Innenriks

Etterretning viktigere enn våpen

– Vår beste beskyttelse mot terror er ikke pistolen, men god etterretning, sier terrorforsker Thomas Hegghammer.

Onsdag forlenget justisminister Anders Anundsen nok en gang bevæpningen av norsk politi. Tillatelsen skyldes den skjerpede trusselvurderingen der politi og militært personell trekkes fram som spesielt utsatte terrormål. Departementet har forlenget tillatelsen i flere omganger siden november i fjor.

Anundsen ønsket også å utrede muligheten for at elektrosjokkpistol kan være et alternativ til vanlig pistol.

– Meg bekjent har ingen terrorangrep blitt avverget eller begrenset av elektrosjokkpistol. Jeg mener at jakten på et beskyttelsesvåpen på hofta er et blindspor, sier Thomas Hegghammer – som regnes for å være en av verdens fremste terrorforskere.

– Vår beste beskyttelse mot terror er ikke pistolen, men god etterretning. Modige infiltratører og skarpe analytikere har avverget langt flere terrorangrep i Europa de siste åra enn bevæpnede politipatruljer, sier han.

LES OGSÅ: – PST skaper muslimfrykt

Hegghammer presiserer at han er for «punktbevæpning» – det vil si bevæpnede vakter ved utsatte steder, som for eksempel Stortinget og regjeringslokalene på Akershus festning.

– Da terroristen Michael Zehaf-Bibeau stormet det canadiske parlamentet i Ottawa i september, ble han skutt av en væpnet politivakt før han rakk å angripe parlamentsmedlemmene, sier Hegghammer.

LES OGSÅ: – Trusselbildet er grenseløst

Overraskelsesmoment

Sammen med Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt har Thomas Hegghammer studert alle terrorangrep mellom januar 2001 og juni 2015 – inkludert terrorangrepene mot politifolk det siste året.

Alle angrep mot politifolk har skjedd i land med politibevæpning.

– Overraskelsesmomentet er vanligvis så stort i et terrorangrep at offeret selv ikke får opp våpenet. Da hjelper det ikke om du så har flammekaster, sier Hegghammer.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Individuell jihad

I boka «Politiledelse» som kom denne uka, kritiserte Ketil Lund, tidligere høyesterettsdommer og leder av Lundkommisjonen, PST, justismyndighetene og terrorforskere for å hausse opp terrorfaren.

Men ifølge studien til Hegghammer og Nesser ser det ut som IS, i større grad enn Al-Qaida, har lykkes med å inspirere såkalt «individuell jihad» som begås av sympatisører bosatt i Vesten.

Siden januar 2011 har de to forskerne identifisert 69 terrorplaner om terrorangrep rettet mot Vesten. 37 i Europa, 25 i USA og sju i Australia. Av disse ble 19 gjennomført. 30 av dem kan relateres til terrorgruppa IS.

16 av de 69 terrorplottene involverte minst én fremmedkriger, elleve av dem med bakgrunn fra IS i Syria. 15 av terrorplottene skulle gjennomføres i Europa.

– Vi står igjen med åtte jihaddistplott som involverte skyting mot folkemengder. I slike scenarioer kan formodentlig væpnet gatepoliti ha en betydning, sier Thomas Hegghammer.

LES OGSÅ: – Ikke våpen som skaper trygghet

Permanent vakthold

Terrorforsker Cato Hemmingby ved Politihøgskolen deler Hegghammers analyse av at «det enkleste ikke er pistol».

– Ikke noe tyder på at trusselnivået vil endre seg eller bli senket de kommende åra. Markant opptrapping av bevæpnet politi på de utsatte objektene vi har på permanent basis er et av de verktøyene vi har. De fleste objektene er i Oslo, men politiet har ikke kapasitet til å holde det gående med den type vakthold over tid, og gjør det også i liten grad i dag, sier Hemmingby.

Intet i forhold til terrorisme tilsier generell bevæpning av politi i hele Norge. Det bør begrenses til særlig utsatte objekter og folketette nøkkelpunkter, og det burde vært justert lokalt og geografisk fra starten av, sier han.

LES OGSÅ: – Bevæpning utsetter politiet for økt risiko

Sju av 15 angrep rammet politi

Siden september i fjor har sju av 15 terrorangrep rammet politifolk. I fire av de sju angrepene var politi primærmål.

Angrepene kom etter at IS-leder Abu Mohammad Al-Adnanin oppfordret til drap og terrorangrep i vestlige land. Som mål fremhevet han militært personell, politi, sikkerhets- og etterretningstjeneste, men også vilkårlige sivile – med de våpen man måtte ha for hånd; kniv, øks, skytevåpen.

Som vestlig og fiender av «Den islamske stat» regnes Europa, USA, Canada, Australia og New Zealand.

To vådeskudd på en uke

To ganger i løpet av en uke avfyrte politiet vådeskudd innendørs i forbindelse med håndtering av skarpladde våpen. Den første episoden skjedde inne i våpenrommet ved et tjenestested i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt fredag 7. august, opplyste politidistriktet i går.

Tre dager senere skjedde det samme, denne gang inne på Gjøvik politistasjon.

– Hendelsen, som skjedde mandag 10. august ved 13-tida, var ikke i forbindelse med aktiv tjeneste blant publikum. Dette er den første hendelsen med utilsiktet avfyring i Vestoppland politidistrikt etter at midlertidig bevæpning ble innført i november 2014, opplyser politimester Johan Martin Welhaven.

Begge hendelsene etterforskes nå av Spesialenheten for politisaker, og politimestrene i begge politidistriktene er derfor forhindret fra å kommentere vådeskuddene nærmere. (NTB)

Mer fra Dagsavisen