversen.

Ber om utsettelse

Etter det Dagsavisen erfarer, var mange på Stortinget i går svært frustrerte over presidentskapets avgjørelse. Flere komitéledere vil be om utsettelser:

– At vi får ett døgn på å behandle budsjettet, er langt fra optimalt. Vi må nå vurdere om å be om lengre tid. Det er ikke en slik prosess vi man ønsker seg, sier leder av næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp).

– Siden vi skal levere innstilling dagen etter finansdebatten, har vi nå bedt representantskapet om en utsettelse. Det bør formelt sett ikke være noe problem, så lenge vi holder debatten som planlagt, sier Nikolai Astrup (H), som leder av transportkomiteen.

Opposisjonen setter liten pris på budsjettkaoset: – Om ikke det er regjeringskrise, er det i alle fall en regjering i krise. Hadde det vært sterkere lederskap, ville ikke dette skjedd, sier Arbeiderpartiets Truls Wikholm, som sitter i finanskomiteen.

– Skyver ting foran seg

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som også sitter i finanskomiteen, mener årsaken til at budsjettet blir så forsinket, er at regjeringen skjøv på langtidsplanen for forsvaret. Den skulle vært behandlet på våren, men nå kom dette først på høsten når budsjettforhandlignene var i gang.

– Statsministeren taktikk er bare å skyve ting foran seg. Dette er uansvarlig, og ikke en god måte å styre på. Faren for ikke gjennomtenkte vedtak øker når vi nå skal vedta budsjettet med løse vedtak. Det som vedtas i stortingssalen er ikke spill, men realiteter. Det er alvor for folk. Det er synd om at det har utviklet seg sånn, sier Vedum.

Mer fra Dagsavisen