Kultur

Feirer 200 år med isskulpturer

GØY MED IS: Kulda kan være inspirerende. Naturhistorisk museum fyller 200 år og feirer med isinstallasjoner formet som gamle hagelabyrinter.

- Hva er mer storslått enn en opplyst isskulptur? Is er et viktig naturprodukt og iskrystaller er ekstremt vakre. Is er formbart og tilnærmet gjennomsiktig. Det er godt egnet til både kunst og formidling, sier Arne Bjørlykke.

Han er museumsdirektør på Naturhistorisk museum, der de har de boltret seg med is i anledning museets 200-årsjubileum som åpner lørdag.

Her holder forskjellige former for is på å ta form. En traktor har svære isklosser i grabben. De stables pent oppå hverandre. Is-installasjonen er inspirert av gamle hagelabyrinter. Slike fra engelske gods som er klippet inn i hekker. Slike du kan gå eller løpe rundt i. Om kvelden står den i flombelysning.

Fornøyelse

- Jubileet skal ikke være som et festfyrverkeri som er overstått på noen få minutter. I stedet satser vi på tiltak som vil være til fornøyelse og inspirasjon i lang tid etter jubileumsåret, sier hage- og jubileumssjef, Axel Dalberg ved Naturhistorisk museum.

Han er for anledningen kledd i et vikingkostyme.

Da Dagsavisen besøkte museet i går formiddag holdt en skoleklasse fra Tøyen skole på å bygge skulpturer av is. Utenfor Tøyen hovedgård får de god hjelp av iskunstner Peder Istad og hans team. Han har designet labyrinten i is som står ved hovedgården inne på museumsområdet.

Flittige små hender limer is-stykker av forskjellig størrelse oppå hverandre. De er ferdig tilskåret. Vann brukes til å lime isen sammen. Kantene smøres med vann. Det fryser ganske så fort. Og er rene superlimet.

Donya Khaliqi (12) er eldst på sitt lag. Hun medgir at det er kaldt på hendene. Oppvaskhanskene beskytter mot vannet, men det er kaldt. Likevel er hun ivrig.

Framtidshus

- Hva skal dette bli?

- Det er et moderne framtidshus, sier hun med sikker mine.

Hennes medarbeidere Harinder Sing (10) og Usman Hanif (10) ser andre ting i skulpturen.

- Det er en boligblokk, og det skal være plass til tog eller T-bane under, sier Harinder.

De tre viser sterk arbeids-iver og glede.

- Is er et veldig dynamisk materiale som preges av vær-, vind- og lysforhold. Så smelter det og er borte uten å sette fotavtrykk.

Tøyen-løftet

Tøyen står foran store endringer. Området skal få tilført 15 millioner kroner i forbindelse med det såkalte Tøyen-løftet. Det var et kompromiss mellom flere partier, der SV gikk med på å flytte Munch-museet til Bjørvika mot at Tøyen skulle bli tilgodesett. Når Munch-museet forsvinner, blir Naturhistorisk museum med botanisk hage stående igjen som eneste store kulturinstitusjon på Tøyen. Men museet vil ta utgangspunkt i barna.

- Tøyen-løftet er så stort. Vi ønsket å begynne i den andre enden. Det er barna som er framtida, sier Jon Lønnve ved Naturhistorisk museum.

Unni Irmelin Kvam, kommunikasjonsrådgiver ved museet, mener likevel jubileumsaktivitetene vil være til glede for folk både med og uten barn. Her er veien kort mellom isskulpturer i 10-12 kuldegrader og drivhus med tropiske planter i tjue plussgrader. 26. januar åpner en egen utstilling om trær og blader. 9. februar åpner museet en kakaoutstilling, «Fra frø til konfekt». Spennende å få med seg før man nyter en varm kakao i kafeen på museet.

Byunger

Anne Birkeland er geolog ved museet. Hun har vært ute i klasser på Tøyen skole og fortalt om naturfag. Hun mener kombinasjonen læring og praksis er gull verdt, og tror barna lærer mer når de kan praktisere det etterpå.

- Vi har ofte besøk av skoleklasser. Ordforrådet i naturfag avhenger veldig av hvor mye de har vært ute.

- De vi har besøk av nå, er byunger som har vært lite ute i skog og mark. Da vi skulle lære dem om vann, lot vi dem kjenne på tre former for vann. Med bind for øynene. Det var frossen is, flytende temperert vann og vanndamp fra en kjele. De hadde ikke lov til å snakke sammen. De måtte fokusere på det som skjedde og så bruke egne ord på hva de trodde det var.

- De fleste sa kaldt og hardt, fuktig og rennende og klamt og ikke noe å ta tak i. Dermed hadde de vært igjennom de viktige begrepene fast stoff, flytende og gass. Og brukt egne ord, sier Birkeland, som tror denne formen for lek og læring er uvurderlig.

ester.nordland@dagsavisen.no

Program for jubileumsåret

25. januar: Åpning av jubileumsåret på Tøyen hovedgård. Isbenken innvies. Isskulpturer og islabyrinten kan oppleves.

26. januar: Trær og busker om vinteren. De fleste trær og busker mister bladene eller nålene om høsten og blir vanskeligere å skille for de fleste. Kan vi likevel se forskjell på dem da?

2. februar: Dyrene i vårt indre. Om de vanligste menneske- parasittene.

9. februar: Sjokolade fra frø til konfekt. En reise gjennom sjokoladens spennende historie.

Mer fra Dagsavisen