Innenriks

Flere store moskeer melder seg ut av Islamsk Råd

20.000 medlemmer forsvinner fra Islamsk Råd Norge (IRN).

Utmeldelsen er signert av Det Islamske Fellesskap Bosnia og Hercegovina, Det Islamske Forbundet, Albansk Islamsk Kultursenter, Det Albanske Kultur og Trossamfunn i Norge, og Den Islamske Informasjonsforeningen. 

– Ser ingen annen utvei

Moskeene har til sammen rundt 20.000 medlemmer.

Det var Vårt Land som først brakte nyheten om utmeldelsen.

– Vi har prøvd alt, og ser ingen annen utvei enn å melde oss ut, forteller Senaid Kobilica, daglig leder og styremedlem i Det Islamske Felleskap Bosnia og Herzegovina til Vårt Land.

Les også: Begeret er fullt: Mehtab Afsar og Islamsk Råd kan kastes ut

Dårlige relasjoner

I en pressemelding om utmeldelsen som Dagsavisen har fått tilsendt begrunnes bruddet slik:

"Undertegnede moskeer og muslimske organisasjoner har over tid vært bekymret for Islamsk Råd Norges (IRN) retning, preget av en lite hensiktsmessig konfrontasjonell linje og en nedprioritering av ekstern dialog. Dette har resultert i dårlige relasjoner med en rekke dialogpartnere, og manglende tillit fra myndighetene, med sterkt svekket renomme og gjennomslagskraft som resultat."

Videre peker de samarbeidsproblemer med generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Methab Afsar, som årsak, og opplyser om at styret er informert:

"Vi har forsøkt å få til en retningsendring for bevare det IRN vi var med på å etablere i en form vi kan helhjertet støtte. Dette har ikke ført frem og vi ser dessverre heller ingen utsikter til snarlig forbedring. Under disse omstendighetene kan vi ikke lenger forsvare et fortsatt medlemskap og har derfor informert IRNs styre om oppsigelse av våre medlemskap med øyeblikkelig virkning."

Dagsavisen har ikke lyktes i å få en kommentar fra Afsar på utmeldelsen.

Les også: Representerer få muslimer

Kalt inn til møte

Det har vært mye uenigheter rundt og i Islamsk Råd Norge (IRN) det siste året, og før sommeren bestemte Kulturdepartementet å fryse statsstøtten til rådet.

Departementet møtte representanter for Rådet tirsdag ettermiddag for å diskutere fortsatt driftsmidler til IRN etter flere kontroverser.

– Vi er i gang med sluttbehandlingen av om organisasjonen innfrir vilkårene for driftsstøtte og kan ikke forskuttere utfallet av dette, uttalte statssekretær Bård Folke Fredriksen i en skriftlig kommentar til Dagsavisen etter møtet.

Etter at IRN brukte penger ment til brobygging og dialog til å ansette en nikabkledd kvinne i sekretariatet i våres, frøs departementet annen rate av totalt 1,3 millioner kroner som rådet skulle få utbetalt.

–  I budsjettet for 2017 ble IRN bevilget driftsstøtte for å være en brobygger, representativ paraplyorganisasjon og dialogpartner mellom muslimske menigheter, andre trossamfunn, sivilsamfunnet og andre myndigheter, uttalte Fredriksen.

Les også: IRN: – Raja har ingen kredibilitet

STL vurderte å bryte

Dagsavisen kunne 7.september fortelle at også Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) vurderer å avslutte samarbeidet med rådet som følge av dårlig kommunikasjon og mangel på tillit.

Dårlig kommunikasjon og mangel på tillit er blant verkebyllene.

– Vi vet ikke lenger hvem Islamsk Råd snakker på vegne av. Vi opplever at Islamsk Råd har spilt seg selv ut på sidelinjen, og blitt irrelevante, sa generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys til Dagsavisen da.

De reagerte også på at Islamsk Råds dialogansvarlige i STL har begått underslag med rådets egne midler, slik Dagsavisen meldte i slutten av august, har imidlertid begeret nå blitt fullt også for STL.

– Dette er et alvorlig tillitsbrudd. Hele vårt samarbeidsprosjekt bygger på tillit. Det gjør denne situasjonen veldig alvorlig, sa STLs styreleder, Britt Strandlie Thoresen om underslagssaken.

Til kritikken fra STL i begynnelsen av september svarte generalsekretæren i IRN:

– I STL jobber vi med saker gjennom dialog der vi skal ha takhøyde for uenigheter. Det dere viser til tar vi direkte opp med våre dialogpartnere i STL.

Les også:Kan stride mot egne vedtekter

Mer fra Dagsavisen