Innenriks

FN bekymret over norske voldtekter

FNs kvinnekomité reagerer sterkt på at så mange voldtektsmenn i Norge slipper billig fra sine 
ugjerninger.

Dette går fram av en ny rapport fra komiteen. Her blir det uttrykt stor bekymring over det høye antallet henleggelser og frifinnelser og de milde straffene som gjerningsmennene i volds- og voldtektssaker får.

For å få straffet flere av dem som forgriper seg på kvinner i Norge, er det nødvendig med en lovendring, mener komiteen. Amnesty International støtter helhjertet forslaget.

- Vi ikke bare ønsker, men krever at voldtektsbestemmelsen i den norske straffeloven endres. Voldtektsbestemmelsen er ikke i overensstemmelse med internasjonale menneskerettighetsstandarder, sier rådgiver Patricia Kaatee.

Strides om skyld

Spørsmålet som jevnlig reises i voldtektssaker, er om det var snakk om frivillig sex eller et seksuelt overgrep. Det som straffeloven og følgelig også domstolene legger avgjørende vekt på i dag, er om kvinnen ble utsatt for vold eller trusler i forbindelse med det som skjedde. Men det å dokumentere ikke minst truende adferd hos tiltalte, kan være svært vanskelig, påpeker Kaatee.

- Det som i stedet bør definere voldtekt er mangel på oppriktig samtykke fra kvinnens side, og det er denne endringen FNs kvinnekomité foreslår og vi krever skal gjennomføres, opplyser hun.

Men en slik endring vil alene ikke være nok til å sikre at flere voldtektsmenn blir straffet og idømt lengre fengselsstraffer enn hva som er tilfellet i dag.

- Kvinnekomiteen reagerer også på den manglende opplæringen av dommere og jurymedlemmer, og tror at dette delvis kan forklare de mange frifinnelsene og de lave straffene som overgripere får. Fordommer om kjønn og seksualitet bidrar til å svekke kvinners troverdighet og dermed også muligheten for rettferdighet, sier Kaatee.

Dumme dommere

Dette problemet har lenge vært kjent. Allerede i 2001 dokumenterte Barneombudet og Likestillingssenteret at dommere ofte la vekt på jentas klesstil og væremåte, når straffene ble utmålt i voldtektssaker. Jo kortere skjørt, jo kortere straff.

Utgangspunktet for kvinnekomitéens rapport er en høring som ble gjennomført i Genève i februar. Da diskuterte komiteen Norges åttende rapport om hva som gjøres for å sikre likestilling og motvirke kjønnsbasert diskriminering av kvinner her til lands. Fordi Norge har signert FNs kvinnekonvensjon, plikter vi å utarbeide en slik rapport hvert femte år.

- Jeg var til stede under denne høringen, og snakket da blant annet med Tyrkias ekspert i komiteen. Hun fortalte at hun alltid hadde sett på Norge som et likestillingens Shangri-La, men at hun nå var veldig skuffet, etter å ha blitt klar over det store omfanget av kvinner som blir drept av sine tidligere partnere i Norge, forteller Kaatee.

Norge blir da også kritisert for manglende innsats mot vold mot kvinner i rapporten som nå foreligger.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik konstaterer at myten om at Norge er verdensmester i likestilling, nå er avkreftet.

- Norske myndigheter har ikke tatt nok ansvar for å jobbe aktivt og systematisk for likestilling, skriver hun på ombudets egne nettsider.

Ørstavik krysser likevel fingrene for at arbeidet med en handlingsplan mot voldtekt, som regjeringen har igangsatt, får positive resultater.

- Denne gang håper jeg det er politisk handlekraft til å gjøre noe med utfordringene, skriver Ørstavik.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen