Innenriks

Erstatningsrulett

Postadressen kan avgjøre om du får erstatning eller ikke ved feil og mangler på boligen du har kjøpt. – Urimelig, mener NITO Takst.

Bilde 1 av 2

– Kjøper du for eksempel et rekkehus i Fredrikstad og oppdager en lekkasje på badet, kan du få erstatning for dette. Men hvis det er snakk om en tilsvarende lekkasje i et rekkehus i Oslo, er det ikke sikkert at du får erstatning, påpeker Espen Fuglesang, administrerende direktør i NITO Takst.

En dom i Høyesterett fra 2010, er bakgrunnen for denne forskjellsbehandlingen. Da ble det bestemt at ved feil og mangler på en bolig, måtte utbedringskostnadene beløpe seg til 5-6 prosent av kjøpesummen, før kjøper kunne få erstatning.

Det denne dommen imidlertid ikke tar hensyn til, er at boliger i pressområder som Oslo, kan være vesentlig dyrere enn boliger i områder med mindre press på boligmarkedet, slik som Fredrikstad.

Les også: Vi kjøper dyre boliger i blinde - mange gidder ikke sjekke tilstandsrapporten

– Tomta og ikke boligen

– Det er tomta og ikke standarden på boligen som er bakgrunnen for de varierte boligprisene i Norge. Vi mener at tomteverdien må holdes utenfor når man vurderer erstatningssummens andel av boligverdien, sier Fuglesang.

En sammenligning av to reelle boliger som er lagt ut for salg på Finn.no, tydeliggjør hvorfor Fuglesang mener at dagens praksis er urimelig.

Den ene boligen er et rekkehus på Oppsal i Oslo. Prisantydningen er 6.950.000 kroner.

Den andre boligen er et tilsvarende rekkehus i Fredrikstad. Her er prisantydningen 2.250.000 kroner.

5 prosent av prisen for rekkehuset i Oslo er 347.500 kroner.

5 prosent av prisen for rekkehuset i Fredrikstad er 112.500 kroner.

Hvis utbedringen av en eventuell lekkasje på badet kommer på over 112.500 kroner, kan dermed huskjøperen i Fredrikstad få erstatning. Huskjøperen i Oslo vil derimot kunne få erstatning først hvis utbedringen blir vesentlig dyrere.

– Dette viser urimeligheten ved dagens praksis, for det koster jo det samme å utbedre en lekkasje på badet, uavhengig av hvor huset er plassert, påpeker Fuglesang.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Forslag i Stortinget

Også KrF er opptatt av dette, og partiet har derfor fremmet følgende forslag som snart behandles i Stortinget: «Stortinget ber regjeringen om å fremme forslag for Stortinget som sikrer at kravet til vesentlighet ved reklamasjoner utformes slik at stigende priser på tomter og boliger ikke automatisk forringer boligkjøperens reklamasjonsmuligheter.»

KrF viser i sin begrunnelse for forslaget til Forbrukerrådet: «Terskelen for å få erstatning for såkalt skjult mangel (er) mer enn firedoblet siden loven som gjelder salg av brukt bolig ble til, ifølge Forbrukerrådet. Det fortoner seg for forbrukere paradoksalt at sterkt stigende priser på tomter og boliger i en årrekke, også reduserer boligkjøpernes muligheter til å nå fram med reklamasjoner.

– Denne praksisen har vi i flere år ment er urimelig, og det er bra at KrF har nå satt dette på dagsordenen, sier Fuglesang.

Les også: Boligkjøpere føler seg snytt

Mer fra Dagsavisen