Innenriks

Får bare biltak over hodet

Lensmannskontor over hele landet legges ned og lokalene tas i bruk til helt andre formål. Samtidig må nye politikontakter klare seg uten tak over hodet.

Bilde 1 av 2

– Det er ikke lagt opp til at politikontaktene må ha egne lokaler eller kontorfasiliteter, opplyser seksjonssjef Lena Reif i Politidirektoratet til Dagsavisen.

Etableringen av politikontakter i alle landets kommuner, skjer som en del av nærpolitireformen. Politikontaktene skal være i sine tildelte kommuner «en eller flere dager i uken», går det fram av Politidirektoratets nettsider.

Les også: Tajik: Vi har ikke fått svar

– Jobbe oppsøkende

– Hvor skal politikontaktene oppholde seg disse dagene, hvis de ikke skal ha egne lokaler?

– Politikontaktene skal i stor grad jobbe aktivt og oppsøkende mot viktige samarbeidspartnere og miljøet i lokalsamfunnet. Det kan handle om alt fra å møte kommunens fagmiljøer og treffe næringsliv og frivillige organisasjoner for å diskutere forebyggende tiltak, til å oppsøke skoler for å snakke med ungdom om rus, svarer Reif.

Men hun utelukker heller ikke at lensmannskontaktene kan få en fast base, til tross for «at det ikke er lagt opp til» dette.

– Det kan også tenkes at man i enkelte kommuner ønsker at politikontakten skal være tilgjengelig på kommunehuset til faste tider. Politikontaktene og den enkelte kommune skal sammen finne fram til en mest mulig egnet arbeidsform i tiden framover, sier Reif.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Meningsløst

Nærpolitireformen innebærer også at antallet lensmannskontor og politistasjoner reduseres fra 340 til 225. Samnanger kommune er blant dem som mister lensmannskontoret sitt. Der er Knut Harald Frøland (Bygdelista) ordfører.

– Meningsløst, sier han om at politikontakten kommunen får i stedet, ikke skal ha kontor.

– Dette er like meningsløst som nærpolitireformen.

Frøland mener den nye politikontakten burde fått disponere lokalene på 60-70 kvadratmeter som har fungert som lensmannskontor.

– Men tilbakemeldingen vi fikk via lensmannen, var at dette var uaktuelt, forteller Frøland.

– Også ved mulige hendelser i vår kommune ville det vært supert å ha disse lokalene som base for politiet. I stedet blir det en halv times reise til nærmeste politi, påpeker han.

– Hvordan tror du opplegget med en politikontakt vil bli?

– Jeg forventer at politikontakten vår får fast kontordag én til to dager i uka, svarer Frøland.

– Hvor da?

– Vi har plass til det i kommunehuset.

En politikontakt som har politibilen som tilholdssted, mener ordføreren er utelukket.

Kontorer og boliger

Hva som skjer med lokalene til lensmannskontoret i Samnanger, er så langt uklart, men de kan bli butikklokaler.

Også i mange andre kommuner er det uklart hva som skjer med lensmannskontoret når det blir lagt ned. Det går fram av svar Dagsavisen har fått fra nærmere 70 av kommunene som blir berørt av nærpolitireformen på denne måten.

Blant dem svarer om lag 60 prosent at de ikke vet hva lokalene skal tas i bruk til. Dette har i stor grad sammenheng med at kommunene selv eier bare om lag en tredel av disse lokalene, helt eller delvis. Resten er i privat eie.

Kommunene som vet sikkert eller ganske sikkert hva lensmannskontoret blir, svarer blant annet følgende:

Bibliotek, introduksjonssenter for flyktninger, næringslokaler, språksenter, museum, leiligheter, regnskapskontor, vaktmesterkontor, lokaler for brannvesenet, kontorplass for IKT-medarbeidere og valglokale ved høstens stortingsvalg.

Les også: Politiansatte har liten tro på politireformen

Sa nei til kommunen

Det er også dem som håper at lensmannskontoret fortsatt kan bli brukt av politiet.

I Leka kommune er det Leka Industriselskap AS, som kommunen selv har aksjemajoriteten i, som eier lokalene til lensmannskontoret.

– Leka er ei øy og jeg vil tro at det trengs lokaler på denne siden av fjorden, sier styreleder Inge Nilsen.

Han påpeker også at det er lensmannen, Ole Kristian Holand, som er blitt utnevnt til kommunens nye politikontakt.

Andre kommuner har allerede opplevd at politiet ikke vil komme dem i møte. Rådmann Martin Sæbu i Vestre Slidre, forteller at kommunen tilbød et nytt kontor for politikontakten. Politiet valgte i stedet å leie kontor av en «kommersiell aktør i nabobygget».

Mer fra Dagsavisen