Innenriks

Grønnere og mer sosialt budsjett

KrF og Venstre reduserer regjeringens skattekutt med 2,8 milliarder kroner. Forliket har en grønnere og mer sosial profil enn det de blåblå ønsket.

Tre ukers intens dragkamp flyttet til slutt på 6,3 milliarder kroner i statsbudsjettet på 1.160 milliarder kroner. Her er de viktigste endringene fra regjeringens budsjettforslag:

 

Mer til flyktninger

Norge tar imot 500 ekstra kvoteflyktninger etter gårsdagens budsjettkompromiss. Det plusses også kraftig på i andre poster under Justisdepartementet:

* Regjeringen slår retrett og vil likevel opprettholde gratis barnehage for 4- og 5-åringer i asylmottak. Kostnad: 42,2 millioner kroner.

* Økt støtte til fri rettshjelp i asylsøkere.

* Øke antallet mottaksplasser for mindreårige asylsøkere.

* Stortinget ber regjeringen «gi en oversikt over den samlede kapasiteten til å ta imot flyktninger i alle landets kommuner».

- I den situasjonen verden står overfor, må Norge ta et større ansvar, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

 

Les også: Full oppvask etter budsjettkaos

 

Utreder KrF-modell

To brennhete spørsmål i budsjettforhandlingene har vært formuesskatten og bensin- og dieselavgiftene. Nå løftes de to sakene opp av de fire budsjettkameratene Frp, Høyre, KrF og Venstre.

Internt i Høyre drømmer mange om å fjerne hele formuesskatten. Men reaksjonene fra velgerne på det opprinnelige budsjettforslaget presset fram en betydelig mindre reduksjon i skattleggingen av de rikeste: Satsen settes nå til 0,85 prosent, mot 1 prosent i dag. Høyre og Frp foreslo en sats på 0,75 prosent. Bunnfradraget blir det samme som i regjeringens forslag.

Kilder i Høyre hevder overfor Dagsavisen at den eksakte prosentsatsen ble ansett som avgjørende, men derimot å vise retning.

- Jeg kan være så ærlig å si at jeg ville ønsket en annen modell for formuesskatten. Nå skal den utredes, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

KrF har lenge ivret for en modell som fjerner formuesskatten på arbeidende kapital.

Men hvor grensen går for hva som er næringsrelatert formue i motsetning til privat formue som bolig, bankinnskudd eller obligasjoner, er ikke åpenbar, og forslaget har tidligere vært avvist av Skatteutvalget i 2003.

 

Les Arne Strands kommentar til budsjettet

 

«Bensinklausul»

Striden om bilavgiftene ble også en vedvarende kranglesak i budsjettsamtalene, der Frp til slutt gikk av med seieren: Det blir ingen økte bensin- og dieselavgift i neste års statsbudsjett. Men Venstre og KrF har fått en hånd på rattet før de blåblås framleggelse av budsjettet for 2016: De skal bli enige om bilavgifter og drivstoffavgifter før regjeringen legger fram sitt budsjett.

Venstre ønsker å gjøre det dyrere å fylle tanken på tradisjonelle, forurensende biler, mens Frp kjemper hardt for å få bil- og drivstoffavgiftene ned. Nå skal de fire blå partiene i fellesskap finne fram til framtids bil- og drivstoffavgifter.

 

Les også: Fortsatt tøffe tak for NRK

 

Barn og unge

Budsjettforliket setter av vel 200 millioner kroner mer til 2.600 flere barnehageplasser og flere opptak. Et tilsvarende beløp går til tidlig innsats i skolen gjennom økt lærertetthet fra 1. til 4. klasse, noe som har vært viktig for KrF.

Dessuten utsettes økningen av barnehagemaksprisen til 1. mai neste år. Samtidig bes regjeringen om å «utrede ulike modeller for å kunne kombinere kontantstøtte og barnehage.» Engangsstønaden til unge foreldre økes med vel fem tusen.

Nyhetene om at forslaget om skolepenger blir stanset og økt satsing på studentboliger, blir tatt godt imot av norske studenter. Samtidig beholdes borteboerstipendet, og det foreslåtte kuttet i overføringene til folkehøyskolene, blir ikke noe av. Forliket sikrer også studiestøtten til utenlandsstudenter.

Mer fra Dagsavisen