Innenriks

Får romkvinner ut av tigging

FATTIGDOM: Oslos tiggere vil gå på sykurs for å komme seg ut av den dype fattigdommen. Pågangen er så stor at Kirkens Bymisjon nå er på desperat jakt etter flere symaskiner.

Får romkvinner ut av tigging

FATTIGDOM: Oslos tiggere vil gå på sykurs for å komme seg ut av den dype fattigdommen. Pågangen er så stor at Kirkens Bymisjon nå er på desperat jakt etter flere symaskiner.

n Kristoffer Gaarder Dannevig

n Wanda Nordstrøm (foto)

- Det beste med kurset var at vi fikk være aktive og jobbe. Det var fint å gjøre noe annet enn å sitte på gaten å tigge, sier Barbu Leonora.

Hun er en av seks som nå har gått en uke på sykurs. Kirkens Bymisjon har gått gatelangs for å kartlegge behovet til Oslos tilreisende tiggere. Noe som går igjen er ønsket om å lære å sy. Denne uka startet derfor bymisjonen et profesjonelt sykurs for seks heldige kvinner.

- Vi opplever fantastisk respons på tilbudet. Det er en gjeng veldig arbeidsomme og motiverte damer som har vært her denne uka. Vi har hatt null fravær. De ønsker å jobbe istedenfor å tigge, og helst ønsker de å jobbe i hjemlandet sitt, så de kan være sammen med familien, sier prosjektleder Hilde Kirkebøen.

Litt nærmere drømmen

Det kan Leonora bekrefte. Hjemme har hun fem voksne barn og to barnebarn. I tillegg har hun ansvaret for to foreldreløse barn.

- Jeg savner dem veldig. Men jeg må være her for å prøve å skaffe penger. Drømmen min er å kunne å ha en eller annen type jobb så jeg kan forsørge de to foreldreløse barna. Dette sykurset gjør at jeg er litt nærmere drømmen min, sier Leonora.

Nå blir barna tatt hånd om av sønnen hennes. Men ingen av barna hennes har jobb, så hele familien lever av det lille Leonora klarer å sende hjem: - Jeg får som regel mellom 100 og 150 kroner per dag ved å tigge - noen dager får jeg mye mindre. Jeg er skuffet over hvor vanskelig det har vært å tjene penger i Norge, sier hun.

Verken hun eller noen av barna har hatt noe ordentlig jobb siden mannen hennes døde for femten år siden. Leonora vil sende mest mulig penger til barna - så hun bruker minimalt på mat. Noen ganger spleiser de og lager en gryte - andre ganger spiser de det de får.

- Det er blitt politisk korrekt å la være å gi til tiggere - så det er tøffe kår, sier Kirkebøen.

Mangler symaskiner

Kirkebøen håper færre vil komme til Norge for å tigge hvis de får seg en levevei i hjemlandet. Derfor samarbeider Kirkens Bymisjon nå tett med Kirkens Nødhjelp og Franciscanerne, som arbeider i Romania.

- Nå forener vi de beste kreftene i inn- og utland for å hjelpe disse menneskene. Målet er at vi skal få flere i arbeid i hjemlandet og færre tiggere i Norge. Vi samarbeider med flere lokale aktører. Vi har nettopp fått vite at en hengekøyemaker i Romania er interessert i å bruke sykompetansen til noen av disse kvinnene, sier Kirkebøen.

En utfordring er at det er flere tiggere som vil lære å sy enn det finnes tilgjengelige symaskiner. Kirkens Bymisjon har allerede sagt nei til flere som ønsker å delta på kurset.

- Vi har bare seks symaskiner! Men vi er på desperat jakt etter flere. Deltakerne trenger å øve seg mer og vi vil arrangere kurs for flere tiggere. Det er også flere menn som vil lære å sy. Vi ser etter billige symaskiner på Finn. Si ifra til meg hvis noen vil donere bort en symaskin, sier Kirkebøen med et smil.

Uvanlig intensitet

På et bord i foajeen hos Kirkens Bymisjon ligger fargerike stoffer og puter. Små håndskrevne prislapper er festet på: 20 kroner, 30 kroner - 50 kroner for en pute. Dette er resultatet av ei ukes sytrening.

- Jeg er virkelig imponert over iveren deres. Det er ikke vanlig å klare å produsere så mye på fire dager. Jeg holder sykurs ofte, så det vet jeg, sier sylærer Mari Melilot med tyngde.

- Vi hørte intensiteten på maskinene gå opp mange hakk etter vi fortalte at de kunne selge det de lagde, sier Kirkebøen.

Vi går bort og ser på putene. Kvinnene dulter borti hverandre bak den improviserte disken. Fniser. De virker yngre enn de ser ut.

- Jeg er så takknemlig for denne muligheten. Jeg håper jeg kan fortsette å sy og tjene penger på det, sier Leonora.

kgd@dagsavisen.no

«Min drøm er å kunne å ha en eller annen type jobb. Sykurset gjør at jeg er litt nærmere drømmen min.»

Barbu Leonora

«Jeg er virkelig imponert over iveren deres. Det er ikke vanlig å klare å produsere så mye på fire dager.»

Mari Melilot, sylærer

Sykurs for fattige tilreisende

Kirkens Bymisjon har denne uka startet sykurs for fattige tilreisende i Oslo. Kurset skal gi kvinnene arbeidsmuligheter og et alternativ til tigging. Kirkens Bymisjon har kontakt med mulige arbeidsgivere i Romania.

Seks tilreisende kvinner, som til daglig tigger i Oslo, har fra klokken 10 til 15 hver dag denne uka fått sykurs på en systue på Sagene. Det har vært 100 prosent oppmøte på sykurset alle dager.

Det er mange flere som ønsker å gå på sykurs, men Kirkens Bymisjon mangler symaskiner.

Ta kontakt med Hilde Kirkebøen på 97948307 hvis du vil donere bort en symaskin. Du kan også gi penger til Kirkens Bymisjon og øremerke det «Rom for fattige tilreisende».

Kurset er et av mange tiltak i prosjektet «Rom for fattige tilreisende».

Mer fra Dagsavisen