Innenriks

Etterlatte rystet

Det finnes ingen holdepunkter for at brannen på Scandinavian Star i 1990 skyldtes sabotasje, mener granskingskommisjonen. Men myndighetene får kritikk for manglende oppfølging av de etterlatte og overlevende.

Bilde 1 av 2

Jan Harsem i støttegruppa for etterlatte og overlevende etter brannen på Scandinavian Star, mener gjennomgangen virker grundig.

– Jeg er takknemlig for at kommisjonen bekrefter vår erfaring om manglende helsemessig og psykososial oppfølging, sier Harsem i en skriftlig kommentar til Dagsavisen.

Myndighetene, i særdeleshet Helsedepartementet og Helsedirektoratet, får derimot til dels kraftig kritikk for oppfølgingen av overlevende, pårørende og etterlatte.

Kommisjonens hovedinntrykk er at det har vært lite eller intet politisk fokus på helsemessig og psykososial oppfølging

– Det er kritikkverdig at Helsedirektoratet ikke tok et større ansvar for den langsiktige oppfølgingen, heter det i rapporten.

– Forleder folk

Men det var et spekter av reaksjoner da kommisjonen i går la fram sin rapport. Mange etterlatte var rystet:

– De som venter på svar, finner dem ikke hos dere. Dere forleder folk til å tro at dette er sannheten. Det er det ikke, sa Ole Arnt Westberg i Støttegruppen for Scandinavian Star-ulykken da rapporten ble presentert, skriver NTB.

159 mennesker, de fleste nordmenn, omkom i ulykken på bilferja natt til 7. april 1990.

Scandinavian Star var på vei fra Oslo til Frederikshavn da det begynte å brenne i en bylt sengetøy utenfor en lugar ved 2-tida om natta.

Kommisjonsleder Frank Kjetil Olsen besvarer kritikken med at kommisjonen ikke forvalter sannheten, skriver NTB.

– Men spørsmålet er, hvem gjør det? Vår arbeidsmetode har vært å sannsynliggjøre det som har skjedd ut ifra verifiserbare fakta, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Følger saken videre

En ny etterforskning av saken ble satt i gang i 2014 for å avklare om de mange brannene om bord var påstått og undersøke mistanker om forsikringssvindel, men saken ble henlagt av politiet i 2016 på grunn av mangel på bevis.

Harsem mener både granskingen og etterforskningen etterlater seg mange spørsmål, og vil følge saken videre, fra støttegruppas side.

– Jeg regner med at rapporten skal behandles i Stortinget, og vi vil da levere høringsuttalelse etter å ha gått grundig gjennom kommisjonens rapport, sier Harsem.

Naturlig forklaring

I rapporten konkluderer kommisjonen med at måten den katastrofale brannen utviklet seg på, har sin naturlige forklaring i overoppheting av skipets stålkonstruksjon.

Kommisjonen finner lite som støtter oppunder mistankene om sabotasje som har versert. Blant annet har det vært hevdet at et hydraulikkrør fylt av olje ble brukket av med vilje for å gi næring til brannen, og at det ble brukt diesel fra skipets beholdning for å øke brannen, skriver NTB. Dette finner kommisjonen få eller ingen holdepunkter for etter vitneforklaringer om hva som skjedde og når.

Mer fra Dagsavisen