Innenriks

DN offentliggjør deler av hemmelig rapport

Verken politiet eller Forsvaret er i stand til å beskytte vitale mål i Norge mot terror, viser en rapport som Forsvarsdepartementet ikke vil offentliggjøre.

Det er Dagens Næringsliv som har fått tilgang på rapporten som Forsvarsdepartementet nekter å offentliggjøre.

Rapporten gir innblikk i hvordan regjeringen har sviktet i oppfølgingen av 22. juli- rapporten, og er et sammendrag av Riksrevisjonens avdekking av Forsvaret og politiets manglende evne til å sikre viktige eiendommer, infrastruktur og samfunnskritisk virksomhet ved terror, sabotasje og kriser.

Riksrevisjonen laget en rapport som etter deres mening skulle være egnet for offentliggjøring. Men dokumentet ble likevel stemplet som konfidensielt av Forsvarsdepartementet, som ikke ønsker å kommentere innholdet.

– Flere enkeltopplysninger som i seg selv ikke er graderte, kan til sammen tilsi behov for å gradere større deler av en tekst eller hele teksten. Forsvarsministeren besvarte spørsmålet om gradering inngående under høringen, opplyser Forsvarsdepartementet til avisen.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget hadde denne uken en to dager lang høring om saken. Flere sentrale spørsmål kunne imidlertid ikke belyses i den åpne høringen, og flere komitémedlemmer har ytret ønske om å få gjennomført en lukket høring.

Hemmeligstemplet

Etter at Riksrevisjonen i fjor hadde laget en rapport om politiets og Forsvarets svikt i å sikre bygninger og vitale objekter, ble det laget et sammendrag som etter deres mening skulle være egnet for offentliggjøring.

Regjeringen bestemt likevel at også dette skal holdes hemmelig. Denne beslutningen har fått kritikk fra opposisjonen, som er skeptisk til hemmeligholdet.

Selv om enkeltopplysninger i seg selv ikke er graderte, kan summen tilsi at det er behov for å gradere hele teksten, mener Forsvarsdepartementet.

Departementsråd Erik Lund-Isaksen innrømmer ifølge et brev avisen har fått tilgang til at svakhetene i forsvar og politiet er så store at de, hvis de ble kjent, vil utgjøre en svakhet for rikets sikkerhet.

Kolberg: Må diskutere behovet for ny runde

– Dette som nå har kommet fram underbygger at hemmeligholdet, etter mitt skjønn og riksrevisorens skjønn, ikke var solid begrunnet, sier leder av Kontroll- og konstitusjonskomiteen Martin Kolberg (Ap) til Dagsavisen.

Han vil ikke kommentere de opplysningene som kommer fram i DN konkret.

– Men komiteen vil nå diskutere behovet for en ny høring, sier Kolberg.

Alvoret i saken var klart allerede under stortingshøringen denne uken, men blir nå ytterligere bekreftet, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Hvis innholdet er riktig gjengitt i DN, så må vi forstå hemmeligholdet som et forsøk på å motvirke at offentligheten fikk innsikt i hvor dårlig det sto til, sier Støre til NTB.

Jonas Gahr Støre mener kontroll- og konstitusjonskomiteen nå bør ta en grundig diskusjon om behovet for en ny runde med statsminister Erna Solberg (H) og de ansvarlige statsrådene i saken.

– Dette sier noe om Erna Solbergs manglende styring med beredskap i 2015. Når så mye var ute av kontroll den gang, hvordan kan vi da ha tiltro til at alt er i orden i 2017, sier han.

Les også: Ingen unnskyldning

Forsvarsdepartementet mener at rapporten inneholder en så stor mengde ugradert og begrenset informasjon «om svakheter i sikkerhet og beredskapen mot terror, spionasje og væpnet angrep at den samlet sett tilsier en høyere gradering enn enkeltopplysningene.»

Det kommer frem i et brev fra Forsvarsdepartementet til Riksrevisjonen 6. januar der departementet begrunner hvorfor rapporten hemmeligholdes. Brevet er «begrenset» og unntatt offentlighet i henhold til sikkerhetsloven.

Manglende sikring

Den hemmelige rapporten fra Riksrevisjonen oppsummeres i elleve punkter sortert under fire hovedområder. Blant annet heter det:

•«Politidirektoratet har ikke etablert styring og oppfølging av politidistriktene i tråd med instruks om sikring og beskyttelse ved bruk av sikringsstyrker fra Forsvaret og politiet i fred, krise og krig.»

