Innenriks

Høvding mot oljesand

Han kjemper for sitt folks rettigheter og områder de har eid i generasjoner i Canada. Nå er chief François Paulette i Norge for å tale Statoil og oljemakten midt imot.

I går formiddag kom den canadiske indianerhøvdingen François Paulette til Norge, for å reise rundt i landet, og holde foredrag om tjæresandutvinningen i den canadiske provinsen Alberta. Besøket er i regi av «Vi eier Statoil, som er opprettet for å få Statoil til å trekke seg ut av tjæresand i Canada. Bak turneen står Greenpeace, Samisk kirkeråd, Concerned Scientists og WWF (World Wide Fund for Nature),

- Det er vårt land, og det de canadiske myndighetene gjør, i samarbeid med blant andre Statoil, er å ødelegge et område på størrelse med Sør-Norge, sier Paulette til Dagsavisen.

- Området blir ødelagt og forurenset for alltid. Man kan ikke gjenskape Guds skaperverk, sier høvdingen ettertrykkelig.

Ble borte

Da Dagsavisen skulle møte chief François Paulette, tikket det inn en sms om at høvdingen var borte. Klimarådgiver i WWF Ragnhild Waagaard, som skulle hente ham, fant ham ikke igjen, selv om avtalen var klar.

Litt senere tikket det inn en ny melding. Han var funnet, og var på vei.

Og høvdingen fylte rommet. Ikke bare på grunn av sin størrelse, sitt indianske utseende, og sin lange, grå hestehale.

Han var en høvding som fylte rommet på alle måter.

- Norge har ry på seg for å være en klimavennlig nasjon?

- Det ryet gjelder ikke lenger, sier Paulette, og setter blikket i meg.

- Norge er ingen klimavennlig nasjon, fortsetter han.

- Du skal være i Norge til etter Statoils generalforsamling i Stavanger om to uker. Forventer du at Statoil snur, og trekker seg ut av prosjektet?

- Statoil har solgt seg ut med 40 prosent etter at jeg var i Norge for to år siden. Jeg håper de tar til fornuft, og trekker seg helt ut. Dette står ikke i stil med Norge som en klimavennlig nasjon, sier han.

- For Statoil handler dette bare om penger, legger han til.

- Sånn er det for canadiske myndigheter også. De tenker bare penger. Vi har eid territoriet i mange generasjoner, og ifølge avtaler skal de spørre oss før de gjør inngrep. De har ikke spurt, bare tatt seg til rette, sukker han.

En aksje

WWF eier én aksje i Statoil, og har med det stemmerett og forslagsrett til generalforsamlingen. Der har de fremmet forslag om at de trekker seg helt ut av oljesandprosjektet. Og det skal stemmes over.

- Kommer du til å snakke med ledelsen i Statoil og norske myndigheter under dette besøket?

- Nei, jeg har ingen avtaler, men vil gjerne snakke med dem, om jeg får sjansen, sier høvdingen.

- Kong Harald nevnte deg i sin nyttårstale, og sa følgende: «Vi har et ansvar for alt levende, og det krever stor klokskap å forvalte naturressursene på en god måte. Indianerhøvdingen François Paulette i Canada uttrykte det slik: «Moder jord trenger deres hjelp nå.».

- Hva betyr støtten fra ham?

- Den betyr veldig mye. Og jeg håper at vi sammen kan få de som står bak dette til å skjønne hva de begir seg ut på. Jeg har også snakket med det britiske prinseparet Kate og William. Det virker som om alle ser hvor viktig det er å stoppe dette, bortsett fra dem som står bak, og canadiske myndigheter, sier chiefen.

- Hvilke konsekvenser får tjæresandutvinningen?

- Tjæresandutvinning forurenser 14 ganger mer enn vanlig oljeutvinning. I Canada renner elvene nordover, og forurensningen følger elveleiet, og dreper fisk, dyr og vegetasjon. Dessuten er det påvist en høy andel med magekreft i territoriet hvor dette pågår, sier han.

De neste dagene skal han sammen med klimarådgiver Ragnhild Waagaard reise rundt i Norge og fortelle om hva Statoil er i ferd med å gjøre.

Med et håp om en seier på generalforsamlingen.

Mer fra Dagsavisen