Innenriks

Grønn og sentral drømmebolig

Nordmenn vil helst ha sin egen hageflekk – og samtidig kort vei til både jobb, barnehage og butikk.

Bilde 1 av 3

– Hovedargumentet for å flytte hit var å komme nærmere marka, men samtidig bo nær byen, sier Andreas Almlid.

For drøyt ett år siden flyttet han med samboeren, Kjersti, og datteren, Agnes, til et rekkehus på Kjelsås i Oslo, med sykkelavstand til sentrum og Nordmarka bare noen hundre meter unna.

Les også: Bønder i byen

Mindre urbane?

– Det er et stort privilegium å bo så nær et skogsområde med turveinett som strekker seg helt til Hadeland, sier Almlid, som bruker skiløyper, stier og grusveier aktivt.

Egen hage sto også høyt på ønskelista.

– Leilighet var uaktuelt, vi ville ha en hageflekk, særlig siden vi har barn, forteller han.

– Og så er det fint å bo nær vannet, legger datteren Agnes til og sikter til Akerselva, som byr på flere fine badeplasser rett i nærheten.

Familien er ikke alene om å ønske seg egen hage og nærhet til byen.

Nylig gjennomførte Norske arkitekters landsforbund (NAL) og Arkitektbedriftene i Norge en spørreundersøkelse for å avdekke hva arkitektbransjen, byggenæringen og folk flest mener er viktigst for å oppnå god bo- og boligkvalitet. Mange trakk fram egen hage som viktig.

– Det som overrasket meg mest, var hvor lite opptatt folk var av urbane kvaliteter, av å bo tett på den urba-ne dynamikken. Kanskje stemmer det likevel at vi nordmenn ikke er så urbane? sier prosjektleder Geirmund Barsnes i NAL.

Sentralisering

Mange søker mot byene. Ifølge SSBs befolkningsframskrivninger for 2016-2100 vil antall innbyggere først og fremst øke i sentrale strøk. Spesielt vil storbyene vokse mye. SSB forventer også kraftig vekst i mange av kommunene som lig-ger nært storbyene. I NALs undersøkelse, derimot, rangerte deltakerne nærhet til grønne arealer høyere enn nærhet til urbane områder. Egen hage sto øverst på ønskelista og ble rangert høyere enn både nærhet til skog, sjø og parker.

– Samtidig som folk vil ha egen hage og tilgang til grønne områder, vil de ideelt sett ha både jobb, barnehage og butikker innenfor gang- eller sykkelavstand. Gode kollektivforbindelser kan være et alternativ. Man får nesten inntrykk av at flertallet drømmer om å bo i en liten bygd, samtidig som man ser at det er ønskelig med tilgjengelighet til urbane opplevelser, sier Barsnes.

Les også: Vil ha flere bønder i byen

Rekkehus

Ut fra svarene i undersøkelsen er det småhusområdene nær bykjernen som særlig framstår som attraktive. Folk vil være nær fellesskapet og det urbane, samtidig som de ønsker å kunne trek-ke seg tilbake til sitt eget sted.

Godt planlagte rekkehusområder i sentrumsnære områder eller i tilknytning til kollektivknutepunkt nevnes som én mulig løsning på folks ønske om både hageflekk og urbant liv. Som i Hesteskoen på Kjelsås, der barnefamiliene bor vegg-i-vegg i rekkehus med rundt 120 kvadratmeter i bruksareal.

– Det er ikke akkurat ekstravagant her. Men rekkehusene er veldig arealeffektive og tilbyr akkurat det mange barnefamilier trenger, med en hageflekk, tre soverom og et ekstra oppholdsrom i form av kjellerstue, sier Almlid.

Sosialt er det også. Nabobarna banker stadig vekk på verandadøra for å spørre etter datteren.

Høy tetthet

Barsnes påpeker at boligbygging ikke bare handler om folks bopreferanser.

– Hvor og hva som skal bygges, er også en samfunnsmessig vurdering. Mange vil nok innvende at det ikke er riktig å bygge med lav tetthet i nærhet til kollektivknutepunkt, sier han og nevner boligprosjektet «Torshovdalen» i Oslo som ett eksempel på en mulig løsning for framtida.

Prosjektet er tegnet av Lund Hagem Arkitekter og fikk Statens byggeskikkpris i fjor. Det består av over 200 leiligheter og «townhouses» i umiddelbar nærhet til T-banen. Anlegget er ni etasjer på det høyeste og omfatter også butikker, frisør, legesenter, kafé og barnehage. Leilighetene er av ulik størrelse for å romme folk i alle livsfaser.

Uansett om de bor i et prisbelønt boligprosjekt, en eldre blokk eller en sjarmerende enebolig, er de fleste fornøyd med boligen de bor i. Hele 98 prosent av Norges befolkning er ifølge SSBs levekårsundersøkelse for 2015 fornøyd. (NTB tema)

Dette ønsker vi

Flertallet vil bo nært grønne arealer, for­trinns­­vis med egen hage.
* Vid utsikt eller utsikt mot pent opparbeidede uteområder anses som viktigere enn å se ut på det urbane livet på en gate eller et plassrom.
* De fleste vil slippe bil i hverdagen og bruke lite tid på reise til jobb, barne­­hage og matbutikk.
* Folk vil bo i et område hvor de føler sosial tilhør­ighet, men er lite opptatt av å bo i et statusområde.
* Lite trafikkstøy er langt viktigere enn lite støy fra andre mennesker.
* Folk mener en god bolig har arealeffektiv planløs­ning med god romfølelse.
* Gode dagslysforhold og gode fellesarealer trekkes fram som viktig.

Kilder: Undersøkelsen «Valg av bolig» fra NAL/AiN og artik­­kelen «Heller hekk og hagelangs enn gatelangs» av Geirmund Barsnes

Mer fra Dagsavisen