Innenriks

Gratis frukt byttet 
ut med dyr juice

HELSE: Ut gikk gratis frukt - inn kom ulike melkedrikker og juice til 45 kroner literen. For ungdomsskoleelever som vil ha årsabonnement, er prislappen i underkant av 3.000 kroner.

- Dette er altfor dyrt. Men når tilbudet med gratis skolefrukt på ungdomstrinnet forsvant, var det vår tanke at det var bedre enn ingenting. Vi ser at mange elever ikke spiser frokost før de kommer på skolen. Hvis de i tillegg ikke har med seg matpakke er det ekstremt viktig at de i alle fall får i seg noe, sier rektor Halvor Holm på Jordal skole i Oslo.

Når Dagsavisen stikker innom i spisefri stimler elevene sammen rundt den nye Tine-automaten. Til 285 kroner i måneden, eller 2.850 kroner for et skoleår, kan elevene velge seg én mellommåltidsdrikk per dag. Ønsker du to produkter daglig, for eksempel melk og müsli, koster ti måneders abonnement 3.800 kroner. Stykkprisen er 15 kroner. Det er dyrt synes elevene. Det synes også divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Knut-Inge Klepp.

Mindre overvekt

- Dette høres urimelig dyrt ut. Norsk forskning har dessuten vist at foreldrebetalingsordninger øker den sosiale ulikheten i samfunnet. Allerede eksisterende forskjeller i kostholdet forsterkes, sier Knut-Inge Klepp.

Han forteller at oppfølgingsstudier knyttet til skolefrukt viser flere oppsiktsvekkende funn:

* Det er foreldre til elever som allerede spiser mye frukt og grønt som velger sunne abonnementsordninger for barna sine.

* Gratis skolefrukt på ungdomstrinnet førte til at alle elever - uavhengig av sosial bakgrunn, spiste mer frukt.

* Det førte også til at forbruket av usunn snacks og brus blant elever fra familier med lav utdanning og inntekt, gikk betydelig ned. Den langsiktige gevinsten har forbløffet forskerne.

* Åtte år senere viste det seg at elever som hadde mottatt gratis skolefrukt, hadde mindre rapportert overvekt enn elever som ikke var med i en gratisordning.

Pussige Norge

Klepp understreker at han ikke har til hensikt å gjenåpne debatten om fjerning av gratis skolefrukt, men sier:

- Det er synd at kunnskap og mat settes opp mot hverandre i Norge. I nordisk sammenheng er den rollen skolemat har fått her i landet pussig.

- I Sverige og Finland får elevene gratis varmmat - et tilbud det er unison tilslutning til uavhengig av hvilket parti som sitter i regjeringskontorene. At skolemat ikke er et stort tema i den svenske valgkampen, er neppe noen tilfeldighet, sier Klepp, som denne uka deltar på den 11. nordiske folkehelsekonferansen i Trondheim, der blant annet ungdomshelse blir diskutert.

Skal utvides

Kommunikasjonsrådgiver i Tine, Sverre Stenseng, forteller at det nye tilbudet «Tine Mat & Drikke» (M & D), er ment som et supplement til den eksisterende skolemelkordningen som koster 800 kroner i året.

- Mens skolemelkordningen er et subsidiert tilbud som ligger lavt i pris, er prisene på det nye tilbudet vårt basert på kommersielle betingelser. Ideelt sett burde alle norske skoler vært med i skolemelkordningen. Når det ikke er tilfelle, er det nye tilbudet en god mulighet for foreldre til å gi barna sunn næring gjennom skoledagen. Tilbudet er helt frivillig for dem som ønsker å betale for ordningen, fastslår Sverre Stenseng.

Per i dag er M & D tilgjengelig på 87 av landets 450 ungdomsskoler.

- Tilbudet er på et tidlig stadium, og skal utvikles videre i årene som kommer - både når det gjelder utvalg og tilgjengelighet, sier han.

Glemt matpakke

Tre av de seks elevene Dagsavisen møter har glemt matpakka i dag. De er i godt selskap. I fjor avdekket Helsedirektoratets rapport «Mat og måltider i grunnskolen», at hver fjerde elev på ungdomsskolen mangler matpakke i sekken.

- Dette er lunsjen min i dag, sier Erikka Sørensen, som nettopp har kjøpt M & D mellommåltidsdrikk.

10. trinns elev Katja Åm forteller at hun vanligvis har med seg matpakke og at hun bruker den nye melkedrikken som energi mot slutten av dagen.

- Når skoledagen varer til halv fire trenger jeg å få i meg noe for å holde konsentrasjonen oppe. I dag måtte jeg kjøpe meg en yoghurt også - matpakka står igjen på kjøkkenbenken, smiler Katja Åm.

Nugatti i ferien

Elevene forteller at foreldrene deres er ganske strenge med kostholdet. Nugatti er feriepålegg. Grovt brød, havregryn og gulost er derimot ja-mat.

- Mamma er kjempenøye og lager hjemmebakt brød annenhver uke, forteller Helene Berge i 8A1.

At de ikke lenger får gratis skolefrukt synes elevene er dumt. Når Dagsavisen spør dem hvorfor, kommer svaret kontant:

- Gratis frukt ville gjort det enklere å være sunn. Mange spiser ikke så sunt til vanlig. Og så er det mer styr å huske på å ta med seg en frukt hjemmefra eller ha med penger for å kjøpe det, sier Erikka Sørensen i 8B1.

karin.fladberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen