Innenriks

Flere tog kan bli stående

I dag kan lokførerstreiken bli trappet opp til å omfatte Sørlandsbanen.

Bilde 1 av 2

Det opplyser Rolf Ringdal, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund, til Dagsavisen.

Les også: Lokførerne mener NSB stopper for mange tog

– Flere uker til

– Vi har et møte i streikekomiteen som kan ende med en opptrapping av streiken, og da er det Sørlandsbanen det eventuelt kan bli snakk om, sier Ringdal.

– Hvor mange lokførere kan bli tatt ut i streik i tillegg til de 118 som allerede streiker?

– Et lite antall, men nok til å gi den nødvendige virkning.

Fra det kommer varsel om opptrapping av streiken, skal det gå fire dager til de ansatte tas ut i streik.

– Hvor langvarig kan streiken bli?

– Når det ikke er noen bevegelse hos motparten, må vi være forberedt på at den kan vare i mange uker til.

– Kan det bli ytterligere opptrappinger?

– Nå må vi først se hvordan det går i møtet, men vi er innstilt på en langvarig konflikt. Da kan vi ikke trappe opp på en slik måte at det innebærer fare for tvungen lønnsnemnd.

Totalt har Norsk Lokomotivmannsforbund 1.595 medlemmer. Av disse er det om lag 1.200 som potensielt kan bli tatt ut i streik.

– Vi har dermed noe å gå på, konstaterer Ringdal.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

34 kommuner

– Før vi mottar et eventuelt nytt streikeuttak og vi blir klar over omfanget av det, er det nærmest umulig å kommentere dette, sier Åge-Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef i NSB Persontog.

Sørlandsbanen, som er på om lag 600 kilometer, går innom 34 kommuner, med Oslo og Stavanger som endestasjoner i hver sin ende.

Jærbanen med mange lokaltog med et stort antall reisende, er del av strekningen, mens Sørlandsbanen som sådan ikke er «trafikktung» på samme måte som Østfoldbanen, påpeker Lundeby. Østfoldbanen er som kjent allerede omfattet av streiken, som nå har pågått siden slutten av september.

En streik som omfatter Sørlandsbanen, vil like fullt komme til å ramme tusenvis av reisende i løpet av kort tid.

– Vi har satset ekstra på Sørlandsbanen for å få på plass tilnærmet totimers ruter. Det vil være trist hvis markedet vi prøver å bygge opp her, forsvinner, sier Lundeby.

Tirsdag møttes Norsk Lokomotivmannsforbund og NSB etter at Riksmekleren hadde tatt initiativ til dette.

Les også: Derfor streiker de

Mislykket møte

Møtet varte i flere timer, uten at partene kom noe nærmere hverandre. Lokomotivmannsforbundet krever fortsatt en nasjonal standard på lokførerutdanningen tilsvarende den ved Norsk jernbaneskole, mens NSB fortsatt ikke vil forplikte seg til noe slikt.

– Vi opplevde at de ikke ga oss noe, at det ikke var noen bevegelse. Det er frustrerende all den tid tusenvis av kunder rammes av streiken, sier Lundeby.

Lokomotivmannsforbundet konstaterer på sin side, i sin streikeavis, at «NSBs tilbud er det samme som tidligere. Ikke noe nytt».

Mer fra Dagsavisen