Innenriks

Får ikke til å bli kvitt fattigdommen

Politikere har forsøkt å bli kvitt barnefattigdom i år etter år, men den øker fortsatt. Dette vil politikerne gjøre nå.

Bilde 1 av 3

– Det aller viktigste vi kan gjøre er å gi barna en bedre start på livet. Det andre er å få mødrene deres ut i jobb. Derfor mener vi at vi bør fjerne kontantstøtten, som er den virkelige fattigdomsfella som holder mødrene unna arbeidslivet, sier Trine Skei Grande (V).

I går skrev Dagsavisen at nye tall fra SSB viser at så mange som fire av ti barn av innvandrere lever i varig fattigdom. Til tross for at regjering etter regjering har lovet å ta tak i barnefattigdom, øker antallet fattige barn.

Les hele saken her: Ekstreme forskjeller i fattigdom

Kontantstøtte

Skei Grande trekker fram satsing på gratis kjernetid i barnehage for lavinntektsfamilier som en viktig satsing. Til høsten skal regjeringa også komme med en tiltakspakke for å gi gratis halvdagsplass i SFO for samme gruppe.

– All forskning sier at det er vanskelig å løfte første generasjons innvandrere rett inn på toppen i løpet av en generasjon. Det som er viktig for oss er at man ikke blir værende i fattigdom. Da er nøkkelen å satse på ungene, sier hun.

Nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, satt også i Agenda-utvalget som denne uka leverte sin rapport om integrering. Hun mener det viktigste for å hindre barnefattigdom er å få foreldrene ut i jobb.

– Et enkelt grep er å gjøre det enklere å få midlertidig arbeidstillatelse. De fleste som kommer til Norge er motiverte for å komme raskt i arbeid. I stedet blir de sittende passive i flere år i mottak, og blir hengende etter allerede fra starten av, sier Eriksen.

At kontantstøtten er en fattigdomsfelle er hun ikke overraskende uenig i.

– Min redsel er at man fjerner den fordi man tror det gir større motivasjon for å komme ut i arbeid. Men det hjelper ikke å fjerne kontantstøtten hvis disse familiene opplever å ikke få jobb eller bli sosialt anerkjent, sier Eriksen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ulikhet

– Jeg har møtt mange minoritetsbarn som snakker om seg selv som utledninger, selv om de er født og oppvokst i Norge. De føler seg ikke ønsket. Det skaper utenforskap, sukker Oslos sosialbyråd Inga Marte Thorkildsen.

For snart et år siden tok hun over etter 18 år med blått styre i Oslo. Selv om byrådet har tatt tak i ting som gratis halvdagsplass i AKS og økt satsing på gratis kjernetid i barnehagen, fortsetter den underliggende trenden med fler fattige barn i Oslo og Norge.

– Vi må bekjempe økonomisk og sosial ulikhet i langt større grad. Det store bildet er at ulikheten har vokst dramatisk siden 90-tallet, og den kommer til å fortsette å vokse hvis vi ikke får gjort noe. I dag ser jeg ingen politisk vilje hos regjeringen til å gjøre noe, sukker Thorkildsen

Et eksempel er den kommunale boligpolitikken. I 18 år har det vært markedet som har styrt boligpolitikken i Oslo. Resultatet er kommunale gårder som forfaller.

– Dette er gårder ingen i toppen av politikk og administrasjon i dag ville latt sine barn vokse opp i. Det er uakseptable forhold. Jeg skjønner at folk føler seg annerledes når vi aksepterer at de behandles sånn, sier Thorkildsen.

Mer fra Dagsavisen