Innenriks

Gjenopptar asylretur til Italia

UDI mener Italia igjen har god nok kapasitet, og vil returnere barn og barnefamilier til landet etter fem måneders pause.

Bilde 1 av 2

– I en situasjon der Italia ber om hjelp fra andre land i Europa, er det vanskelig å se at dette er det riktige å gjøre, sier Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

På grunn av vanskelige mottaksforhold har Utlendingsdirektoratet (UDI) siden februar i år hatt som regel at det skal hentes inn garanti fra italienske myndigheter for at familiene blir mottatt på en måte som er tilpasset barnet og at familien ikke blir splittet.

I praksis har dette betydd at ingen barnefamilier er sendt tilbake til Italia siden februar.

– Tidenes flyktningkrise

Rett før helgen bestemte Justisdepartementet å gjenoppta retur av barn og barnefamilier til Italia etter Dublin-samarbeidet. Departementets avgjørelse bunner i en UDI-vurdering om at mottaksforholdene i landet er bedret. Det stiller Tørres seg tvilende til.

– Jeg har problemer med å se hvordan mottaksforholdene i Italia kan ha blitt bedre. Dette er tidenes største flyktningkrise. Det er kommet mer enn 50.000 båtflyktninger til Italia bare i år, sier hun.

Følg oss på Twitter og Facebook!

161 plasser

UDIs vurdering tar utgangspunkt i at Italia har fått på plass 161 nye mottaksplasser reservert for barnefamilier.

– Det fremstår som et svært lavt antall, når dette skal gi rom til sårbare familier fra hele Europa i henhold til Dublin-avtalen, sier Tørres.

Norsk Folkehjelp mener syriske flyktninger og barnefamilier må holdes utenfor Dublin-avtalen på grunn av den ekstraordinære situasjonen.

– Jeg syns ikke dette er tida for å finregne på hvor mange flyktninger man kan ta imot, sier Pål Nesse, spesialrådgiver i Flyktninghjelpen.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet uttalte nylig til Dagbladet at Italia slipper flyktninger med beskyttelsesbehov videre inn i Europa, og bare registrerer dem de kan nekte opphold.

Nesse mener Kallmyr har rett, men at det skjer fordi middelhavslandene befinner seg i en desperat situasjon.

– Dette skjer fordi det felleseuropeiske regimet ikke strekker til. Hvis vi ønsker at Italia skal bli bedre på registrering, bør det være en motytelse fra vår side at vi ikke returnerer disse flyktningene.

LES OGSÅ: - Asyl-lavmål av Norge

– Det verste kommer

Både Nesse og Tørres venter at de neste månedene vil bli enda verre. Sommeren er høysesong for båtflyktninger. Sturla Henriksen, administrerende direktør i Norges Rederiforbund, stemmer i.

– Høysesongen kommer nå. Det er en utvikling vi har fryktet, som nå er i ferd med å bli en realitet.

Henriksen var invitert til å delta i en høring om situasjonen i EU-parlamentet i Strasbourg mandag kveld. Sivile skip plukker opp mellom 20 og 25 prosent av flyktningene som kommer over Middelhavet. Mannskap på 15–20 befinner seg plutselig i en flytende flyktningleir med opp mot 500 mennesker om bord.

Det er til enhver tid mellom 10 og 30 norskkontrollerte skip i det mest utsatte området av Middelhavet.

UDI: Gjelder ikke mange

Årsaken til at UDI endret praksis, var en avgjørelse fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen som fastslo at det ville være et brudd på menneskerettighetskonvensjonen dersom Sveits overførte en familie til Italia uten først å forsikre seg om at det ville bli tatt hensyn til barna.

Avgjørelsen gikk ikke på at mottaksforholdene var for dårlige, understreker enhetsleder Anne Frydenlund i UDI, men heller på at pågangen var så stor at barnefamilier ville kunne bli splittet eller ikke få tildelt egnede plasser.

Det er ikke lenger tilfelle, ifølge Frydenlund.

– Italienske myndigheter har garantert 161 mottaksplasser egnet for barnefamilier, og opplyst at de vil øke antallet egnede plasser ved behov. Dette har vi fått forsikringer om fra myndighetene.

Frydenlund understreker at dette ikke er snakk om mange mennesker i Norges tilfelle. I første rekke er 24 asylsøkere aktuelle for å bli sendt tilbake.

– Er det gjort noen vurdering av forholdene i mottakene utover forsikringene om at det er plass?

– Det forsikringene går ut på, er at familiene holdes samlet og at de blir plassert i mottak tilpasset barnefamilier.

Mer fra Dagsavisen