Innenriks

Får ikke starte boring i tobisland

Statoil får ikke starte boring på Viking-banken som planlagt.

Det har Miljødirektoratet bestemt etter at både Norges Fiskarlag, interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Fiskebåt, Pelagisk Forening, Naturvernforbundet og Bellona har klagd på at Statoil har fått tillatelse til å bore en avgrensningsbrønn der.

Les også: SV: Steng oljeselskapene ute

15. november

Denne tillatelsen fikk Statoil av Miljødirektoratet til tross for sterke advarsler fra både nevnte fagmiljøer og andre. Som Dagsavisen skrev 4. oktober, frykter både fiskere og eksperter hvordan det vil gå med fiskeslaget tobis og gyteområdet dens på Vikingbanken, hvis nevnte brønn blir boret med de utslippene det vil kunne medføre.

Klagene på Miljødirektoratets tillatelse skal behandles av Klima- og miljødepartementet, men i påvente av utfallet av dette, har Pelagisk forening også bedt om at deres klage gis oppsettende virkning. Det er dette Miljødirektoratet nå har tatt til følge. Det innebærer at «Statoil kan dermed ikke starte aktiviteten vedtaket gjelder, herunder å preinstallere utstyr på havbunnen, før klagesaken er endelig avgjort», skriver Miljødirektoratet i et brev til Statoil.

Av samme brev går det fram at Statoil hadde planlagt at klargjøringen skulle være unnagjort i tide til å starte boring 15. november.

Statoil har ikke mulighet til å påklage Miljødirektoratets avgjørelse, etter som den «er en beslutning som ledd i klagesaken».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Spesielt sårbar

– Pelagisk Forening er svært glad for at boring ikke kan skje før klagen er behandlet, og håper at det ikke senere blir gitt tillatelse til boring, sier foreningens advokat, Ask Økland.

– Pelagisk Forening ser at verden trenger olje, men Vikingbanken er spesielt sårbar og bør absolutt vernes mot oljeboring, tilføyer han.

Vikingbanken har vært stengt for fiske etter tobis siden 2009, fordi bestanden har vært kritisk lav.

– Da er det et paradoks om oljeboring blir tillatt, fordi oljeboring har potensielt mye større negativ miljøeffekt enn fiskeri, påpeker Økland.

Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom, mener det er «utrolig frekt av Statoil å tro at de bare kan kjøre på» i dette området.

Les også: Ap mener oljen må vike

Mer fra Dagsavisen