Film

Fortsatt en hånd å holde i

– Det vanskeligste er at vi glir mer og mer fra hverandre, sier Bjarne Snekkevik.

Av Hanna Sommerstad

Kona Marta har hatt demens i 14 år. Bjarne Snekkevik håper filmen «Still Alice» vil fjerne noe av stigmaet og spre viktig informasjon om sykdommen.

Vanskelig i starten

De to rusler mellom bøketrærne, hånd i hånd, sånn som de alltid har gjort. Marta og Bjarne Snekkevik er en del av gruppa som møtes på Alby hver tirsdag. Kaffe, kringle og en gåtur er et lyspunkt i uka.

Det var i 2001 at Marta fikk demens. Nå har hun passert 80 og ektemannen har blitt 83.

– Det var vanskelig i begynnelsen, sier Bjarne.

Til tross for sykdommen har de to hatt en aktiv alderdom og reist mye. Nå forteller Bjarne at de ofte ser på bilder fra turene. Siden det ligger litt tilbake i tid, er det lettere å huske.

Det vanskeligste for Bjarne har vært å merke at han og Marta glir mer og mer fra hverandre.

– Men vi har fortsatt ei hånd å holde i, sier han mens han smiler lunt og tar et ekstra godt tak rundt kona.

Les også: Film om demens skaper debatt

Mer oppmerksomhet

Sist helg kunne Hollywood-skuespilleren Julianne Moore ta med seg en Oscar-statuett hjem for sin tolkning av Alice i filmen «Still Alice», som handler om språkviteren som rammes av Alzheimer i relativt ung alder.

Filmen setter demenssykdom på agendaen, nå håper lederen av Moss og omegn demensforening at den kan bidra til å fjerne noe av stigmaet rundt sykdommen som rammer flere og flere av oss.

– For det er fortsatt slik at mange opplever tabu rundt demens, sier leder Eva Jensen.

Hun har selv hatt en mor som ble hardt rammet: – De forandrer seg, og du mister dem litt etter litt, sier hun.

– Det er en lang sorgprosess. Derfor sier vi at demens rammer de nære pårørende like mye som det rammer de syke.

Da «Still Alice» hadde premiere i Moss fredag, stilte kollegene hennes opp med informasjonsbrosjyrer som de delte ut etter filmen var over.

– Vi tenkte noen i salen kjente seg igjen i filmen, at de selv, eller noen de står nær, kanskje kan være rammet. Derfor ville vi være der og gi dem den nødvendige informasjonen og støtten, forklarer Jensen.

Fellesskap

Hun er med når rundt 20–30 demensrammede og deres pårørende hver tirsdag møtes på Alby for å gå tur «i Tjukkasgjengens fotspor». Det er også demenskoordinator i Moss kommune, Anne-Pernille Rudi, som sammen med lege Lorentz Nitter utgjør kommunes demens­team. Rudi forteller at turene er tenkt som et viktig forebyggende tiltak: – Det hjelper å holde seg fysisk aktiv, både for de demenssyke og de pårørende, forteller spesialsykepleieren som står bak turinitiativet. I tillegg er det en arena hvor både pårørende og demenssyke kan bli kjent med hverandre. Det setter Bjarne Snekkevik stor pris på.

– Vi har alltid gått mye på tur, sier kona Marta.

– Ja, det er viktig å opprettholde gamle vaner, sier Bjarne, før kaffen venter inne i varmen.

Mer fra Dagsavisen