Innenriks

– Frekt og pinlig

Både politikere og kommentatorer reagerer sterkt på Erna Solbergs uttalelser om sorg i forbindelse med fredsprisvinner og dissident, Liu Xiaobos død.

Bilde 1 av 4

– Jeg synes det er frekt og ganske provoserende at statsministeren bruker ordene «stor sorg» når hun får høre om Liu Xiaobos død. Mest sannsynlig reagerer hun motsatt, hun reagerer med lettelse, sier SVs stortingskandidat Petter Eide til NRK.

Solberg i sorg

«Det er med stor sorg at jeg i dag har mottatt beskjeden om Liu Xiaobos bortgang. Liu Xiaobo var i flere tiår en sentral stemme for menneskerettigheter og Kinas videre utvikling. Mine tanker går nå til hans kone, Liu Xia, og hans familie og venner», uttaler statsministeren på regjeringens nettsider.

Også forfatter og kommentator Anders Heger reagerer på uttalelsen.

– Når dere med vilje venter til det er for seint, og ikke har mot til å tale i tide, kan dere tie, tvitrer han.

Utløste diplomatisk krise

Den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, ble tildelt Nobels fredspris i 2010 for sitt arbeid for menneskerettigheter i Kina. Tildelingen utløste en diplomatisk krise i Norges forhold til Kina. Først i fjor åpnet Kina igjen for diplomatisk kontakt med Norge, etter at regjeringen inngikk en omdiskutert avtale med stormakten.

Xiaobo har fra 2009 og fram til han nylig ble overført til sykehus, sittet fengslet. Han var dømt for å ha medforfattet og skrevet under et politisk manifest med krav om demokrati og menneskerettigheter i Kina.

Mens EU og USA har krevd at Xiaobo skulle løslates, har den norske regjeringen forholdt seg tause. Dette har de møtt sterk kritikk for fra den politiske opposisjonen.

«Jeg er stolt over at Norge har en statsminister som setter «mennesker, ikke milliarder» først. Liu Xiaobo, RIP», skriver SV-politiker, Heikki Holmås, ironisk på sin twitter-konto. Han henviser til Solbergs bok, «Mennesker, ikke milliarder», hvor hun tar et oppgjør med bildet av Høyre som et parti som kun har øyne for penger.

Laks over Liu

Det er ikke bare i de politiske kretser at regjeringens håndtering har vakt harme.

«Liu Xiaobo er død. Regjeringen valgte laksen fremfor ham. Tilgi dem ikke», tvitrer samfunnsdebattant og Minerva-kommentator Jan Arild Snoen.

Også komiker Bård Tufte Johansen harselerer med lakseeksportens rolle i saken.

«Liu Xiaobo er død. Hvis alle i Norge holder helt kjeft nå kan vi selge bra med røykelaks til Kina!», tvitrer han

Heller ikke styreleder for Norsk PEN, William Nygaard, er imponert.

– Den norske regjerings håndtering av «fredsavtalen» til Kina og Liu Xiaobos livssituasjon og helse fremstår som pinlig unnfallenhet, sier han til ABC Nyheter.

– Ytringsfriheten døde

«Fredsprisvinner Liu Xiaobo er død. Norsk troverdighet rundt konsekvent holdning til ytringsfrihet, døde noe tidligere», tvitrer pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen.

Leder for Den norske Nobelkomite, Berit Reiss-Andersen, beklager tausheten saken har blitt møtt med av Norge og andre land.

– Det er trist og meget beklagelig at representanter for den frie verden, som selv holder demokrati og menneskerettigheter høyt, ikke i samme grad står opp for vern av andres rettigheter, sier hun. Solberg svarte på kritikken med å påpeke at det nærmer seg valg.

«Vi skal ha respekt for at det er ulike meninger i politikken, og det er generelt stor takhøyde i norsk politisk debatt. Eides påstander om at statsministeren skal ha følt lettelse over et dødsfall er like triste som de er urimelige, men kan nok dessverre tilskrives at det er valg i år», svarer hun til NTB gjennom sin statssekretær Ingvild Stub.

Mer fra Dagsavisen