Innenriks

Her er Støres vinnerlag

I fem av Norges største byer er Ap klar for å feie de borgerlige ut posisjon, men det skjer ikke uten at partiet jobber hardt for være en attraktiv samarbeidspartner for flest mulig.

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

I årets kommunevalg er det avgjørende for Ap å vinne makten flere i byer. Av de ti største byene har de i dag bare makten i tre. Men holder de gode målingene seg kan Ap overta makten i fem av disse: Oslo, Bergen, Tromsø, Bodø og Stavanger.

– Når jeg har vært på besøk i byene har jeg tenkt «Dette kan vi klare». Det er en ny generasjon Ap-politikere som kommer med pågangsmot og nye ideer i byer hvor vi har vært unna ansvar lenge, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Les også: Thorvald jubler for rus-seier

Les også: Angriper Støre

Les også: Palestina-jubel i Ap

Gode nok venner?

Ved kommunevalget 2011 ble Ap størst med 31,7 prosent. Resultatet er partiets beste i kommunevalg siden 1987. De tapte likevel 26 ordførere.

– Det har vært eksempler på at Ap har 46 prosent av stemmene, men likevel ikke fått ordføreren. Da betyr det at det er Ap mot røkla. Da må vi gå i oss selv: Har vi ikke vært flinke nok til å åpne oss opp, sier byrådslederkandidat i Oslo, Raymond Johansen.

Les også: Ap vil ha vaksinepåbud

Les også: Ap får klimakritikk

Nye allianser

For det er en gryende erkjennelsen i partiet om at Ap trenger venner. Nye – og noe uvanlige allianser – kan bli viktig for å sikre makt. Miljøpartiet De Grønne kan bli viktig i både Bergen, Stavanger. Tromsø og Oslo.

I Bergen viser siste meningsmåling at Ap har to alternativer til makt: Enten danne flertall med SV og MDG, eller med KrF og Venstre.

– Vi ser mot sentrum, men MDG kan være en del av det, sier byrådslederkandidat Harald Schjelderup.

Les også: Ny ledelse valgt i Ap

Samarbeid med Frp

I Stavanger samarbeider Ap godt med MDG, SV og Rødt. Men veien til makt kan gå gjennom Frp, slik som i nabobyen Sandnes.

– I kommunepolitikken er det spørsmål om er du for eller mot flere sykehjemsplasser. Det er enklere å finne sammen i enkeltsaker på tross av ideologiske forskjeller, sier ordførerkandidat Cecilie Bjelland.

En fersk meningsmåling i Klassekampen viser at Ap i Oslo, sammen med SV og Rødt, vil ha 29 mandater. Ett unna flertall. Dersom MDG, som får fire mandater i målingen, er med på laget heter Oslos nye byrådsleder Raymond Johansen. Å vinne hovedstaden, som har vært styrt av de borgerlige i 18 år, er symbolsk svært viktig for Ap.

– Erna og høyresidens framgang startet med et godt kommunevalg i 2011. Kommunevalget blir den første prøvesteinen for å få til regjeringsskifte i 2017. Jeg tror aldri vi har hatt et landsmøte som har hatt et så stort fokus på kommunevalget. Vi har nok ikke alltid vært flinke nok til det, sier Johansen.

MDG joker i nord

I Tromsø har Ap stått sammen med SV og Rødt i opposisjon. Men også her kan MDG komme på vippen.

– Vi har i opposisjon hatt et sterkt samarbeid med venstresiden og MDG. I Tromsø kan MDG bli en joker, sier byrådslederkandidat, Kristin Røymo.

Bodøs ordførerkandidat, Ida Pinnerød, sier Ap i Bodø har god tradisjon for å samarbeide med SV, Senterpartiet og KrF.

Les Slasken på landsmøte: Den onde klappespiralen

Ordførere

Støre innrømmer at Ap har slitt med å bryte opp i de borgerliges grep om storbyene.

– Det har vært en utfordring for sosialdemokratiet i hele Norden at vi har strevet i en del byer. Disse fem byene er viktige, men jeg kunne ha listet opp mange flere også. Framgang ved kommunevalg legger opp til et godt stortingsvalg. Vi gjorde det godt i 2011, nå ligger vi an til å gjøre det bedre. Det gir inspirasjon til 2017, sier Støre.

Han vil ikke legge noen føringer på hvordan Ap lokalt skal søke makt:

– Når jeg har reist rundt i landet er jeg blitt overbevist om at dette kan de lokalt. Å utstede en oppskrift fra sentralt hold i partiet, er feil, sier Støre.

Den nye ledelsen vil heller oppfordre til samarbeid selv der det ikke er nødvendig. Nestleder Trond Giske viser her til det rødgrønne utstillingsvinduet Trondheim hvor Ap inviterte KrF inn i posisjon selv om Ap hadde flertall uten dem.

– Allerede nå vil vi jobbe mye med våre toppkandidater for å få til disse gode alliansene, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Budskap fra ledelsen er at en må unngå en «alle mot den store»-situasjon.

– Ved årets valg vil Aps suksess måles ut ifra hvor mange ordførere vi har, ikke oppslutningen, sier Stenseng.

Les også: Raymond Johansen anklager Frp for å spre frykt

Mer fra Dagsavisen