Innenriks

Flere bryter loven

Mer enn hver femte bedrift LOs sommerpatrulje besøkte i år bryter loven.

– Jeg skulle ønske at bruddprosenten var lavere enn det den er. Det er ganske godt kjent at arbeidstakere skal ha kontrakt. Hvorfor ordner ikke da arbeidsgiverne det? Enten må det være total latskap, eller så vil de ha ansatte med svakt stillingsvern som er lettere å sparke, sier Kent Rune Pedersen, ungdomsrådgiver i LO og ansvarlig for sommerpatruljen.

Tallene for sommerpatruljens virksomhet i 2015 er klare. 22,7 prosent av de 6.070 bedriftene som ble besøkt brøt loven. Totalt fant de 1.870 brudd. Det er 350 flere enn i fjor.

Omtrent halvparten av disse var brudd på arbeidstidsregler, mens drøyt 30 prosent gikk på manglende eller mangelfulle arbeidskontrakter.

LES OGSÅ: Svart arbeid, overvåking og diskriminering

30 kroner timen

I de verste eksemplene fant patruljen unge som jobbet svært lange arbeidsuker for elendig betaling.

– I år har vi funnet bedrifter på Vestlandet hvor arbeidstakerne har fått 30 kroner i timen og jobbet 80-timersuker, sier Pedersen.

I slike tilfeller lover gjerne arbeidsgiver langt høyere lønn, uten å holde ord.

– De finner på kostnader som de kan trekke fra, også sitter arbeidstaker igjen med nesten ingenting. I mange kontrakter kan det stå at de har opp mot 200 kroner i timen.

– Redde for sjefen

Pedersen understreker at de fleste aktørene er seriøse, men at det alltid finnes juksemakere som spekulerer i å lure de ansatte for å tjene mer penger. Noen drar det enda lenger.

– Jeg syns det er vanskelig å ta imot telefoner fra arbeidstakere som er redde for arbeidsgiverne, fordi de truer med å svartmale navnet deres i kjeden og lignende ting. I disse tilfellene kan vi heller ikke alltid hjelpe dem, fordi de redde for å miste jobben hvis de går videre med det, sier Pedersen, som mener tallene tyder på at LOs sommerpatrulje trengs.

– Dette viser at ungdom er en utsatt gruppe i arbeidslivet. Når så mange brudd går på kontrakter og arbeidstidsregler, er det tydelig at mange prøver å utnytte unge arbeidstakere.

Følg oss på Twitter og Facebook!

– Ikke vanskelig å forstå

Alf Åge Lønne, avdelingsdirektør i NHO Arbeidsliv, er enig med Pedersen i at reglene bør være lette å rette seg etter.

– Regelverket er ikke spesielt kronglete eller vanskelig å forstå og alle parter er tjent med ryddige arbeidsforhold. På nho.no har vi lagt ut råd og veiledning til våre medlemsbedrifter om hvordan de skal ansette sommervikarer. Dette er etterspurt informasjon, skriver han i en e-post til Dagsavisen.

Lønne ber bedriftene huske at det finnes egne arbeidstidsbestemmelser for ansatte under 18 år og maner dem til å gi ekstra god HMS-opplæring.

– Regelverket skal følges, og det er viktig at unge tas imot på en god måte. Dette er for mange deres første møte med arbeidslivet, skriver Lønne.

Mer fra Dagsavisen