Innenriks

Etterlyser nytt utdanningsfond

Et statlig fond for etter- og videreutdanning bør opprettes, mener Forbundet for ledelse og teknikk (FLT).

En miniutgave av et slikt fond er allerede etablert for arbeidstakere organisert i LO-fondet FLT. Ordingen innebærer at godt over 2.000 bedrifter betaler inn 1 krone og 10 øre for hver utførte arbeidstime. Disse pengene blir så fordelt på FLT-medlemmer som ønsker å etter- og videreutdanne seg.

– Vi har utelukkende gode erfaringer med dette, forteller forbundsleder i FLT, Johnny Simmenes.

Nå mener han at samtlige arbeidstakere i Norge bør få den samme muligheten som de FLT-organiserte.

– Jeg vil oppfordre staten, men også arbeidstaker- og arbeidsgiversiden i trepartssamarbeidet, til å ta initiativ til et statlig fond for etter- og videreutdanning.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Kompetansegap

– Hvorfor er et slikt fond nødvendig?

– Det er nødvendig for at vi skal klare å utjevne kompetansegapet på grunn av den teknologiske utviklingen med tiltakende automatisering, digitalisering og globalisering. Hvis vi ikke sørger for etter- og videreutdanning vil vi oppleve at deler av arbeidsstokken blir faset ut av arbeidslivet og blir stående uten jobb.

– Hvor stort er det nødvendig at et slikt fond blir, og mener dere at samtlige arbeidsgivere nå skal begynne å betale inn 1 krone og 10 øre per utførte arbeidstime?

– Vi har ikke gått i detaljer. Det viktige er at vi får på plass et sikkerhetsnett i form av et slikt statlig fond.

Ut i fra FLTs erfaringer føler Simmenes seg trygg på at et statlig etter- og videreutdanningsfond både vil bidra til kontinuerlig høy sysselsetting og økt produktivitet.

De som er FLT-organiserte kan få inntil 50.000 kroner i stipend ved etter- og videreutdanning. Dagsavisen snakket for et snaut år siden med en av dem som har benyttet seg av denne muligheten.

– Jeg begynte som bilmekaniker hos Bilia. Nå er jeg servicemarkedsjef her. Lederutdannelsen ville ikke ha vært mulig uten pengestøtten jeg har fått fra forbundet mitt, fortalte Ronny Tolg.

Les saken her: Slik ble bilmekanikeren Ronny sjef

– Kvalifiserer seg inn

I samme intervju fortalte forsker Anders Underthun ved Arbeidsforskningsinstituttet at FLT-medlemmer som har gjort som Tolg, både føler seg mindre sårbare på arbeidsmarkedet og mer ansettbare.

– Veldig mange kvalifiserer seg også inn i stillingene de allerede har ved at de får et faglig løft, ved større selvsikkerhet i utførelsen av stillingene sine og ved at de blir mer motiverte i jobben, tilføyde Underthun.

For at etter- og videreutdanningen skal bli mest mulig vellykket er det viktig at det blir tilrettelagt for at den kan skje i kombinasjon med den aktuelle arbeidstakerens jobb, familiesituasjon og behov for fritid, understreker Simmenes.

Han nevner også situasjonen for dem som står ledige.

– I dag mister ledige dagpengene sine hvis de tar utdanning.

Mer fra Dagsavisen