Innenriks

Hagens Nobel-drøm skaper hodebry for Stortingets regelkyndige

Carl I. Hagens kamp for en plass i Nobelkomiteen tok en ny vending onsdag. Nå vil han trekke seg fra Stortinget. Spørsmålet er om det er mulig.

Av Mats Rønning og Kristian Skårdalsmo

Frps partinestor har gitt stortingsgruppa i partiet beskjed om at han vil trekke seg som vararepresentant for å kunne bli valgt til medlem i Nobelkomiteen.

– Da jeg ikke ønsker å lage noen problemer for Frps stortingsgruppe eller Stortinget, ber jeg deg meddele Stortinget at jeg trekker meg fra mitt verv som vararepresentant til Stortinget med øyeblikkelig virkning, skriver Hagen i et brev til Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi onsdag, melder Dagens Næringsliv.

Les også: Uten motkandidat er veien åpen for Hagen

Strenge regler

Det er opp til Stortinget å vurdere permisjonssøknader i hvert enkelt tilfelle, men reglene praktiseres svært strengt. Bare til internasjonale toppjobber er det en viss presedens for å kunne slippe å møte i nasjonalforsamlingen.

Aps Jens Stoltenberg fikk som kjent permisjon i forrige periode for å bli NATO-sjef. KrFs Dagfinn Høybråten fikk innvilget permisjon for to perioder siden for å bli generalsekretær i Nordisk råd, og Høyres Børge Brende fikk i 2008 reise til Davos som direktør i Verdens økonomiske forum.

Samtidig fikk Frps Sylvi Listhaug avslag på sin søknad om fritak fra vervet som vararepresentant i 2012. Hun søkte permisjon fordi det ble problematisert at hun jobbet i kommunikasjonsbyrået First House, som opererte med hemmelige kundelister.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Opp til Stortinget

Hans Andreas Limi sier til NTB at Hagens henvendelse er oversendt til Stortingets administrasjon.

– Så vil det være opp til Stortinget og presidentskapet å gjøre vurderinger av hvor vidt dette er mulig eller ikke, sier Limi, som regner med at de parlamentariske lederne også blir konsultert.

Stortinget viser til Grunnlovens paragraf 63 som fastslår at den som blir valgt til representant har plikt til å ta imot valget. Unntaksbestemmelsene synes ikke å være relevante for Hagens tilfelle, men foreløpig har det ikke kommet noen formell vurdering av dette fra presidentskapet eller Stortingets sekretariat.

– Ingen forskjell

Da Listhaugs søknad ble behandlet i 2012 påpekte daværende stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) at det ikke gjøres forskjell på møtende stortingsrepresentanter og vararepresentanter.

– Det holder ikke å ønske seg en annen jobb eller å ville vekk fra Stortinget av andre grunner, skrev Andersen i et avisinnlegg i VG.

Der viste han også til at Stortinget 27. mai 2010 behandlet et forslag om rett til å fratre vervet som stortingsrepresentant. Forslaget ble enstemmig avvist.

Jurister vurderer

Stortingspresident Olemic Thommessen gir nå juristene i Stortingets konstitusjonelle avdeling i oppdrag å se på Hagen-saken.

– Det er nokså klare bestemmelser knyttet til Grunnloven og valgloven, og så skal vi se på parlamentarisk praksis. Det må vi få sett på nøye før vi kan si noe mer om dette, sier han.

– Det er behov for en gjennomgang av regelverket. Jeg vil ta initiativ til at vi får klare regler knyttet til utnevnelser til Nobelkomiteen. Nå har det vært for mye fram og tilbake, mener Thommessen.

Frps medlem i Stortingets presidentskap, Morten Wold, mener Carl I. Hagen bør få permisjon fra vervet som vararepresentant for å kunne gå inn i Nobelkomiteen.

– Vi må søke å finne en løsning. Dersom Hagen kan innvilges permisjon, vil det løse opp i den litt vanskelige situasjonen som har oppstått, sier Wold til NTB.

Hodebry

Bakgrunnen for striden er Frps nominasjon av Hagen som partiets faste medlem i Nobelkomiteen. Valget har møtt motstand fra opposisjonen på Stortinget, som mener Hagen ikke kan være medlem i Nobelkomiteen samtidig som han er vararepresentant til Stortinget.

Mandag ble partiet bedt om å fremme en annen kandidat, selv om det ifølge kilder i Frps stortingsgruppe er lite sannsynlig at det kommer til å skje.

Og med mindre opposisjonen fremmer en motkandidat mot Hagen, vil han kunne bli valgt, selv med solid overvekt av blanke stemmer. Kilder i flere partier uttrykte overfor NTB tidligere i uka at én stemme på Hagen i teorien vil være nok.

Tirsdag skrev Aftenposten at kilder i Frp forteller at partiet kan komme til å utfordre KrF når det skal velges ny riksrevisor etter Per-Kristian Foss (H) dersom KrF skulle lansere en alternativ kandidat til Nobelkomiteen. (NTB)

Les også: Ytterhorn møtte på Stortinget mens hun satt i Nobelkomiteen

Mer fra Dagsavisen