Innenriks

Forsvarsforlik lover helikopterstøtte til Hæren i nord

Ap, Venstre og KrF sikrer regjeringen flertall for en ny plan for landmakten. Forliket inneholder alvorlige svakheter, mener Senterpartiet.

Av Kristian Skårdalsmo og Mats Rønning

Heimevernet får flere soldater, og opposisjonen har fått gjennomslag for prinsippet om en delt helikopterløsning mellom Bardufoss og Rygge. Bardufoss flystasjon videreutvikles som base med egen ledelse, budsjett og resultatansvar.

Detaljene knyttet til hva en dedikert helikopterstøtte for Hæren betyr i praksis, vil først bli klare når revidert nasjonalbudsjett kommer til våren.

Det er verken SV eller Sp tilfreds med, og de to partiene står utenfor helikopterløsningen.

– Vi kunne ikke gå med på usikkerheten rundt helikopterstøtte til Hæren, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Åpner for innleie

Sps forsvarspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete mener det er umulig å vite hva forlikspartiene egentlig vil, og at helikopterløsningen i realiteten åpner for innleie.

– Vi øver ikke med Forsvaret for moro skyld, men for å være forberedt på krigshandlinger. Da kan man ikke ha private helikoptre som ikke kan delta i krigshandlinger, sier hun til NTB.

Aps forsvarspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt forklarer hva som ligger i at helikopterstøtten til Hæren kan komme i form av en «alternativ supplerende kapasitet».

– Det kan bety både å se om det er mulig å kjøpe noen brukte Bell-helikoptre eller gjøre som Hæren gjør når den leier kapasitet til grensevakten. Vi har fått gjennomslag for at en del Bell-helikoptre blir stående igjen på Bardufoss, sier hun.

Huitfeldt fremholder at Ap har trukket regjeringen i riktig retning i forhandlingene, men Navarsete mener Ap har latt seg avspise med knapper og glansbilder.

Ikke mer penger

I utgangspunktet var en samlet opposisjon innstilt på å bevilge mer penger til Hæren og Heimevernet allerede neste år. Men budsjettforliket som KrF og Venstre inngikk med regjeringen i forrige uke, gjør at det ikke er flertall for dette.

– Dagens avtale medfører større kostnader, og dette skal dekkes inn i revidert budsjett, sier Huitfeldt, som legger til:

– Å ha helikoptre tilgjengelig for Hæren koster mer enn å ikke ha det.

Ap sikret i fjor regjeringen flertall for langtidsplanen for Forsvaret. Nå er partiet også med på landmaktproposisjonen.

Flere soldater

Også KrF-leder Knut Arild Hareide er tilfreds med avtalen. Han viser blant annet til at antallet HV-soldater øker fra regjeringens foreslåtte 38.000 til 40.000.

– Det skal også foretas en faglig vurdering og en ny politisk vurdering av HVs behov for mannskap, utstyr og øvelser – samt hvordan sikring og vakthold av objekter i kystsonen kan ivaretas etter nedleggelsen av Sjøheimevernet, framholder han.

Sp mener imidlertid HV-avtalen i realiteten er en reduksjon på 500 fra det faktiske tallet i dag.

At regjeringen bes om å legge fram en sak om en avtale for å låne eller lease stridsvogner som skal være tilgjengelig allerede fra 2019, er et annet forhold som gleder KrF-lederen.

– Et bredt flertall i Stortinget sikrer at vi får en hær som skal være klar til strid i løpet av kort tid, sier Høyres forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes.

Venstres Ola Elvestuen tilføyer at avtalen også åpner for at opp til to kompanier vernepliktige kan stasjoneres på Skjold, noe han mener vil redde 2. bataljon fra å bli redusert til en mobiliseringsbataljon. (NTB)

Mer fra Dagsavisen