•«Politidirektoratet har ikke utarbeidet nærmere bestemmelser og prosedyrer for utpeking og klassifisering av objekter som skal sikres og beskyttes ved bruk av sikringsstyrker.»

•«Politidirektoratet har ikke et overordnet perspektiv på tvers av politidistriktene ved utpeking av sivile objekter som skal sikres og beskyttes ved bruk av sikringsstyrker.»

Forsvarsdepartementet får også kritikk:
•«Det er svakheter ved Forsvarsdepartementets og Forsvarets prosesser ved utpeking av sivile nøkkelobjekter.», og de samme etatene har «ikke i tilstrekkelig grad sørget for å sette Heimevernet i stand til å sikre og beskytte objekter i henhold til instruksen», heter det i rapporten. ·

•«Politidirektoratet og politidistriktene har ikke fullt ut meddelt Forsvaret eller heimevernsdistriktene om hvilke sivile objekter som er forhåndsutpekt med bistand fra Forsvaret».

•«Den permanente grunnsikringen av de skjermingsverdige objektene i Forsvaret og politiet er ikke i henhold til kravene i sikkerhetsloven og forskrift om objektsikkerhet.»

I Riksrevisjonens sluttmerknad i rapporten heter det:

«Riksrevisjonen merker seg at ingen av statsrådene gir fullgod forklaring om årsakene til at arbeidet med objektsikring og grunnsikringen ikke er gitt nødvendig prioritet. Det er store omstillingsprosesser både i Forsvaret og politiet. Stortinget har gitt arbeidet med objektsikring høy prioritet. Riksrevisjonen ser det som svært alvorlig at forbedringsarbeidet ikke har vært sikret fremdrift uavhengig av omstillingsprosessene»

– Ingen vil bli overrasket

Riksrevisor Per Kristian Foss har tidligere uttalt til Dagsavisen at han har problemer med å forstå hvordan rapporten kan være til skade for rikets sikkerhet.

Han vil ikke kommentere offentliggjøringen av rapporten som sådan, men tror folk vil finne kritikken i rapporten gjenkjennbar.

– Jeg tror ingen vil bli overrasket over innholdet her. Dette er mye kjent stoff, men vi går litt mer i dybden, sier Foss til Dagsavisen.

– Ingen grunn til skremmebilder

Et av Høyres medlemmer i komiteen Eirik Skutle vil ikke kommentere detaljene i det som kommer fram i rapporten.

– Det blir helt feil av meg å gå inn på detaljer i en gradert rapport, selv om deler av den nå er kjent for offentligheten. Komiteen har hele tiden hatt tilgang til de graderte rapportene, så dette er ikke ny informasjon for komiteen, og vil ikke påvirke den innstillingen vi skal levere til Stortinget i plenum, sier Skutle til Dagsavisen.

– Jeg forholder meg til at både forsvarssjefen og politidirektøren ettertrykkelig har forsikret om at de er i stand til å beskytte og sikre ethvert objekt, selv om det ikke alltid har vært oppdaterte planer for det enkelte objektet. Det er selvsagt også viktig at de formelle planene kommer på plass, men det viktigste er tross alt hvilken evne Politiet  og Forsvaret faktisk har til å løse oppgavene sine, og når de er så tydelige på at de er i stand til det er det ingen grunn til å tegne skremmebilder, slik deler av opposisjonen gjør i denne saken, sier Høyre-politikeren videre.

Han uttaler seg i tråd med andre nestleder i komiteen og partifelle Michael Tetzschner.

–  Dette er det vi har brukt to dager nå på å diskutere, og detaljene her endrer ingen konklusjoner. Så skal det sies at både Forsvarssjefen og politidirektøren mener det ikke er riktig at de ikke kan sikre sårbare objekter om det blir krig eller krise, sier Tetzschner til Dagsavisen.

Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Martin Kolberg (Ap) er svært kritisk til hemmeligholdet og sier til DN at han stiller seg fullstendig uforstående til at det sammendraget som Riksrevisjonen har forelagt Stortinget, rammes av sikkerhetslovens bestemmelser.

Komiteen skal nå vurdere om komiteen skal ha en ny lukket høring for å komme til bunns i saken, skriver avisen videre.

Mer fra Dagsavisen